ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΠτΔ: Η διαπραγμάτευση γίνεται με την τ/κ πλευρά και όχι με τα κόμματα

Τοποθετείται ο Νίκος Αναστασιάδης στην κοινή ανακοίνωση του Ενδιάμεσου

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Μέσω ανακοίνωσης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης τοποθετήθηκε στην κοινή ανακοίνωση των κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου (ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Συμμαχία Πολιτών, Αλληλεγγύη και Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών), ο οποίος τόνισε πως η διαπραγμάτευση γίνεται με την τ/κ πλευρά και όχι μεταξύ του Προέδρου και των κομμάτων.

Σε μήνυμα του στο twitter ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «Διερωτώμαι αν αυτό που πραγματικά επιθυμούν κάποιοι μέσα από τις καθημερινές τους δηλώσεις είναι τον τερματισμό της διαπραγμάτευσης» και παρέθεσε την πιο κάτω ανακοίνωση:

«Με αφορμή την ανακοίνωση κάποιων κοινοβουλευτικών κομμάτων σε σχέση με το Κυπριακό, επιθυμώ να αναφέρω τα ακόλουθα:

1. Η όποια προσπάθεια καλλιέργειας αντιπαράθεσης σε καμία περίπτωση δεν λειτουργεί ενισχυτικά στην προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη για τερματισμό της κατοχής και επανένωση της πατρίδας μας. Και διερωτώμαι αν αυτό που πραγματικά επιθυμούν κάποιοι μέσα από τις καθημερινές τους δηλώσεις είναι τον τερματισμό της διαπραγμάτευσης.

2. Οι όποιες ανησυχίες εκφράζονται είναι σεβαστές, χωρίς όμως να δικαιολογείται η συστηματική και ατεκμηρίωτη κινδυνολογία που κάποιοι αναπτύσσουν καθημερινά.

3. Η διαπραγμάτευση στο τραπέζι των συνομιλιών γίνεται με την τουρκοκυπριακή πλευρά και σε καμιά περίπτωση δεν γίνεται μεταξύ Προέδρου της Δημοκρατίας και των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

4. Είναι εντελώς λανθασμένο και δημιουργούνται εύλογα ερωτηματικά όταν κάποια κοινοβουλευτικά κόμματα επιλέγουν να υιοθετούν τις απαράδεκτες τουρκικές θέσεις περί εκλιπούσας Κυπριακής Δημοκρατίας, τη στιγμή μάλιστα που γνωρίζουν πολύ καλά ότι βρίσκομαι στο Ισραήλ σε μια στρατηγικής σημασίας για τον τόπο μας επίσκεψη, ενώ αναμένεται στην Κύπρο ο Πρόεδρος της Γαλλίας και παράλληλα τη χρονική περίοδο που η Κυπριακή Δημοκρατία προεδρεύει του Συμβουλίου της Ευρώπης.

5. Σε σχέση με τα συγκεκριμένα αιτήματα που παρατίθενται στην ανακοίνωση των πέντε κοινοβουλευτικών κομμάτων, επισημαίνω ότι η δημόσια παράθεσή τους ποσώς εξυπηρετεί το στόχο ικανοποίησής τους. Η Κυβέρνηση εδώ και καιρό, χωρίς τυμπανοκρουσίες και μέσα από πολύ συγκεκριμένες ενέργειες και δράσεις, εργάζεται προς επίτευξη του στόχου της αντιμετώπισης των όποιων εύλογων ανησυχιών.

6. Είναι τουλάχιστον λυπηρό κάποιοι καθημερινά να βλέπουν προβλήματα και διαφωνίες στις σχέσεις Αθηνών – Λευκωσίας χωρίς να αντιλαμβάνονται τις αρνητικές επιπτώσεις που έχουν στο εθνικό μας θέμα τέτοιες άστοχες, ακραίες και ατεκμηρίωτες τοποθετήσεις. Η συνεργασία μεταξύ της Κυπριακής και της Ελληνικής Κυβέρνησης είναι άριστη και αυτό αποδεικνύεται από τον συνεχή συντονισμό σε όλα τα επίπεδα.

7. Όπως κατ’ επανάληψη έχω αναφέρει, γνωρίζω πολύ καλά τις ανησυχίες και έγνοιες του Κυπριακού Ελληνισμού και επιδίωξή μου είναι η εξεύρεση μιας λύσης στη βάση των αρχών και αξιών της ΕΕ και του διεθνούς δικαίου, η οποία να αντιμετωπίζει τις ανησυχίες και να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του λαού που θα έχει και τον τελικό λόγο σε ένα ενδεχόμενο δημοψήφισμα.»

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση