ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πολιτικές αναταράξεις, μετά το σταύρωμα της μεταρρύθμισης

Θέλουν να αφήσουν τη χώρα κολλημένη στη συντήρηση λέει ο ΔΗΣΥ

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Αντικείμενο μεγάλης διαμάχης φαίνεται να εξελίσσεται το σταύρωμα της μεταρρύθμισης της δημόσιας υπηρεσίας την περασμένη Παρασκευή. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης κάνουν λόγο για ανικανότητα της κυβέρνησης να καταθέσει προτάσεις που να ανταποκρίνονται σε ριζοσπαστική μεταρρύθμιση, ενώ ο ΔΗΣΥ από την πλευρά του καταγγέλλει τα κόμματα της αντιπολίτευσης πως επιθυμούν να αφήσουν την χώρα κολλημένη στην συντήρηση, με τις ίδιες διαδικασίες που έμαθαν από το 1960 και καλώντας τους να δικαιολογήσουν στους πολίτες την απόφασή τους.

Να δικαιολογηθούν στους πολίτες

Μετά και από τις επικρίσεις του υφυπουργού παρά τω προέδρω Κωνσταντίνου Πετρίδη ο οποίος και θεώρησε απορίας άξιο γιατί καταψηφίστηκαν, χωρίς ούτε καν τροποποιήσεις οι προτάσεις της μεταρρύθμισης, βολές εξαπέλυσε και ο ΔΗΣΥ.
Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Δημήτρης Δημητρίου σε δηλώσεις του έκανε λόγο για σκηνές στη βουλή που παίρνουν τον τόπο πίσω σε άλλες δεκαετίες και επεσήμανε πως με αυτή την κίνηση η αντιπολίτευση αδικεί κατάφορα πρώτα και κύρια τους υπαλλήλους. Δεν παρέλειψε να ρίξει το γάντι στα αντιπολιτευόμενα κόμματα καλώντας τα να ξεκαθαρίσουν για ποιο λόγο δεν πρότειναν καν τροπολογίες.

«Η καταψήφιση του πακέτου των νομοσχεδίων για την μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας από την πλειοψηφία των κομμάτων αποδεικνύει πως, παρά τις δημόσιες τους διακηρύξεις, επιθυμούν να αφήσουν την χώρα κολλημένη στην συντήρηση, με τις ίδιες διαδικασίες που έμαθαν από το 1960. Απέρριψαν το νομοσχέδιο για αξιολόγηση των δημόσιων υπαλλήλων, αδικώντας κατάφορα πρώτα και κύρια τους ίδιους τους υπαλλήλους» ανέφερε ο κ. Δημητρίου καταγγέλλοντας πως θέλουν οι όποιες αυξήσεις να συνεχίσουν να είναι προνόμιο της εκάστοτε κυβέρνησης.

«Καταψήφισαν τις προαγωγές μέσα από εξετάσεις. Προφανώς θέλουν να συνεχίσουν να προάγονται μόνο μέσα από την αναχρονιστική διαδικασία της συνέντευξης από την Επιτροπή δημόσιας υπηρεσίας. Καταψήφισαν την ανοικτή διαδικασία όπου πολίτες από τον ιδιωτικό τομέα θα είχαν την ευχέρεια να διεκδικήσουν θέσεις επί ίσοις όροις» σημείωσε.

«Σήμερα, μετά την καταψήφιση, τα ίδια αυτά κόμματα, μιλούν για μη ριζική μεταρρύθμιση, για μη τολμηρές αλλαγές, για ανεπαρκείς προτάσεις» διερωτώμενος γιατί δεν κατέθεσαν τροπολογίες στην ολομέλεια για να καταστούν «τα νομοσχέδια πιο τολμηρά και πιο ριζοσπαστικά».

«Όσα κόμματα επέλεξαν την Παρασκευή να αφήσουν την χώρα στην στασιμότητα θα πρέπει να δικαιολογήσουν στους πολίτες τις αποφάσεις τους. Να πουν ξεκάθαρα γιατί επέλεξαν την στασιμότητα και την τιμωρία των Δημόσιων Υπαλλήλων αλλά και ολόκληρης της κοινωνίας» ανέφερε χαρακτηριστικά προσθέτοντας πως οι πολίτες αξίζουν περισσότερα από την μηδενιστική προσέγγιση.

ΑΚΕΛ: Η ευθύνη του σταυρώματος βαραίνει την κυβέρνηση

Για αυταρχισμό και ανικανότητα της κυβέρνησης έκανε λόγο ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου εξηγώντας τους λόγους της καταψήφισης της μεταρρύθμισης από την πλειοψηφία των κομμάτων.
«Η κυβέρνηση λειτούργησε με τη λογική «αυτό θέλω, αυτό να ψηφίσετε», εξ’ ου και η σχεδόν καθολική απόρριψη από τα κόμματα» ανέφερε ο κ. Στεφάνου υπογραμμίζοντας ότι το ΑΚΕΛ «είναι υπέρ μιας ουσιαστικής μεταρρύθμισης της Δημόσιας Υπηρεσίας». «Η απώλεια της ευκαιρίας να επιτευχθεί αυτή, βαραίνει την κυβέρνηση και όχι τα κόμματα» κατέληξε ο κ. Στεφάνου σε τοποθέτησή του την Παρασκευή.

Μετά και από την έντονη κριτική των τελευταίων ημερών το ΑΚΕΛ επανήλθε εξηγώντας με λεπτομέρεια τους λόγους απόρριψης των εν λόγω προτάσεων:

Το πακέτο μεταρρύθμισης που έφερε η κυβέρνηση στη Βουλή προέβλεπε ρυθμίσεις σε τρία κεφάλαια. Πρώτο, για το κρατικό μισθολόγιο. Δεύτερο, για την κινητικότητα στη δημόσια και ευρύτερη δημόσια υπηρεσία. Τρίτο, για τις προσλήψεις, τις αξιολογήσεις και τις προαγωγές.

Για το κρατικό μισθολόγιο, η πρόταση της κυβέρνησης ήταν να διαμορφώνεται βάσει μιας νομοθετικά κατοχυρωμένης φόρμουλας με βασικό κριτήριο το ονομαστικό Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν. Το ΑΚΕΛ ποτέ δεν διαφώνησε με την ανάγκη το κρατικό μισθολόγιο να λαμβάνει υπόψη τις δυνατότητες της οικονομίας, τους οικονομικούς δείχτες, τη σχέση των μισθών μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Η πρόταση, όμως, για νομοθετική ρύθμιση του κρατικού μισθολογίου καταργεί το σύστημα των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων και της ελεύθερης συνομολόγησης των συλλογικών συμβάσεων, που αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο των εργασιακών σχέσεων. Επεμβαίνει στο νομοθετικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της ελευθερίας του συμβάλλεσθε για το οποίο σε άλλες περιπτώσεις, όπως στα θέματα των δανείων σε τράπεζες, η κυβέρνηση εμφανίζεται ιδιαίτερα ευαίσθητη.

Όλες οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, περιλαμβανομένης και της ΠΑΣΥΔΥ, ήταν εναντίον. Η κυβέρνηση παραδέχθηκε ότι η προτεινόμενη φόρμουλα δεν υπάρχει πουθενά αλλού στον κόσμο. Την ίδια ώρα όμως επέμεινε να την επιβάλει γνωρίζοντας ότι όλοι είναι εναντίον. Αν αυτό δεν είναι αυταρχισμός, τι είναι;
Για την κινητικότητα: Σύστημα για την κινητικότητα, για μετακίνηση και απόσπαση υπαλλήλων εντός της δημόσιας υπηρεσίας υπάρχει από το 2011. Το νέο στοιχείο που πρόσθεσε η κυβέρνηση είναι η μετακίνηση και απόσπαση υπαλλήλων από τον ημικρατικό τομέα στο δημόσιο τομέα και ανάποδα, καθώς και από ημικρατικό οργανισμό σε ημικρατικό οργανισμό.

Το ΑΚΕΛ, ενώ συμφωνεί με την κινητικότητα, έθεσε θέμα περιορισμού της δυνατότητας μετακίνησης υπαλλήλων, δεδομένης της θέσης της κυβέρνησης για μεταφορά υπαλλήλων της CYTA στο δημόσιο για προώθηση της ιδιωτικοποίησής της. Η κυβέρνηση δεν επέδειξε καμία διάθεση να το συζητήσει.
Επειδή υπάρχει μια κατ’ αρχήν συμφωνία απ’ όλες τις πολιτικές δυνάμεις να προωθηθεί το θέμα της κινητικότητας, αυτό το νομοσχέδιο δεν καταψηφίστηκε, αλλά εστάλη πίσω στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών.

Για το σύστημα αξιολόγησης: Τα όσα πρότεινε η κυβέρνηση, δεν αλλάζουν το σύστημα που όντως νοσεί. Κάποιες προτάσεις που έκανε η κυβέρνηση κινούνταν προς την ορθή κατεύθυνση και κάποιες όχι. Ως σύνολο όμως δεν είναι ικανοποιητικές.

Ενώ επεκτείνονται οι γραπτές εξετάσεις, τον καθοριστικό ρόλο εξακολουθεί να τον έχει η αξιολόγηση του προϊσταμένου. Προτάσεις μας για οριζόντια αξιολόγηση και για αξιολόγηση από τα κάτω προς τα πάνω, συνάντησαν την άρνηση της κυβέρνησης.

Στις προτάσεις της κυβέρνησης δεν υπάρχει διαδικασία ιεραρχικής προσφυγής. Δηλαδή, αν ένας υπάλληλος δεν είναι ευχαριστημένος από την αξιολόγησή του, είναι υποχρεωμένος να προσφύγει σ’ αυτόν που τον αξιολόγησε. Προτείναμε την υιοθέτηση ενός οργάνου ιεραρχικής προσφυγής, η κυβέρνηση το απέρριψε.
Η κυβέρνηση λέει ότι άνοιξαν κλειστές δομές. Αυτό που πρότεινε ήταν το μερικό άνοιγμα της κλίμακας Α13 (μόνο στη δημόσια υπηρεσία και όχι για όλες τις θέσεις). Επομένως, δεν μπορεί να ισχυρίζεται ότι άνοιξαν δομές. Δεν μπορεί να ισχυρίζεται ότι με τα όσα πρότεινε αντιμετωπίζει τις πελατειακές σχέσεις. Κάθε άλλο!

Η απόρριψη των προτάσεων της κυβέρνησης από την ολότητα σχεδόν των κομμάτων αποτελεί φυσιολογική εξέλιξη της αδυναμίας της κυβέρνησης να προτείνει μια ριζοσπαστική μεταρρύθμιση που να καθοδηγείται όχι από σκοπιμότητες αλλά από την ανάγκη να βελτιωθεί η Δημόσια Υπηρεσία.
Η κυβέρνηση αντί να μέμφεται την Αντιπολίτευση, ας κάνει την αυτοκριτική της. Η μεταρρύθμιση της ΔΥ είναι δική της αποστολή και απέτυχε να την εκπληρώσει.

ΕΔΕΚ: Απορύθμιση και όχι μεταρρύθμιση

Απαντήσεις σε οτι αφορά την κριτική που δέχεται η ΕΔΕΚ για την καταψήφιση της δημόσιας υπηρεσίας έδωσε ο Μαρίνος Σιζόπουλος κατά τη διάρκεια της εφ όλης της ύλης διάσκεψη τύπου που παρέθεσε.

O Πρόεδρος της ΕΔΕΚ στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου ανέφερε πως «Δεν ήταν μεταρρύθμιση αλλά απορύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας», σχετικά με τα νομοσχέδια που κατατέθηκαν στην Ολομέλεια της Βουλής την περασμένη Παρασκευή για τη μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας. Ο ίδιος επεσήμανε πως δεν βοηθά στη μείωση της γραφειοκρατίας και την αύξηση της παραγωγικότητας εξηγώντας παράλληλα πως δεν μπορεί η Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας να αξιολογεί θέσεις ιατρών. Όπως εξήγησε, η Νομική Υπηρεσία βρήκε πρόχειρα τα εν λόγω νομοσχέδια κατά τη συζήτηση στην επιτροπή οικονομικών σημειώνοντας πως μέσα σε ένα σύνομο χρονικό διάστημα κλήθηκαν να τοποθετηθούν για το εν λόγω νομοσχέδιο.

Όπως επεσήμανε ο κ. Σιζόπουλος, στόχος της ΕΔΕΚ με την μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας είναι η διαφάνεια και αξιοκρατία, η μείωση της γραφειοκρατίας και η αύξηση της παραγωγικότητας. Όπως εξήγησε, κάτι τέτοιο δεν επιτυγχανόταν μέσα από το προτεινόμενο νομοσχέδιο.



Συμμαχία: έννοια της κυβέρνησης να συμφωνήσει με ΠΑΣΥΔΥ και όχι οι μεταρρυθμίσεις

«Την αποτυχία, αδυναμία και ανικανότητά τους να παρουσιάσουν ένα ολοκληρωμένο και λειτουργικό νομοσχέδιο με πραγματική μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας, προσπαθούν τώρα ΔΗΣΥ και Κυβέρνηση, να φορτώσουν στα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα» αναφέρει η Συμμαχία Πολιτών σε ανακοίνωσή της, επισημαίνοντας πως το πακέτο προτάσεων που κατατέθηκε « δεν ανταποκρινόταν στις ανάγκες μιας ριζοσπαστικής και εκσυγχρονιστικής μεταρρύθμισης της δημόσιας υπηρεσίας και μάλιστα χωρίς τη διάθεση να διαβουλευτεί με τα κόμματα».

«Έννοια της Κυβέρνησης ήταν να τα συμφωνήσει με την ΠΑΣΥΔΥ και όχι να προβεί σε προτάσεις πραγματικής μεταρρύθμισης η οποία είναι αναγκαία» αναφέρεται σε ανακοίνωση της Συμμαχίας Πολιτών προσθέτοντας πως «η Κυβέρνηση έχασε κάθε έξωθεν καλή μαρτυρία για τις αγνές τις προθέσεις».

«Ως Συμμαχία Πολιτών τασσόμαστε υπέρ της ριζικής μεταρρύθμισης του Κράτους μας. Προς αυτή την κατεύθυνση από το καλοκαίρι του 2015 αποστείλαμε στον Υφυπουργό παρά τω Προέδρω ένα Πακέτο από 21 ολοκληρωμένες Προτάσεις οι οποίες δεν εισακούστηκαν» καταλήγει Συμμαχία Πολιτών.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση