ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Νομικές γνωμοδοτήσεις παρουσιάστηκαν ενώπιον του Εθνικού

ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ και Οικολόγοι προχωρούν εντός της ημέρας σε συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Ολοκληρώθηκε η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου στο Προεδρικό κατά την οποία ο πρόεδρος ενημέρωσε τα κόμματα για τις εξελίξεις στο Κυπριακό ενώ παρουσίασε δύο νομικές γνωμοδοτήσεις σύμφωνα με τις οποίες, δεν επηρεάζεται η συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την πενταμερή σύνθεση της Διάσκεψης.

Στο μεταξύ ΑΚΕΛ ΕΔΕΚ, Αλληλεγγύη και Οικολόγοι προχωρούν σε συνεδρία του Πολιτικού τους Γραφείου, με στόχο να ενημερώσουν τα στελέχη τους για τις τελευταίες εξελίξεις. Δεδομένη θεωρείται η παρουσία ΔΗΣΥ ΑΚΕΛ ΔΗΚΟ και της Συμμαχίας Πολιτών στη Γενευη, ενώ όπως ανέφερε σε χθεσινό ρεπορτάζ της η "Κ" ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος αναμένεται να πάρει την τελική του απόφαση για το αν θα μεταβεί ή όχι στο πολιτικό γραφείο της ΕΔΕΚ η ώρα έξι. Σύμφωνα με κομματικές πηγές, ο Μαρίνος Σιζόπουλος φαίνεται να κάνει δεύτερες σκέψεις, ωστόσο η πλειοψηφία του ΠΓ της ΕΔΕΚ βλέπει θετικά την εκεί παρουσία του.   

Σε καθημερινή διαβούλευση ΠτΔ-Αρχηγοί

Το Εθνικό Συμβούλιο συζήτησε για τα όσα εξελίχθηκαν το τελευταίο διάστημα τόσο στο προσκήνιο όσο και στο παρασκήνιο ανέφερε με το πέρας του Εθνικού Συμβουλίου ο Αναπληρωτής  Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος. Όπως επεσήμανε,  ο Πτδ γνωστοποίησε τις γνωματεύσεις εγνωσμένου κύρους νομικών τόσο από Ελλάδα όσο και από Κύπρο οι οποίες επιβεβαιώνουν τη θέση της κυβέρνησης και καθυσηχάζουν τις ανησυχίες ορισμένων κύκλων σημείωσε. Όπως κατέληξε,ο ΠΤΔ αισθάνεται απολύτως ικανοποιημένος και δεν πρόκειται να επισέλθει σε δημόσιο διάλογο ή αντιπαράθεση. Σημειώσε οτι  ο Πτδ θα διαβουλεύεται καθημερινά με τους πολιτικούς αρχηγούς για τα τα όσα διαμειβονται στη Γενεύη. 

Άντρος: Το Εθνικό θα έχει και ρόλο και λόγο στη Γενεύη

Σε δηλώσεις του μετά το περάς του εθνικού συμβουλίου ο γγ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού ανέφερε ότι έχει αποφασιστεί ότι το εθνικό συμβούλιο θα έχει και ρόλο και λόγο στη Γενεύη.

Μπαίνουμε σε κρίσιμη και καθοριστική φάση στο Κυπριακό επισήμανε και επιβάλλεται να λειτουργήσουμε με ενότητα και εποικοδομητικά, να στηρίξουμε την διαδικασία και προσπάθειες από την πλευρά μας για να καταλήξουμε σε συμφωνία. 

Το ΑΚΕΛ έχει δώσει τις απόψεις του στον Πρόεδρο για το πως θα πρέπει να κινηθεί η Ε/κ πλευρά στα διαδικασιστικά ζητήματα.

Όσο αφορά τις γνωμοδοτήσεις ο Άντρος Κυπριανού ανέφερε ότι αυτές επιβεβαιώνουν τα όσα το ΑΚΕΛ είχε προτείνει.

Δεν επηρεάζεται η συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφέρει Αβέρωφ Νεοφύτου

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου ανέφερε ότι σε καμία περίπτωση η πενταμερής δεν αποτελεί παραχώρηση της ε/κ πλευράς, αναφέροντας ότι σύμφωνα με τις γνωμοδοτήσεις είναι ξεκάθαρο ότι η συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν έχει σχέση με την συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πάμε να καταργήσουμε την συνθήκη του 1960 είπε ο κ. Νεοφύτου και για αυτήν πρέπει να συναποφασίσουν αυτοί που εχουν υπογράψει αυτή την συνθήκη. Σύμφωνα με τις διεθνείς γνωμοδοτήσεις, πρέπει να συμμετέχουν όλοι, ανέφερε.

Ερωτηθείς για το αν θα γίνει συγκεκριμένη διαδικασία κατά την έναρξη της Διάσκεψης κατά την οποία να αναφέρεται ο Νίκος Αναστασιάδης ως ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ανέφερε με νόημα στον δημοσιογράφο οτι ίσως να έχει γίνει ήδη αυτή η κίνηση από πλευράς Προέδρου. 

Στην Γενεύη μεταβαίνει το ΔΗΚΟ

Οι εξηγήσεις που μας έχουν δοθεί δεν είναι ικανοποιητικές ανέφερε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος ο οποίος ανέφερε ότι το ΔΗΚΟ θα συμμετέχει στην διάσκεψη της Γενεύης, καθώς όπως ανέφερε, θα αξιοποιήσει το ρόλο αν του δοθεί, στην διαδικασία.

Επανέλαβε ότι η συμφωνία της 1ης Δεκεμβρίου ήταν πολύ κακή για την ελληνοκυπριακή πλευρά, «αυτό φαίνεται από τις αντιφατικές αδηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας ο οποίος αναιρεί τον εαυτό του επί καθημερινής βάσης.

Προσπάθησαν να μας εξηγήσουν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα να πάμε σε πενταμερή, θεωρούμε τεράστιο λάθος το γεγονός ότι ο πρόεδρος συμφώνησε στη συγκεκριμένη σύνθεση και δεν πιστεύω ότι οι γνωματεύσεις το διορθώνουν ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδόπουλος, κάνοντας λόγο για ασάφειες στα ερωτήματα που παρέθεσε η κυβέρνηση προς τους νομικούς.

Ο πρόεδρος απέστειλε επιστολή στον ΓΓ του ΟΗΕ, θα πρέπει να απαντήσει ο ΓΓ αν θα συμμετέχει ο Πρόεδρος ως πρόεδρος ή αν ο Νίκος Αναστασιάδης προσπαθεί να κοροϊδέψει το λαό σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδόπουλος.

Το απόγευμα αποφασίζει η ΕΔΕΚ

Μετά την ενημέρωση από πρόεδρο μπορεί να διασκεδάστηκαν κάποιες ανησυχίες όμως δεν έχουν εκλείψει έχουν επιβεβαιωθεί ανησυχίες για την διάσκεψη που παραμένουν αδιευκρίνιστα. Σημείωσε πως δε μπορεί να τοποθετηθεί επί των νομικών γνωματεύσεων καθώς δεν είχε το πλήρες κείμενο μπροστά του.

Η θέση μας είναι ξεκάθαρη όμως συνεχίζουμε να ενισχύουμε την διαπραγματευτική μας θέση, σημείωσε ο κ. Σιζόπουλος αφήνοντας ανοικτό το κατά πόσο θα μεταβεί η ΕΔΕΚ στη Γενεύη. Όπως επεσήμανε την απόφαση θα την λάβει το Πολιτικό Γραφείο της ΕΔΕΚ το απόγευμα.

Λιλλήκας: Με καλή διάθεση στη Γενεύη

«Μεταβαίνουμε στη Γενεύη με τις επιφυλάξεις και τις διαφωνίες μας, αλλά με την καλή διάθεση να καταθέσουμε τις προτάσεις μας», ανέφερε σε δηλώσεις του με το πέρας του Εθνικού Συμβουλίου ο Γιώργος Λιλλήκας.
Εξέφρασε παράλληλα για ακόμη μία φορά τη διαφωνία του με τον τρόπο που ορίστηκε η διάσκεψη της Γενεύης, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως θα μεταβεί στη Γενεύη.

Από πλευράς της Αλληλεγγύης, η Πρόεδρος του Κινήματος Ελένη Θεοχάρους,εξέφρασε έντονες ανησυχίες. «Εξακολουθώ να πιστεύω ότι εάν προκύψει συμφωνία στη Γενεύη, θα είναι χείριστη και δεν θα υπερασπίζεται τα συμφέροντα του κυπριακού λαού«, ανέφερε η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης, εκφράζοντας παράλληλα την αντίθεσή της με το γεγονός ότι δημοσιεύτηκε η αποστολή επιστολής του Προέδρου Αναστασιάδη στον ΓΓ του ΟΗΕ. Θα πρέπει να σημειωθεί πως αμέσως μετά το Εθνικό Συμούλιο, το εκτελεστικό γραφείο της Αλληλεγγύης συνεδρίασε και αποφάσισε να μεταβεί η κα. Θεοχάρους μαζί με τον Μιχάλη Γιωργάλλα στη Γενεύη. 

Περδίκης: Κατήφορος υποχωρήσεων

Για συνέχιση του κατήφορου υποχωρήσεων στο κυπριακό, έκανε λόγο ο Πρόεδρος των Οικολόγων αφήνοντας και αυτός με τη σειρά του ανοικτό αν θα μεταβεί στη Γενεύη. Όπως επεσήμανε εάν το Κίνημα θα συνοδεύσει τον Πρόεδρο στην Ελβετία, θα εξαρτηθεί από τη σημερινή συνεδρία του κόμματος.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση