ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ακιντζί: Ικανοποίηση τ/κ κομμάτων για την συμφωνία των δύο ηγετών

Ο τ/κ ηγέτης ενημέρωσε για συνομιλίες και πολυμερή

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Άγκυρα και τουρκοκυπριακά κόμματα εκφράζουν ικανοποίηση για την νέα εξέλιξη στο Κυπριακό. Η τουρκική πλευρά εκφράζει την ευχαρίστηση της για το γεγονός ότι ύστερα από μια περίοδο καθυστέρησης, η ελληνοκυπριακή πλευρά επέλεξε να ευθυγραμμιστεί με την πρόταση της ηγεσίας του Μουσταφά Ακιντζί και της Άγκυρας σχετικά με την πενταμερή διάσκεψη.

Πηγές από τον κύκλο του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών και της τουρκικής κυβέρνησης αναφέρουν ότι η νέα συμφωνία των δυο ηγετών της Κύπρου βρίσκει σύμφωνη την Άγκυρα. Η πενταμερή διάσκεψη, το χρονοδιάγραμμα στις συνομιλίες ήταν ζητήματα που έφερε στο προσκήνιο η τουρκική πλευρά. Η ε/κ πλευρά αρχικά επέλεξε να παραγνωρίσει την σημασία αυτής της πρωτοβουλίας.

Ωστόσο, τελικά επέλεξε να την υιοθετήσει, μια εξέλιξη που ικανοποιεί την κυβερνητική παράταξη στην Άγκυρα.

Σύμφωνα με την Άγκυρα, από τώρα και στο εξής, οι εμπλεκόμενες πλευρές καλούνται να διευθετήσουν όλες τις πτυχές του Κυπριακού, το ζήτημα των εγγυήσεων και να εστιάσουν σε μια διαδικασία πάρε-δώσε που θα μας οδηγήσει στην τελική λύση. Η Άγκυρα προσεγγίζει την επικείμενη διάσκεψη από αυτή την οπτική γωνία.

ΡΤΚ: Αναζωογόνηση των ελπίδων

Για αναζωογόνηση των ελπίδων που είχαν ξεκινήσει να ξεθωριάζουν μετά τις συνομιλίες στο Μοντ Πελεράν κάνει λόγο το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (ΡΤΚ), αναφέροντας πως "ο οδικός χάρτης" που καθορίστηκε "δείχνει ότι όλες οι πλευρές που επιθυμούν να φθάσουν σε μια συνολική λύση στο νησί το συντομότερο δυνατόν πρέπει να εργαστούν πολύ σκληρά, με αποφασιστικότητα, θάρρος και δημιουργικότητα τον επόμενο ενάμιση μήνα".

Σε ανακοίνωση του κόμματος αναφέρεται πως αυτό θα καταβάλει έντονη προσπάθεια προκειμένου να συμβάλει στη διαδικασία και να βοηθήσει τους ηγέτες όπως έπραξε μέχρι σήμερα.

"Χαιρετίζουμε με ελπίδα την απόφαση που λήφθηκε χθες βράδυ και καλούμε όλες τις πλευρές να συμβάλουν με ειλικρίνεια στη διαδικασία για λύση", καταλήγει η ανακοίνωση.

Το κλίμα στην τ/κ κοινότητα

Τις παραπάνω απόψεις συμμερίζονται και τα τουρκοκυπριακά πολιτικά κόμματα. Πρώτο το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα, με γραπτή ανακοίνωση του χαιρετίζει την νέα απόφαση στο Κυπριακό. Ικανοποίηση εκφράζουν το Κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας και το Κόμμα του Λαού. Η τ/κ Δεξιά προσεγγίζει με επιφυλακτικότητα την νέα εξέλιξη τονίζοντας ότι πλέον όλα τα ενδεχόμενα στο Κυπριακό έχουν τεθεί επί τάπητος.

Τις επόμενες ώρες αναμένονται επίσημες τοποθετήσεις των τ/κ κομμάτων.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Σχόλια αναγνωστών

«Βαλκανική άνοιξη», διαδηλώσεις σε Σερβία, Αλβανία, Μαυροβούνιο

«Το νέο φρούτο εποχής να εφαρμοστεί και εδώ. Κάποιος να αυτοανακυρηχθεί πρόεδρος, βλέπε Βενεζουέλα, και ...»
CGA  |  13:57

Δημοκρατία εναντίον Κομισιόν για το χαλλούμι

«O "Κύπριος" Επίτροπoς τί κάνει για το θέμα? Έκανε κάτι υπέρ των συμφερόντων μας ή προτιμά να το διασυνδέει ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  09:38

Κλείδωσε ψηφοδέλτιο, είδε και τον Πρόεδρο ο ΔΗΣΥ

«Εκείνος που θα βρει πόσα στότσια περιέχει ο κατάλογος των υποψηφίων του ΔΗΣΥ, κερδίσει μια φλαούνα! »
ΑΚΑ  |  09:26

Απαντά στα καρφιά Κοτζιά ο Άντρος

«Κύριε Κοτζιά, ο Άντρος δεν μπορεί να διαψευσθεί γιατί ναι μεν δεν ήταν ο ίδιος παρών, είχε όμως τον ...»
ΑΚΑ  |  09:22

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X