ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Aντιδράσεις αντιπολίτευσης για τις εξελίξεις στο κυπριακό (upd)

Οι πρώτες αντιδράσεις μετά την απόφαση για μετάβαση στη Γενεύη

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Έντονες αντιδράσεις από τα κόμματα πυροδότησε η είδηση για μετάβαση στη Γενεύη στα πλαίσια συζήτησης του κυπριακού, όπως προέκυψε από το χθεσινό δείπνο Αναστασιάδη-Ακιντζί και σύγκληση πενταμερούς. Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος έκανε λόγο για αθέτηση όλων των δεσμεύσεών του και για πλήρη αποδοχή όλων των τουρκικών θέσεων.

Σε δηλώσεις του στο κρατικό ραδιόφωνο, ο κύριος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι δυστυχώς βρισκόμαστε ενώπιον νέων τετελεσμένων, προσθέτοντας ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει υποχωρήσει στα πάντα, ενώ τον κατηγόρησε ότι αποδέχθηκε ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα και πενταμερή διάσκεψη.

Δήλωσε επίσης ότι εγκατέλειψε τους όρους που είχε θέσει, για συμφωνία στα κριτήρια του εδαφικού και αποτύπωση της συμφωνίας σε χάρτη, προτού συμφωνηθεί ημερομηνία για διάσκεψη.

Με τα όσα συμφώνησε ο Νίκος Αναστασιάδης, είπε ο Νικόλας Παπαδόπουλος, θα βάλει την Ελλάδα και την Κύπρο στο εδώλιο του κατηγορουμένου, επειδή δεν θα αποδεχόμαστε τους τουρκικούς εκβιασμούς.

Από την πλευρά του το ΑΚΕΛ δεν θα βιαστεί να κάνει αξιολογήσεις και θα περιμένει να ενημερωθεί από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη προτού τοποθετηθεί επί της ουσίας των όσων συμφωνήθηκαν χθες το βράδυ από τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Στέφανος Στεφάνου στο Τρίτο.

Χαρακτήρισε παράλληλα θετική την απόφαση για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, προσθέτοντας ωστόσο ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να ενημερώσει για το σκεπτικό της διαδικασίας.

Ο κύριος Στεφάνου σημείωσε ότι στην πολυμερή διάσκεψη κατά την οποία θα αποφασιστούν οι διεθνείς πτυχές του Κυπριακού, πρέπει να συμμετάσχουν τα συμβαλλόμενα μέρη.

ΔΗΚΟ: Ο ΠτΔ παραπλανεί συστηματικά του Ελληνκουπρίους

Εξάλλου σε δήλωση της η εκπρόσωπος τύπου του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίου χαρακτήρισε ως εξαιρετικά επικίνδυνη και αρνητική εξέλιξη τις αποφάσεις για το κυπριακό.

«Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, παραβιάζοντας κάθε κανόνα στοιχειώδους πολιτικής αξιοπιστίας, απέδειξε - δυστυχώς – ότι παραπλανεί συστηματικά και κατ’ εξακολούθηση, τόσο τους ελληνοκυπρίους όσο και τις πολιτικές δυνάμεις.

Ο κ. Αναστασιάδης, αποδεχόμενος το ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα, που ανακοίνωσαν τα Ηνωμένα Έθνη και τον καθορισμό ημερομηνίας για σύγκληση πενταμερούς διάσκεψης, αναίρεσε πλήρως όλα όσα δήλωσε στη διακαναλική δημοσιογραφική του διάσκεψη στις 23 Νοεμβρίου, μόλις πριν από οκτώ ημέρες και αθέτησε για ακόμα μια φορά τις δεσμεύσεις του, εγκατέλειψε όλους τους όρους που ο ίδιος είχε θέσει και αποδέχτηκε χρονοδιάγραμμα και σύγκληση πενταμερούς διάσκεψης παρά το γεγονός ότι:

 Εγκαταλείφθηκε ο όρος για συμφωνία επί των κριτηρίων για το Εδαφικό.
 Εγκαταλείφθηκε ο όρος για ένα συμφωνημένο χάρτη, που να αποτυπώνει την όποια συμφωνία στα κριτήρια για το Εδαφικό.
 Εγκαταλείφθηκε ο όρος που προνοούσε να έχουν ξεκαθαρίσει πάρα πολλές σοβαρές εκκρεμότητες που παραμένουν στις άλλες πτυχές του κυπριακού.
 Εγκαταλείφθηκε ο όρος να ικανοποιηθεί η ορθή θέση της Ελληνικής Κυβέρνησης για τις προϋποθέσεις σύγκλησης διεθνούς διάσκεψης.

Δυστυχώς, ο κ. Αναστασιάδης συνεχίζοντας την τακτική της συσκότισης, του αιφνιδιασμού και του εκβιασμού, προχώρησε σε μια κομβική και θεμελιώδη υποχώρηση και μάλιστα χωρίς να έχει συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο με το οποίο όφειλε να συνδιαβουλευτεί και να συναποφασίσει τα επόμενα βήματα, όπως είχε υποσχεθεί.

Για ακόμα μια φορά, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει απογοητεύσει τον κυπριακό λαό αφού:
 Έχει αποδεχθεί πλήρως όλους τους τουρκικούς όρους.
 Έχει αποδεχθεί ένα ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα.
 Έχει αποδεχθεί σύγκλιση πενταμερούς διάσκεψης και έχει εγκαταλείψει τον όρο για «πολυμερή» διάσκεψη, έτσι ώστε να αποδεχθεί η Τουρκία τη συμμετοχή της.

Δυστυχώς, οι χειρισμοί του Νίκου Αναστασιάδη οδηγούν την Ελληνοκυπριακή πλευρά, την Κυπριακή Δημοκρατία και την Ελλάδα σε εκβιαστικά διλλήματα και στη δίνη ενός ασφυκτικού κλοιού πιέσεων, που μπορεί να οδηγήσουν σε καταστροφικές συνέπειες».

Κορυφαίες οι εξελίξεις σχολιάζει ο ΔΗΣΥ

Κορυφαίες χαρακτήρισε τις χθεσινοβραδυνές εξελίξεις για το Κυπριακό ο Μιχάλης Σοφοκλέους, μέλος του εκτελεστικού γραφείου του ΔΗΣΥ, τονίζοντας ότι στα μέσα Ιανουαρίου μπορεί να έχουμε για πρώτη φορά στην ιστορία μας κυπριακή λύση με βάση Ευρωπαϊκές προδιαγραφές.

Μιλώντας στο Πρωινό Δρομολόγιο ο κύριος Σοφοκλέους εξέφρασε άγνοια για το τι άλλο διεμήφθη ψες, προσθέτοντας ότι η συνάντηση δεν περιορίστηκε στο να οριστούν ημερομηνίες, αλλά αυτό είναι απότοκο άλλης συζήτησης.
Υπενθύμισε την εμπλοκή της διεθνούς κοινότητας τις τελευταίες ημέρες, λέγοντας ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα ενημερώσει τους αρχηγούς των κομμάτων.

Πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πήγε στο ψεσινό δείπνο με σκοπό να ξεμπλοκαριστεί το αδιέξοδο που υπήρξε στο Κυπριακό, αλλά αυτό που έχουμε είναι ένα ορατό ορίζοντα κατάληξης αυτής της διαδικασίας.
Από τη μία, είπε, προκαλεί λογικές ανησυχίες αλλά από την άλλη πρέπει να προκαλεί και ελπίδες.

Έντονες αντιδράσεις στα κοινωνικά δίκτυα 

Από τις πρώτες πρωινές ώρες οπότε και έγινε γνωστό τι είχε συμφωνηθεί μεταξύ Αναστασιάδη-Ακιντζί στο δείπνο, κυρίως μεσα από τα κοινωνικά δίκτυα στελέχη της αντιπολίτευσης έκαναν γνωστές τις αντιδράσεις τους. 

Η κ. Θεοχάρους εκ μέρους της Αλληλεγγύης έγραψε "αντιστάσεις σαν αλοιφή" στο Twitter, "η ανακοίνωση ΗΕ για συνομιλίες ήλθε αίφνης χωρίς να γνωρίζει κανείς άλλος πλην του Προέδρου κ αφήνει αποριες. Ας λυθούν για να κριθεί" τόνισε από την πλευρά του ο Νίκος Κατσουρίδης. 

"Εχουν χασει την σημασια τους οι λεξεις , παιζει κορωνα γραμματα την Πατριδα. Και εμεις απαθως βλεπουμε τον βιασμο οπως τοτε", έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό ο Παύλος Μυλωνάς της Συμμαχίας Πολιτών ενώ ο Άθως Αντωνιάδης έγραψε ότι "η συνήθεια να απευθύνεται στο λαό&να δεσμεύεται για αυτά που θα αναιρέσει είναι επικίνδυνο για τον τόπο όπως&η αποδοχη τουρκικων όρων(όλων)"

Μαρίνος Σιζόπουλος

«Οι αυτοαναιρέσεις του Προέδρου θα είναι με όριο ή χωρίς» αναφέρει με ανάρτηση του στο Twitter ο Μαρίνος Σιζόπουλος

Νίκος Κατσουρίδης: Η ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών για συνομιλίες ήλθε αίφνης χωρίς να γνωρίζει κανείς άλλος πλην του Προέδρου κ αφήνει αποριες, άνέφερε με ανάρτηση του στο Twitter o Νίκος Κατσουρίδης.

Τι ανάρτησε στο Twitter ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών

Από τους χειρισμούς του Προέδρου κινδυνεύει πλεόν η υπόσταση της κυπριακής δημοκρατίας αναφέρει με ανάρτηση του στο Twitter ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, ενώ αμφισβητεί την ικανότητα και την αξιοπιστία του Προέδρου Αναστασιάδη να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της Κύπρου.

ΕΔΕΚ: Ακιντζί και Έιντε καθορίζουν τη διαδικασία των συνομιλιών

Για ακόμα μια φορά επιβεβαιώθηκε ότι αυτοί οι οποίοι καθορίζουν την διαδικασία των συνομιλιών είναι ο κ. Ακιντζί καθ’ υπόδειξη της Τουρκίας και ο κ. Άιντα. Διαφορετικά δεν μπορεί να εξηγηθεί η ευκολία με την οποία ο ΠτΔ συμφώνησε στην επιστροφή στις συνομιλίες και στον ορισμό διάσκεψης.

Από την πλευρά της ΕΔΕΚ, οφείλουμε να επαναλάβουμε για ακόμα μια φορά τους κινδύνους που ενδεχομένως να προκύψουν από αυτή την διαδικασία:

1. Διασύνδεση του εδαφικού με απαίτηση πρόσθετων παραχωρήσεων της πλευράς μας όπως είναι η εκ περιτροπής προεδρία, η περαιτέρω ενίσχυση της αριθμητικής συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων σε όργανα διακυβέρνηση και σε πολιτειακούς θεσμούς, η διασύνδεση με το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

2. Η σύνθεση της διάσκεψης είναι μεγάλης σημασίας. Δεν μπορεί να απουσιάζει η Κυπριακή Δημοκρατία από αυτή. Και την Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να εκπροσωπεί ο ΠτΔ και μόνο αυτός. Στη διεθνή διάσκεψη πρέπει να συμμετέχουν και τα 5 μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και θα πρέπει να συζητηθούν σε αυτή μόνο τα θέματα της διεθνούς πτυχής του κυπριακού. Δηλαδή οι εγγυήσεις, η ασφάλεια και η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και εποίκων.

Επιβάλλεται να γίνει επίκριση της συμπεριφοράς του Προέδρου που δεν προχώρησε στη σύγκληση νέας συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου για να συζητηθεί και να συναποφασιστεί ο τρόπος διαχείρισης του προβλήματος όπως προέκυψε μετά το Μοντ Πελεράν 2.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση