ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Με 28 ψήφους υπέρ και 25 κατά εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του 2017

Ψήφισαν κατά το ΑΚΕΛ η ΕΔΕΚ, Συμμαχία Πολιτών, ΕΛΑΜ

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Με 28 ψήφους υπέρ και 25 ψηφους κατά, εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του 2017. Υπέρ ψήφισαν ο ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, Κίνημα Αλληλεγγύη, ενώ κατά το ΑΚΕΛ, η ΕΔΕΚ, Συμμαχία Πολιτών και ΕΛΑΜ. 

Στην επεξήγησή τους, η ΕΔΕΚ επεσήμανε οτι ψηφίσζει υπέρ τον προϋπολογισμό σε θέματα παιδείας υγείας και άμυνας, ενώ η Συμμαχία Πολιτών υπέρ στα ζητήματα υγείας άμυνας, κοινωνικών παροχών και όσα αφορά τους πρόσφυγες. Το ΕΛΑΜ καταψήφισε τον προύπολογισμό εκτός σε ζητήματα άμυνας. 

Θα πρέπει να σημειωθεί πως πριν από την έγκριση του προϋπολογισμού, ακολούθησε η ψήφιση δεκάδων τροπολογιών από τα κόμματα. 

 

Προηγούμενη Ενημέρωση

Μετά την ένταση που προκλήθηκε μεταξύ του Υπουργείου Οικονομικών και του βουλευτή της Συμμαχίας Πολιτών που οδήγησε στη μαζική αποχώρηση των λειτουργών, οι τελευταίοι επέστρεψαν τελικά στην Ολομέλεια της Βουλής. Ο Παύλος Μυλωνάς ανακάλεσε την προσωπική αναφορά του προς τον γενικό διευθυντή του ΥΠΟΙΚ, ωστόσο, όπως αναφέρει, κρατά την ουσία της μεγάλης διαφοράς μισθού μεταξύ των υψηλόμισθων κρατικών αξιωματούχων και των υπόλοιπων λειτουργών. Πυροσβεστικό ρόλο ανέλαβε στην υπόθεση ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης, όπου κατά το διάλειμμα και μετά την ένταση κάλεσε στο γραφείο του τον γενικό διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών για να λυθεί η παρεξήγηση. Αφορμή για την αντιπαράθεση ήταν η τοποθέτηση του Παύλου Μυλωνά οτι οι μισθοί των υπαλλήλων είναι μικρότεροι από μία βραδιά του γενικού διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών στα μπουζούκια. Ο Χρίστος Πατσαλίδης τον κάλεσε να ανακαλέσει χωρίς ο ίδιος να το πράξει, με αποτέλεσμα ο Σταύρος Μιχαήλ, γενικός διευθυντής του κρατικού προϋπολογισμού, να καλέσει όλους τους λειτουργούς να αποχωρήσει. 

 

Προηγούμενη ενημέρωση

Ένταση προκλήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής όταν ο βουλευτής της Συμμαχίας Πολιτών Παύλος Μυλωνάς κατά την τοποθέτησή του ανέφερε οτι οι μισθοί είναι μικρότεροι από όσα ξοδεύει ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών στα μπουζούκια. Στο διάλειμμα, ο γενικός διευθυντής στο Υπουργείο Οικονομικών Χρίστος Πατσαλίδης κάλεσε τον Παύλο Μυλωνά να ανακαλέσει, με τον δεύτερο να αρνείται και να ανταλλάσονται βαρετοί διαξιφισμοί. Τότε ο διευθυντής του κρατικού προϋπολογισμού Σταύρος Μιχαήλ κάλεσε τους λειτουργούς του Υπουργείου Οικονομικών να φύγουν από την ολομέλεια, λέγοντας χαρακτηριστικά πως δεν αξίζει στους βουλευτές να τους βοηθούν. 

 Προηγούμενη ενημέρωση

 Υπό τη σκιά των κρίσιμων εξελίξεων στο κυπριακό, πραγματοποιείται ο προϋπολογισμός του 2017, ο πρώτος κρατικός προϋπολογισμός μετά και από την έξοδο της Κύπρου από το μνημόνιο. Για άλλη μια φορά οι πλείστοι βουλευτές έκαναν ένα ποτ πουρί δηλώσεων στην τοποθέτησή τους με τους πλείστους να επιλέγουν να τοποθετούνται για το κυπριακό ή τομείς που βρίσκονται πρώτοι στην πολιτική τους ατζέντα και  δευτερευόντως για την οικονομία. 

Σήμερα πραγματοποιείται η τρίτη μέρα τοποθέτησης των βουλευτών για τον προϋπολογισμό και η έγκριση ή καταψήφισή του. 

Πάντως, εμφανής είναι η αδιαφορία επί του προϋπολογισμού, καθώς πέραν της απουσίας σύσσωμου του υπουργικού συμβουλίου από την ολομέλεια λείπει μία πλειάδα βουλευτών και συγκεκριμένα, απούσα είναι ολόκληρη η κοινοβουλευτική ομάδα της ΕΔΕΚ όπως και του ΔΗΚΟ πλην του Πανίκου Λεωνίδου και του Χρίστου Ορφανίδη μέχρι και τις 16.00.

Σήμερα θα τοποθετηθούν οι κοινοβουλευτικοί εκπροσώποι των κομμάτων ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι δευτερολογίες των πολιτικών αρχηγών.  

Την πρώτη μέρα των τοποθετήσεων των πολιτικών αρχηγών, επισκίασε τον προϋπολογισμό το κυπριακό, με τα κόμματα του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου να ρίχνουν ευθείες βολές προς τους χειρισμούς του Προέδρου Αναστασιάδη. Κατά τη δεύτερη μέρα, υπήρξε μία σχετική αντιπαράθεση ΑΚΕΛ ΔΗΣΥ, βγάζοντας στην επιφάνεια τις ιδεολογικές διαφορές των δύο σε κοινωνικοοικονομικά ζητήματα. Μία αντιπαράθεση που βασίστηκε, από μέρους του ΔΗΣΥ στην πρόοδο που επιτεύχθηκε στην οικονομία και από μέρους του ΑΚΕΛ στην αποδόμηση το success story.Αντιπαράθεση που απέφυγε ωστόσο οποιαδήποτε οικονομική ανάλυση επί δεικτών. 

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση