ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Διαφωνίες στα κατεχόμενα για το σχέδιο προσάρτησης τους

Ταλάτ και Οζερσάι εκφράζουν την αντίθεση τους ενώ είναι σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις

 Η συζήτηση με επίκεντρο το ενδεχόμενο της προσάρτησης του βόρειου κομματιού της Κύπρου στην Τουρκία δεν βρίσκει σύμφωνη την πλειοψηφία της τουρκοκυπριακής κοινής γνώμης. 

Πολιτικοί και διάφορες μερίδες της τουρκοκυπριακής κοινωνίας εκφράζουν την διαφωνία τους με την νέα πρόταση που φέρνει στο προσκήνιο το Προεδρικό Μέγαρο της Τουρκίας. Οι εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων δηλώνουν ότι δεν μπορεί να τεθεί ζήτημα της προσάρτησης ή εναλλακτικού σχεδίου την στιγμή που συνεχίζονται οι συνομιλίες.

Αναφερόμενος στην επίμαχη δήλωση του συμβούλου του Προέδρου της Τουρκίας ο πρώην ηγέτης της τ/κ κοινότητας, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δηλώνει ότι πρόκειται για μια τοποθέτηση ενός ατόμου, το οποίο δεν γνωρίζει την κυπριακή πραγματικότητα. Μιλώντας στο τ/κ ειδησεογραφικό κανάλι Diyalog Tv, ο κ. Ταλάτ αφήνει να εννοηθεί ότι δεν πρόκειται για μια «σοβαρή δήλωση».

Ο τέως διαπραγματευτής της τ/κ κοινότητας, Κουντρέτ Όζερσαϊ συμφωνεί με τον κ. Ταλάτ ως προς την απόρριψη της ιδέας της προσάρτησης. Την ίδια στιγμή όμως, σε αντίθεση με τον κ. Ταλάτ, ο κ. Όζερσαϊ αποδίδει σημασία σε μια δήλωση που έρχεται από έναν εκπρόσωπο του Προεδρικού Μεγάρου της Τουρκίας και τονίζει τα εξής: «Από την δική μου την σκοπιά και την οπτική γωνία του κόμματός μου δεν είναι δυνατόν οι Τουρκοκύπριοι να ενταχθούν στο ελληνοκυπριακό κράτος. Επίσης, η προσάρτηση στην Τουρκία δεν αποτελεί ούτε επιλογή ούτε και λύση για εμάς. Δεν είναι δυνατόν να αποδεχθούμε κάτι τέτοιο».


Στην συνέχεια της τοποθέτησής του, ο ηγέτης του Κόμματος του Λαού τονίζει: «Εμείς επιδιώκουμε αυτοδιοίκηση. Για αυτό δίνουμε αγώνα για πολιτική ισότητα στις συνομιλίες. Δεν επιθυμούμε να διοικηθούμε από τους Ελληνοκύπριους ή κάποιον άλλο».

Η επίμαχη τοποθέτηση του συμβούλου του Προέδρου της Τουρκίας για θέματα οικονομίας, απασχολεί έντονα τους πολιτικούς και δημοσιογραφικούς κύκλους της τ/κ κοινότητας. Πολλοί τ/κ δημοσιογράφοι δεν κρύβουν τον εκνευρισμό τους για την νέα κίνηση της Άγκυρας, ενώ την ίδια στιγμή ορισμένοι Τουρκοκύπριοι χρησιμοποιούν ως έναυσμα την δήλωση του Γιγιέτ Μπουλούτ για να προειδοποιήσουν για τις επιπτώσεις του ενδεχόμενου αδιεξόδου στο Κυπριακό.

Η επίμαχη δήλωση
Το βράδυ της Κυριακής, ο κ. Μπουλούτ μιλώντας στο φιλοκυβερνητικό ενημερωτικό κανάλι A Haber, ισχυρίστηκε ότι «η επανένωση και παράδοση της Κύπρου στην Ε.Ε. σηματοδοτεί την δολοφονία της σύνθεσης Τουρκισμού-Ισλάμ», ενώ συνεχίζοντας ο κ. Μπουλούτ ανέφερε ότι: «Σε περίπτωση που η ΤΒΔΚ δεν επιθυμεί να συνεχίσει την πορεία της (με το υφιστάμενο καθεστώς) τότε θα μετατραπεί σε επαρχία της Τουρκίας και θα συνεχίσει με αυτό τον τρόπο την πορεία της».

Εν τω μεταξύ χθες, ο αρμόδιος Τούρκος Υπουργός για θέματα Κύπρου, Τουγρούλ Τουρκκές προειδοποίησε χαρακτηριστικά ότι οι εμπλεκόμενες πλευρές στο Κυπριακό οδεύουν προς ένα σημείο στο οποίο θα διαπιστώσουν ότι «συμφωνούν ότι διαφωνούν».

 

 

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση