ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Έιντε: Πισωγύρισμα το Μον Πελερέν 2

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ ξεκαθάρισε πως ήρθε χωρίς ατζέντα στην Κύπρο

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Πισωγύρισμα χαρακτήρισε το Μον Πελερέν 2 ο Ειδικός Απεσταλμένος του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαθ Έιντε, σε δηλώσεις του που ακολούθησαν τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Προεδρικό. Ο κ. Έιντε ξεκαθάρισε οτι ήρθε στην Κύπρο χωρίς ατζέντα αποκλειστικά για να ακούσει τους δύο ηγέτες. Όπως επεσήμανε δημιουργήθηκαν πολλές προσδοκίες οι οποίες από ένα σημείο και μετά προκάλεσαν αρνητικά προβλήματα. 

Ο κ. Έιντε αναμένεται μεταβαίνει στα κατεχόμενα για να δει τον Μουσταφά Ακιντζί. 

Σημείωσε πως αυτή είναι μια διαδικασία της οποίας ηγούνται οι δυο ηγέτες και πως αυτοί θα αποφασίσουν ποια είναι τα σωστά βήματα αυτή τη στιγμή και ανέφερε πως θα έχει περισσότερα να πει αφού συναντήσει και τους δυο ηγέτες.

Ο κ. Ειντε θα συναντηθεί την Τετάρτη με τον Βρετανό ΥΠΕΞ Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος θα βρίσκεται στην Κύπρο, ενώ αύριο αναμένεται να έχει συναντήσεις με τις ηγεσίες ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ.

Αμέσως μετά την συνάντηση με τον Έιντε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε συνάντηση με τον γγ του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού για ενημέρωση των επαφών του κ. Κυπριανού στην Αθήνα.  

Δηλώσεις Κυπριανού

«Νομίζω οτι η δυσκολία δεν είναι μόνο στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων, οι δυσκολίες είναι πάρακάτω ανέφερε ο κ. Κυπριανού σημειώνοντας οτι το πιο δύσκολο είναι να δούμε πως θα επιλύσουμε το ζήτημα των εγγυήσεων. Η Ελλάδα στηρίζει τις προσπάθειες για επίτευξη λύσης στη θέση αρχών ανέφερε ο κ. Κυπριανού. Ζητήσαμε από τον κ. Λαβρόφ να συμμετέχουν σε μία διεθνή διάσκεψη ανέφερε ο κ. Κυπριανού εκφράζοντας την θέση οτι τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας θα πρέπει να συμμετέχουν σε μία διεθνή διάσκεψη». 

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Έντονη κινητικότητα στο Κυπριακό, καθώς αρχής γενομένης από σήμερα, έχουν προγραμματιστεί σειρά σημαντικών επισκέψεων στη Λευκωσία μετά από τις εξελίξεις στο Μοντ Πελερέν.

Με στόχο την εξεύρεση φόρμουλας για συνέχιση των συνομιλιών στο Κυπριακό έφθασε χθες βράδυ στην Κύπρο, ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Έσπεν Έιντε. Ο κ. Έιντε έχει αυτή την ώρα συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη ενώ συναντάται στις 11:30, με τον Μουσταφά Ακιντζί, συναντήσεις οι οποίες οι οποίες θεωρούνται καθοριστικές για το τι μέλλει γενέσθαι.

Η ελληνοκυπριακή πλευρά επιθυμεί συνέχιση των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διεκόπησαν την περασμένη Δευτέρα στην Ελβετία, ενώ η τουρκοκυπριακή επιδιώκει διασύνδεση του εδαφικού με την ασφάλεια και συζήτησή τους σε μια πολυμερή διάσκεψη.

Αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων το συντομότερο δυνατό, και κατάργηση του αναχρονιστικού καθεστώτος του εγγυήσεων ζητεί από την πλευρά της η Αθήνα για την επίλυση του Κυπριακού στον απόηχο του ναυαγίου του Μον Πελεράν, όπως επανέλαβε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, θα βρίσκεται την Τρίτη στην Κύπρο για επαφές, ενώ στο νησί φθάνει εντός της εβδομάδας και ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζόναθαν Κόεν.

Τηλεφωνική επικοινωνία Έιντε- Τσαβούσογλου

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε είχε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Διπλωματικές πηγές, τις οποίες επικαλούνται τουρκικά πρακτορεία ειδήσεων, αναφέρουν ότι στην τηλεφωνική τους επικοινωνία συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, οι οποίες στοχεύουν στην εξεύρεση λύσης. 


ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση