ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πλήρη στήριξη σε Συρίγο δίνει εκ νέου ο Νικόλας

Εξαιρετική η επιμνημόσυνη ομιλία Συρίγου επαναλαμβάνει σε tweet του

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Μετά και τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε στο εσωτερικό αλλά και τις προεκτάσεις που προκάλεσαν στην Αθήνα οι αντιδράσεις για την επιμνημόσυνη ομιλία του Έλληνα ακαδημαϊκού Άγγελου Συρίγου, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ επανέρχεται στηρίζοντας πλήρως τον Έλληνα ακαδημαϊκό. «Εξαιρετική η ομιλία του ακαδημαϊκού Άγγελου Συρίγου στο μνημόσυνο του Τ. Παπαδόπουλου» ήταν η τοποθέτηση του Προέδρου του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλου, στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter αναπαράγοντας την ομιλία του κ. Συρίγου για δεύτερη φορά, μέσα σε λίγες μέρες. Μία τοποθέτηση που καταδεικνύει την πλήρη στήριξη του ΔΗΚΟϊκού προέδρου προς τις θέσεις και τοποθετήσεις του.

Τι είπε ο Συρίγος

«Ας υποθέσουμε ότι η Τουρκία αποφασίζει να προβεί σε ενσωμάτωση», ανέφερε, «θα επιβεβαιώνει και τυπικά την πραγματικότητα που βιώνουμε. Τυχόν ενσωμάτωση θα μας οδηγήσει να αντικρίσουμε κατάματα αυτή την πραγματικότητα που βιώνουμε στο νησί από το 1974. Καυκαλιζόμαστε μήπως πως συνομιλούμε με τους Τ/κ; Μήπως οι Τ/κ κατέχουν την Κύπρο; Η Τουρκία την κατέχει και αυτός είναι ο πραγματικός συνομιλητής της ε/κ πλευράς. Τυχόν ενσωμάτωση θα μας οδηγήσει να αντικρούσουμε κατάματα την πραγματικότητα», κατέληξε ο ακαδημαϊκός.

Οι τοποθετήσεις του Έλληνα ακαδημαϊκού, ιδιαίτερα σε ο,τι αφορά της το ζήτημα της προσάρτησης των κατεχομένων, προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό, με πρώτο τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ να χαρακτηρίζει εθνικά επικίνδυνη τη θέση ότι ίσως ενσωμάτωση των κατεχομένων στην Τουρκία να είναι η ευκαιρία που θα φέρει την Άγκυρα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αντί των Τ/Κ. Προσθέτοντας δε, πως είναι κρίμα να διατυπώνονται τέτοιες απόψεις.

Το κύριο ζήτημα ωστόσο ήταν η συνέντευξη του Προέδρου Αναστασιάδη ο οποίος σε συνέντευξή του επέκρινε δηλώσεις «εξ Ελλάδος επισκεπτών», φωτογραφίζοντας τον Άγγελο Συρίγο. «Αυτή η αποσπασματική κινδυνολογία ιδιαίτερα η διαστρέβλωση για να δημιουργήσεις αρνητικές εικόνες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος για να προσθέσει πως « δε μπορώ να ακούω παραδείγματος χάριν από επισκέπτες πατριώτες ότι η ενσωμάτωση τάχατες θα μας φέρει απευθείας σε διαπραγμάτευση με την Τουρκία. Δε γνωρίζω αν το έλεγε οποιοσδήποτε άλλος, αν δεν αποκαλείτο με πολλά επίθετα, αν υιοθετούντο ανάλογες απόψεις και θέλω ένα να παρακαλέσω όσους επισκέπτονται εξ Ελλάδος την Κύπρο να συνειδητοποιήσουν –δε μιλώ για την υπεύθυνη κυβέρνηση προς θεού- ότι δεν είναι το δικό τους χωριό η δική τους κωμόπολη η δική τους περιοχή που είναι υπό κατοχή» σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Ο πατριωτισμός από καθέδρας δεν χρειάζεται έχουμε βιώσει και έχουμε πληρώσει γι αυτό τον πατριωτισμό μέσα από τα συνθήματα που εύηχα ακούγονται αλλά στο τέλος το κόστος εκείνοι που το πληρώνουν δεν είναι οι επισκέπτες εξ Ελλάδος ή οι επισκέπτες από οποιαδήποτε άλλη χώρα αλλά οι Κύπριοι πολίτες και ιδιαίτερα ο κυπριακός ελληνισμός. Ας πάψουν να νομίζουν ότι κατέχουν την αλήθεια ή ότι μπορεί να αποσπάσουν εύσημα με το να ισχυρίζονται ή να προβάλλουν αυτό που θέλω να ακούσω είτε από εκείνους είτε από δω, που προβάλλουν ότι πρέπει να αλλάξουμε στρατηγική, να μας πουν τι είναι αυτή η στρατηγική; Η στρατιωτική επιλογή; Ο διάλογος; Στη βάση ποιού; Πώς μπορεί να αλλοιώσεις τετελεσμένα μετά από 42 χρόνια χωρίς τη χρήση βίας» ανάφερε χαρακτηριστικά κατά τη συνέντευξή του στο ΣΙΓΜΑ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Προεκτάσεις στην Αθήνα
Οι αντιδράσεις της ομιλίας είχαν αναπόφευκτα προεκτάσεις στην Αθήνα, καθώς πολλοί συνέδεσαν το όνομα του Α. Συρίγου με του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά. «Φασισμός είναι να μου χρεώνονται για το κυπριακό από "πολιτικά βαποράκια", απόψεις του εξαιρετικού καθηγητή 'Α.Συρίγου, στελέχους και ΓΓ κυβερνήσεων ΝΔ», έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter ο κ. Κοτζιάς. «Φυσικά, πέρα από την εκτίμησή μου, καμία περαιτέρω σχέση δεν έχω μαζί του, πόσο μάλιστα αυτή του συμβούλου», επισημαίνεται.
Από την πλευρά του ο Άγγελος Συρίγος, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, δήλωσε σοκαρισμένος από τη διάσταση που πήρε το συμβάν, το οποίο χαρακτήρισε «ιστορίες για αγρίους» και έκανε λόγο για «διαστρέβλωση του λόγου του».

«Πρώτα βγήκε ότι είμαι υπέρ της προσαρτήσεως, μετά υπέρ της διχοτομήσεως και τώρα βγαίνει ότι είμαι και σύμβουλος του Νίκου Κοτζιά. Με τον οποίο υπενθυμίζω ότι έχω πολύ καλές φιλικές σχέσεις, μου παρουσίασε και το βιβλίο μου για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά ανήκουμε σε δύο εντελώς διαφορετικούς χώρους, έχω διατελέσει γενικός γραμματέας της προηγούμενης κυβερνήσεως και θα ήταν αστείο να πάω ως σύμβουλος του, δηλαδή τι να πω?», είπε και πρόσθεσε:

«Με θλίβει το κλίμα. Βλέπω να δημιουργείται ένα κλίμα αντίστοιχο της δεκαετίας του '60, τελικά, μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας το οποίο μας οδήγησε στη σημερινή κατοχή της Κύπρου. Μεταξύ του 1963 και 1974 Αθήνα και Λευκωσία δεν συνομιλούσαν. Ο Παπανδρέου κατηγορούσε τη Λευκωσία ότι “άλλα συμφωνούμε άλλα πράττετε”: Μη φτάσουμε σε μία αντίστοιχη κατάσταση τώρα. Μη χωριστούμε, η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη, Η Ελλάδα δεν έχει άλλο περιθώριο, η Κύπρος δεν έχει άλλο συμπαραστάτη διπλωματικό εκτός από την Ελλάδα. Μην πάμε σε μία διαπραγμάτευση έτσι».

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση