ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ακιντζί: Εκπρ. ΕΕ στη διάσκεψη θα μπορούσε να είναι η Μογκερίνι

Καμία αντίρρηση για παρατηρητή στη διάσκεψη για την Κύπρο από τον τ/κ ηγέτη

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι δεν έχει αντίρρηση με την παρουσία της ΕΕ ως παρατηρητή στη διάσκεψη για την Κύπρο, προσθέτοντας ότι η Ενωση θα μπορούσε πχ να εκπροσωπηθεί από την Υπατη Εκπρόσωπο, Φρεντερίκα Μογκερίνι.

Σε δηλώσεις στην κοινοτική εφημερίδα NEW EUROPE πριν αναχωρήσει από τις Βρυξέλλες, και ερωτηθείς για το ρόλο της Κομισιόν στις διαπραγματεύσεις, είπε ότι η ΕΕ είχε έναν παρατηρητή τον Γκιούντερ Φερχόιγκεν πριν από 12 χρόνια και πρόσθεσε ότι "ο εκπρόσωπος της ΕΕ μπορεί επίσης να είναι παρών κατά τη διάρκεια των προσεχών συνεδριάσεων στη Γενεύη".

"Δεν έχουμε καμία αντίρρηση σε αυτό, αλλά πρέπει να το συμφωνήσουμε, επειδή μέχρι σήμερα η συμφωνία καλύπτει μόνο τις δύο κοινότητες στο πρώτο μέρος. Στο δεύτερο μέρος η συμφωνία καλύπτει τις τρεις εγγυήτριες χώρες και αυτό είναι σαφές, ξεκινάμε ως δύο και θα αναπτυχθούμε σε πέντε", είπε.

Συνέχισε λέγοντας ότι "το ποιος άλλος πρόκειται να έρθει, θα υπόκειται στη συμφωνία των δύο πλευρών. Δεν βλέπω κανένα πρόβλημα με την εκπροσώπηση της ΕΕ ως παρατηρητή στη διαδικασία αυτή` είπε.

Οπως αναφέρει η εφημερίδα, όταν τέθηκε το θέμα της Μογκερίνι, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι "είναι στο χέρι της ΕΕ να αποφασίσει ποιος θα έρθει. Πιθανότατα, θα μπορούσε να είναι η Μογκερίνι", και αρνήθηκε να προσθέσει τίποτα περαιτέρω.

Σε ό,τι αφορά τις επαφές του στις Βρυξέλλες είπε ότι ήταν «πολύ παραγωγικές» και ότι συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, την Ύπατη Εκπρόσωπο Φρεντερίκα Μογκερίνι και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς. Συναντήθηκε επίσης με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγιερ και τη Βικτόρια Νούλαντ, υφυπουργό Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις στο Υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών.

"Όλες οι συζητήσεις που είχα, είχαν ένα στόχο, τη λύση του κυπριακού προβλήματος . Όλοι υποστηρίζουν τη διαδικασία μας και ανυπομονούν να ακούσουν καλά νέα από την Κύπρο ", δήλωσε ο Ακιντζί.

Πρόσθεσε ότι "ως τουρκοκυπριακή πλευρά θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να επιτευχθεί μια λύση σε αυτό το 50ετές πρόβλημα και πιστεύουμε ότι είναι καιρός να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τις νεότερες γενιές στην Κύπρο, τόσο των Τουρκοκυπρίων όσο και των Ελλήνοκυπρίων , για να ζήσουν σε συνθήκες ειρήνης, και όχι να μοιραστούν τα παράπονα του παρελθόντος, αλλά και να μοιραστούν τα οφέλη του μέλλοντος", είπε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση