ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Μετά τις εκλογές, βλέπει καταστατικό συνέδριο ο ΔΗΣΥ

Αλλαγές επιχειρεί η Πινδάρου για να λύσει το πρόβλημα της αποξένωσης κόμματος κοινωνίας

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Μπορεί η Πινδάρου να πανηγυρίζει για το 37,3% που εισέπραξε στις εκλογές της περασμένης Κυριακής, όμως πλέον το αρχηγείο του κόμματος προετοιμάζεται πυρετωδώς για αλλαγές και τομές στο κόμμα, οι οποίες και θα επιτευχθούν με το καταστατικό συνέδριο το οποίο θα διεξαχθεί – εάν κι εφόσον δεν υπάρξουν δραματικές εξελίξεις στο Κυπριακό- αρχές του 2017. «Θα κάνω αλλαγές που θα κάνουν αίσθηση και στην κοινωνία και στον ΔΗΣΥ», είχε πει σε συνέντευξή του στην «Κ» ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου μετά τις εκλογές του Μάη και είναι έτοιμος να τις υλοποιήσει, φέρνοντας πρώτος το κόμμα του πιο κοντά στην κοινωνία.

Νίκη όπως το ‘11

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός, μετά και από τις πρώτες τοποθετήσεις ανήμερα των εκλογών, πως δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι, πανηγυρίζει πλέον το εκλογικό του αποτέλεσμα και αυτό φρόντισε να το καταστήσει σαφές σε συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε, παρουσιάζοντας με γραφικά, τα ποσοστά του κόμματος ανά δήμο. Στη συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε επεσήμανε πως ο ΔΗΣΥ «διατήρησε το ιστορικό υψηλό ποσοστό του 37,3% που πήραμε παρόμοιο και στις Δημοτικές Εκλογές του 2011».

Όπως επεσήμανε, το κόμμα «έχει μια αύξηση, με βάση τις Βουλευτικές Εκλογές, της τάξεως του 7%. Η διαφορά μας με το δεύτερο κόμμα παραμένει πέραν των 10 μονάδων. Βγάλαμε ιστορικά σε αριθμό τους περισσότερους Δημοτικούς Σύμβουλους που είχαμε ποτέ ως ΔΗΣΥ και υπήρξαν 10 με 12 Δήμοι, όπου καταγράψαμε ιστορικά υψηλά ποσοστά που δεν πήραμε ποτέ ως Κόμμα προηγουμένως».

Την ίδια στιγμή δεν παρέλειψε να αναγνωρίσει λάθη και παραλείψεις, και την ετοιμότητα της ηγεσίας να είναι μεταρρυθμιστική «προς όφελος των πολιτών».

Το πρόβλημα στον ΔΗΣΥ

Το με ποιο τρόπο ο ΔΗΣΥ θα καταστεί μεταρρυθμιστικό κόμμα είναι ένα ζήτημα που συζητείται. Η αποχή είναι ένα ζήτημα που προβληματίζει το κόμμα, όπως επίσης και η αδυναμία του κόμματος να ακούσει τα μηνύματα της κοινωνίας σε πολλές περιπτώσεις δήμων. Αυτός είναι και ο λόγος που θα επιχειρήσει τομές στη δομή και τη λειτουργία του κόμματος, καλύτερο συντονισμό με τις τοπικές και περισσότερη ενεργοποίηση της βάσης του κόμματος, ούτως ώστε το κόμμα να έρθει πιο κοντά στην κοινωνία και να θέσει ένα τέρμα στο χάσμα πολιτών και πολιτικού συστήματος.

Το ζήτημα Στροβόλου

Στην Πινδάρου, πλην του θριάμβου στη Λεμεσό, υπάρχει η παραδοχή, πως το κόμμα σε ορισμένες περιπτώσεις απέτυχε να ακούσει τα μηνύματα της κοινωνίας και εγκλωβίστηκε σε λανθασμένες επιλογές. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό του Στροβόλου, όπου το κόμμα επέλεξε να ακολουθήσει την γενική πολιτική στήριξης των δημάρχων που στήριξε το 2011, με αποτέλεσμα να χάσει τον δεύτερο μεγαλύτερο δήμο παγκυπρίως από συναγερμικό στέλεχος, αφήνοντας τρίτο και καταϊδρωμένο τον εκλεκτό του ΔΗΣΥ. Ζήτημα εγείρεται και για το γεγονός ότι οι κομματικοί μηχανισμοί διαβεβαίωναν την εκλογή Λάζαρου Σαββίδη και δη τη συσπείρωση του συναγερμικού κόσμου στην υποψηφιότητά του. Θα πρέπει να σημειωθεί πως την υστάτη το κόμμα κατάφερε να εκλέξει και τον Ζαχαρία Κυριάκου στην «συναγερμική» Έγκωμη παρά του αντάρτη Φοίβο Ζαχαριάδη.

Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως πως ενδιαφέρον παρουσιάζει και η Λάρνακα καθώς το κόμμα κατάφερε να πάρει την πρωτιά στον Δήμο αλλά απέτυχε να βγάλει δήμαρχο, όπως επίσης και στη Λακατάμια, με τους εκλεκτούς του ΑΚΕΛ να επικρατούν κατά κράτος. Αυτή την αδυναμία πολιτικού αισθητηρίου για το τι θέλει πράγματι η κοινωνία φαίνεται να απασχολεί ιδιαίτερα τον ΔΗΣΥ και είναι σε θέση να κάνει τις αναγκαίες αλλαγές.

Όπως ανέφερε και παλαιότερα η «Κ», σκέψη που συζητά εντόνως ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είναι η αλλαγή στη δομή της ηγεσίας. Εφαρμόζοντας το λεγόμενο «ticket election» μετατρέπει την ηγετική του ομάδα, από εκλελεγμένη, σε διοριστικού τύπου. Σύμφωνα με αυτή την τακτική, οι υποψήφιοι για την προεδρία του κόμματος στις εσωκομματικές εκλογές, θα πρέπει να παρουσιάσουν εκ των προτέρων στη βάση, την ομάδα τους η οποία θα ηγείται του κόμματος στο ενδεχόμενο εκλογής τους.

Θητείες και ανανέωση

Πέραν της αλλαγής στη δομή της ηγεσίας, συζητείται εντόνως και το ζήτημα περιορισμού των θητειών τόσο του προέδρου του κόμματος όσο και των αξιωματούχων του. Μία πρόταση που ζητά εντόνως να εφαρμοστεί η Νεολαία του Δημοκρατικού Συναγερμού.

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση