ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Δείπνο σε Αναστασιάδη και Ακιντζί παραθέτει απόψε ο Έιντε

Συνάντηση με τον ΠτΔ είχε ο Ειδικός Βοηθός του ΓΓ του ΟΗΕ, το απόγευμα βλέπει Ακιντζί

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Μέσα από τις συζητήσεις των τελευταίων ημερών, συμπεριλαμβανομένων και της σημερινής μέρας, νοιώθω ότι σιγά σιγά προχωρούμε μπροστά δήλωσε την Πέμπτη ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, `Εσπεν Μπαρθ Έιντε, ύστερα από συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, στο Προεδρικό.

Είχε προηγηθεί συνάντηση του κ. Έιντε με τον Ακιντζί στα κατεχόμενα.

Εξερχόμενος του Προεδρικού, ο Νορβηγός διπλωμάτης είπε ότι σε σύντομο, λογικά, διάστημα, θα μπορέσει να ανακοινώσει περισσότερα σχετικά με το τί πρόκειται να γίνει σε ό,τι αφορά τις συνομιλίες στο προσεχές μέλλον.

Δεν μπορώ να πω περισσότερα αυτή τη στιγμή, όμως ελπίζω αυτό να γίνει αργότερα, πρόσθεσε.

Ο κ. Έιντε είπε νωρίτερα ότι όλοι θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι σε οποιαδήποτε ειρηνευτική διαδικασία υπάρχουν σίγουρα οπισθοδρόμηση πριν από την επιτυχία. Επανέλαβε ότι και οι δύο πλευρές προσπαθούν να βρουν τρόπους για να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να συνεχίσουν τη διαδικασία και "εργαζόμαστε για την εξεύρεση της σωστής φόρμουλας. Οταν φθάσουμε εκεί, θα το ανακοινώσω¨", σημείωσε, προσθέτοντας ότι ο κύριος στόχος είναι οι δύο ηγέτες να επιστρέψουν στο τραπέζι μαζί αλλά και "να διευθετήσουμε το τελευταίο μίλι των επόμενων βδομάδων".

Ανέφερε ότι ανησυχεί για το τί συμβαίνει εκτός των διαπραγματεύσεων και ότι υπάρχει ένα αυξανόμενο κλίμα απαισιοδοξίας το οποίο αν και είναι κατανοητό υπάρχει επίσης και σκλήρυνση των θέσεων. Εκείνοι που ήταν αισιόδοξοι τώρα νιώθουν ότι τώρα είναι πιο δύσκολο και αυτό είναι κακό σημάδι, είπε. Πιστεύω, ανέφερε ότι και ο Τύπος διαδραματίζει ρόλο στο να μην συντείνει στο αίσθημα ότι η μια πλευρά είναι πάντα σωστή και η άλλη λανθασμένη.

Είπε επίσης ότι όλοι θα πρέπει να νιώθουν την ευθύνη για να διατηρήσουν την ελπίδα ζωντανή.

“Εχουμε διανύσει τόση απόσταση που θα ήταν τραγικό αν το χάσουμε αυτό και πάνω σε θέματα τα οποία είναι σίγουρα μπορούν να γεφυρωθούν” και θα πρέπει “να αντιληφθούμε ότι σε οποιαδήποτε ειρηνευτική διαδικασία υπάρχει σίγουρα οπισθοδρόμηση πριν από την επιτυχία” και το καλύτερο παράδειγμα είναι στην Κολομβία όπου η Βουλή ενέκρινε το αναθεωρημένο σχέδιο ειρήνης μεταξύ της κυβέρνησης και του FARC.

“Δεν υπάρχει λόγος να τα παρατήσουμε, ιδιαίτερα τώρα που είναι δυνατό να ξεπεράσουμε τα εμπόδια”, είπε, προσθέτοντας ότι θα προβεί σε περισσότερες δηλώσεις όταν δει και τους δύο ηγέτες.

Δείπνο για Αναστασιάδη, Ακιντζί παραθέτει Έιντε

Σε μια άλλη εξέλιξη τα Ηνωμένα Έθνη μέσα από ανακοίνωση τους επιβεβαίωσαν το δείπνο που θα παραθέσει ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ το βράδυ της Πέμπτης στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Σε γραπτή δήλωση του εκπροσώπου Τύπου των ΗΕ στην Κύπρο αναφέρεται πως “ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο `Εσπεν Μπαρθ `Ειντε θα φιλοξενήσει τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Μουσταφά Ακιντζί και τον Ελληνοκύπριο ηγέτη κ. Νίκο Αναστασιάδη σε δείπνο το βράδυ της Πέμπτης 1ης Δεκεμβρίου 2016 στην Προστατευόμενη από τα Ηνωμένα Εθνη Περιοχή (UNPA).

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση