ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τσαβούσογλου: Η Τουρκία συνεχίζει να στηρίζει τις διαδικασίες λύσης

Καθορισμό ημερομηνίας Πενταμερούς ζητά ο Ακιντζί

Ολοκληρώθηκαν οι επαφές του Τούρκου ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου στα κατεχόμενα, που έγιναν όλες στο «προεδρικό» παρουσία και του Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Μπαϊρακ, αμέσως μετά την λήξη της σύσκεψης στο Προεδρικό, ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας δήλωσε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να υποστηρίζει την διαδικασία λύσης του Κυπριακό.

Από την πλευρά του, ο Μουσταφά Ακιντζί επαναλαμβάνει τις θέσεις που κατέθεσε στην πρόσφατη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε αμέσως μετά την επιστροφή του στο νησί.

Ο κ. Ακιντζί από την μια ασκεί κριτική στην ηγεσία του Νίκου Αναστασιάδη για τα όσα συνέβησαν στην Ελβετία και από την άλλη αναφέρεται στην σημασία του καθορισμού της ημερομηνίας για την πενταμερή διάσκεψη.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δηλώνει ότι η χώρα του είναι έτοιμη να πραγματοποιήσει όλα τα απαιτούμενα βήματα για να συνεχιστούν οι συνομιλίες και να επιτευχθεί άμεσα η λύση.

Ημερομηνία Πενταμερούς ζητά ο Ακιντζί

Ο κ. Ακιντζί καλεί τις δυο πλευρές να εστιάσουν την προσοχή τους στο περιεχόμενο του Κοινού Ανακοινωθέντος και υπογραμμίζει το εξής: «Αυτή την στιγμή έχουμε μπροστά μας μια ευκαιρία. Να μην χάσουμε αυτή την ευκαιρία. Να κινηθούμε παραμένοντας προσκολλημένοι σε αυτόν τον στόχο. Να καθορίσουμε την ημερομηνία της πενταμερούς διάσκεψης».

Ο κ. Ακιντζί προσθέτει το εξής: «Ενδέχεται να πραγματοποιηθεί η συνάντηση Ερντογάν-Τσίπρα. Θα γίνουν επαφές με την Αγγλία. Πρέπει να προσεγγίσουμε και το δικό τους ενδιαφέρον στο κεφάλαιο της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων. Και εμείς θα συζητήσουμε τα υπόλοιπα θέματα και θα δημιουργήσουμε ένα πολιτικό πλαίσιο. Ενδέχεται να υπάρξουν κάποια θέματα πρακτικής υφής. Αυτά θα μείνουν για το 2017. Δίνοντας αρκετό καιρό στον λαό (για την μελέτη του σχεδίου) στα μέσα του επόμενου έτους θα μπορούσε να διεξαχθεί δημοψήφισμα.

Όλες οι πλευρές πρέπει να έχουν θετική προσέγγιση. Το 2017 θα βρεθούμε αντιμέτωποι με προβλήματα. Να μην χάσουμε αυτή την ευκαιρία»

Οζερσάι: Άμεση σύγκλιση πενταμερούς

Από την πλευρά του, ο Κουντρέτ Όζερσαϊ δηλώνει ότι με την επανέναρξη των συνομιλιών, οι δυο πλευρές δεν πρέπει να επιστρέψουν στο σημείο που διακόπηκαν οι συνομιλίες στην Ελβετία.

«Από τώρα και στο εξής, πρέπει να περάσουμε αμέσως στην πενταμερή διάσκεψη», προτείνει ο κ. Όζερσαϊ. Ο ίδιος αφήνει να εννοηθεί ότι οι δυο πλευρές δεν πρέπει να σπαταλήσουν χρόνο για τους χάρτες και το εδαφικό.

Ο κ. Όζερσαϊ αναφέρεται και στην σχεδιαζόμενη συνάντηση Ερντογάν-Τσίπρα. Ο ίδιος εκφράζει απαισιοδοξία σχετικά με το αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης. Δηλώνει ότι σε αυτή την συνάντηση, η ελληνική πλευρά ενδέχεται να επαναλάβει τις γνωστές θέσεις της. Ο κ. Όζερσαϊ αντιπροτείνει την άμεση σύγκλιση της πενταμερής διάσκεψης δίχως να χάνεται πολύτιμος χρόνος για συναντήσεις της ελληνικής και της τουρκικής κυβέρνησης, στις οποίες θα επαναλαμβάνονται οι γνωστές θέσεις των δυο πλευρών.

Ο κ. Όζερσαϊ τονίζει και κάτι ακόμη σημαντικό. Σύμφωνα με τον ίδιον, από την σκοπιά της τ/κ ηγεσίας, το ζήτημα των εγγυήσεων σχετίζεται με το εδαφικό και τις άλλες σημαντικές πτυχές του Κυπριακού.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Τσαβούσογλου μετά τη συνάντησή του με τον κ. Ακιντζί παρακάθισε σε συνάντηση με τον “πρωθυπουργό”, Χουσείν Οζγκιουργκιούν, τον “αναπληρωτή πρωθυπουργό” Σερντάρ Ντενκτάς και το «υπουργό εξωτερικών», Ταχσίν Ερτουγρούλογλου.

Στη συνέχεια, στις 10.45 στη συνάντηση προσήλθαν και συμμετείχαν οι ηγέτες των κομμάτων της αντιπολίτευσης, Τουφάν Ερχιουρμάν εκ μέρους του ΡΤΚ και Τζεμάλ Οζγιγίτ, εκ μέρους του ΚΚΔ.

Κανείς από τους παρευρισκόμενους δεν προέβη σε δηλώσεις, αποχωρώντας από το «προεδρικό». Αναμένονται οι δηλώσεις των κ. Τσαβούσογλου και Ακιντζί.

Θα ακολουθήσει γεύμα προς τιμή του Τούρκου ΥΠΕΞ σε ξενοδοχείο της κατεχόμενης Λευκωσίας.

Συνάντηση Ακιντζί- Είντε

Την ερχόμενη Δευτέρα στις 11.00 το πρωί θα έχει συνάντηση με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Έιντε, που έρχεται στην Κύπρο το βράδυ της Κυριακής, ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Ακιντζί θα έχει επίσης την Τετάρτη συνάντηση με τον Βρετανό ΥΠΕΞ. Το τ/κ “πρακτορείο ειδήσεων” μεταδίδει ότι υπάρχει έντονη διπλωματική κινητικότητα μετά το Μοντ Πελερέν και το Δεκέμβριο αναμένεται να επισκεφθεί την Κύπρο ανώτατος αξιωματούχος από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Κουρτουλμούς: Υπάρχει ελπίδα για λύση

Υπάρχει ελπίδα για επίτευξη λύσης του Κυπριακού μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, δήλωσε ο εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς.

Σε δηλώσεις του από το Λονδίνο, όπου είχε επαφές στη βρετανική Βουλή, ο Νουμάν Κουρτουλμούς ανέφερε ακόμη ότι από την περίοδο του σχεδίου Ανάν μέχρι σήμερα, η τουρκική πλευρά τήρησε μια θετική στάση στο Κυπριακό.

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση