ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΠτΔ: Δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την ενότητα

Νέα συνεδρία Εθνικού για εξεύρεση κοινής γραμμής

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Σύγκληση νέας συνεδρίας Εθνικού Συμβουλίου με στόχο την εξεύρεση κοινής γραμμής των κομμάτων αποφάσισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. 

Εξερχόμενος του Προεδρικού, μετά το τέλος του Εθνικού Συμβουλίου, για να μεταβεί στην ελληνική πρεσβεία, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την ενότητα»

Στη σύντομη τοποθέτηση του, ανέφερε ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέσα Μέι, ενώ έχει αυτή την ώρα τηλεφωνική επικοινωνία με την Καγκελλάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου στο Twitter.

Με το πέρας του Εθνικού Συμβουλίου οι πολιτικοί αρχηγοί εξέφρασαν την εκτίμησή τους μετά και την ενημέρωση του προέδρου. Ο γ.γ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού επεσήμανε πως θέση του ΑΚΕΛ είναι να καταβληθεί προσπάθεια να συνεχίσουν οι διαπραγματεύσεις εκεί όπου έχει σταματήσει. Όπως επισήμανε η ε/κ πλευρά δεν πρέπει να μπει σε μία διαδικασία επίρριψης ευθυνών και εκτίμησε πως θα χρειαστεί προσπάθεια πολύ μεγαλύτερη, για να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις.

Μαρίνος Σιζόπουλος

«Έχουμε επιβεβαιωθεί μέσα από την ενημέρωση για την στάση της τουρκικής πλευράς στις διαπραγματεύσεις, η οποία είναι είτε να κερδίσει ουσιαστικά πρόσθετα πλεονεκτήματα έιτε να οδηγήσει σε διεθνή διάσκεψη», ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος.
Ταυτόχρονα επισήμανε ότι δεν είναι τυχαία η επίσκεψη Τσαβούσογλου στα κατεχόμενα. Υπογράμμισε ότι «είναι μια ώρα δύσκολη και έχουμε εισηγηθεί να υπάρξει συλλογική προσπάθεια.
Είναι ώρα να συζητήσουμε τα διαπραγματευτικά όπλα».

Ελένη Θεοχάρους

Από πλευράς της προέδρου της Αλληλεγγύης, Ελένης Θεοχάρους υπογραμμίστηκε ως το πολύ θετικό γεγονός, την απόφαση για νέα συνάντηση εθνικού συμβουλίου, ώστε να εξευρεθεί κοινή θέση που θα γίνει αποδεκτή από όλους, «Πρόκειται για το πιο παρήγορο πράγμα που ακούστηκε σήμερα».

Αναφέρθηκε στο «πολύ θετικό κλίμα αυτή την στιγμή στην ΕΕ, λόγω της πίεσης προς τον Ερντογάν με το πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων».
Η κ. Θεοχάρους ανέφερε ότι «όλοι πλέον κατάλαβαν ποιος είναι ο Ακιντζί», ενώ καταδίκασε την αυριανή παράνομη επίσκεψη Τσαβούσογλου στα κατεχόμενα.

Γιώργος Περδίκης

Δώσαμε στον Πρόεδρο τις συμβουλές μας, δήλωσε εξερχόμενος του Προεδρικού ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, ο οποίος ανέφερε ότι ο Πρόεδρος πρέπει να αξιοποιήσει το διάλειμμα, προκειμένου να εμπλακούν στη διαδικασία όλες οι μεγάλες δυνάμεις και τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, και η Ρωσία, η οποία έχει επιδείξει ζωηρό ενδιαφέορν για συμμετοχή σε μια διεθνή διάσκεψη.

Γιώργος Λιλλήκας

Από πλευράς της Συμμαχίας Πολιτών ο Γιώργος Λιλλήκας έκανε λόγο για το γεγονός οτι στόχος της Τουρκίας είναι να οδηγήσει τις συνομιλίες σε ένα αδιέξοδο. Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών επισήμανε την ετοιμότητα του Κινήματος για αποτροπή των στόχων του Ερντογάν προσθέτοντας πως αυτά θα συζητηθούν στην επόμενη συνεδρία για περισσότερη συναίνεση για συνετή διαχείριση.

Νικόλας Παπαδόπουλος

Τις ευθύνες της Τουρκίας και του Μουσταφά Ακιντζί επισήμανε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος συμειώνοντας οτι ο λόγος που έχουν διακοπεί οι διαπραγματεύσεις είναι η αδιαλλαξία της Τουρκίας και οι ακραίες απαράδεκτες θέσεις του Μουσταφά Ακκιντζί σε συνεργασία με την Άγκυρα. Όπως σημείωσε έγιναν λάθη τακτικής από πλευράς μας, αλλά ανέφερε χαρακτηριστικά πως σε καμία περίπτωση δεν ευθύνεται ο Νίκος Αναστασιάδης για την διακοπή των διαπραγματεύσεων. Ο κ. Παπαδόπουλος εξήρε τον ρόλο της Ελλάδας και του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και έστειλε το μήνυμα σε κύκλους της ε/κ πλευράς πως δεν πρέπει να βοηθούμε την τουρκική προπαγάνδα, οτι η Ελλάδα ευθύνεται για το αδιέξοδο. Χαιρέτησε μάλιστα την απόφαση του προέδρου να προχωρήσει σε δεύτερη σύγκληση εθνικού συμβουλίου ούτως ώστε να καθοριστούν από κοινού τα επόμενα βήματα.

Χρίστος Χρίστου

Ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου ξεκαθάρισε πως η ευθύνη βαραίνει εξ ολοκλήρου την τουρκική πλευρά σημείωσε οτι πρέπει πλέον να οδηγηθούμε στον δρόμο του ενιαίου κράτους.

Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος

 Ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος ανέφερε πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου για όσα έγιναν στο Μον Πελερέν και εξήγησε πως τα κόμματα ανέπτυξαν εισηγήσεις για το πώς η πλευρά μας πρέπει να τοποθετηθεί. Επανέλαβε πως ο Πρόεδρος είναι έτοιμος να συνεχίσει τις συνομιλίες εκεί που σταμάτησαν και πως δεν πρόκειται να επιτρέψει να χαθεί η ελπίδα.

Προηγούμενη Ενημέρωση

Στο μεταξύ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνεχίζει την ενημέρωση ξένων ηγετών και αξιωματούχων. Στις 9:30 το πρωί είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο Υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Την συνομιλία Αναστασιάδη Λαβρόφ ανακοίνωσε με ανάρτηση του στο Twitter  ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης. 

Χθες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε επικοινωνία τόσο με τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν κι Μουν όσο και με τον αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν, οι οποίοι επαναβεβαίωσαν την στήριξη τους στη συνέχιση των συνομιλιών.

Κατά την χθεσινή διακαναλική συνέντευξη Τύπου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαμήνυσε ότι «Η ελπίδα δεν θα επιτρέψω να χαθεί ενόσω τούτο εξαρτάται από τα δικά μου χέρια», ενώ εξέφρασε την ετοιμότητά του να συνεχίσει τον διάλογο από το σημείο που διακόπηκε στο Μον Πελερέν, με παράλληλη εντατικοποίηση των διαβουλεύσεων για επίτευξη συγκλίσεων στις διαφορές. 

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση