ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Μέρος προετοιμασίας οι συναντήσεις Γκουτιέρες, Τσαβούσογλου και Κοτζιά

Πρόκειται να λειτουργήσουν υποστηριχτικά για τις συνομιλίες στη Γενεύη

Του Αποστόλη Ζουπανιώτη

Μέρος της προετοιμασίας των συναντήσεων για την Κύπρο στη Γενεύη χαρακτηρίζονται οι συναντήσεις που θα έχει σήμερα και αύριο ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτιέρες, με τους υπουργούς Εξωτερικών της Τουρκίας και της Ελλάδας.

Όπως ανέφερε πριν από λίγο ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα, Στεφάν Ντουζαρίκ, η σημερινή συνάντηση του κ. Γκουτιέρες με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όπως και η αυριανή με τον Νίκο Κοτζιά, «είναι μέρος της διαδικασίας (lead-up) και της υποστήριξης στις συνομιλίες για την Κύπρο που θα λάβουν χώρα στη Γενεύη».

Διευκρίνισε επίσης πως δεν έχουν προγραμματιστεί δηλώσεις μετά τη σημερινή συνάντηση Γκουτιέρες - Τσαβούσογλου.

Στο ερώτημα αν ο Γενικός Γραμματέας θα συμμετάσχει στη διάσκεψη για την Κύπρο, καθώς και στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, που θα πραγματοποιηθεί από τις 17 μέχρις τις 20 Ιανουαρίου, ο κ. Ντουζαρίκ είπε πως σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις από τον ΟΗΕ για τα ταξίδια του κ. Γκουτιέρες αυτό το μήνα.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών φτάνει αργά το βράδυ στη Νέα Υόρκη και στις 8 το πρωί θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στο ξενοδοχείο του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών. Διπλωματική πηγή ενέταξε τη συνάντηση αυτή στο πλαίσιο της προετοιμασίας της διάσκεψης της Γενεύης όπου θα συμμετάσχουν οι εγγυήτριες δυνάμεις, για να υπάρχουν καλύτερες πιθανότητες επιτυχίας. Τη χαρακτήρισε συνέχεια των συναντήσεων που έλαβαν χώρα μεταξύ των δύο χωρών σε επίπεδο γενικών διευθυντών των υπουργείων Εξωτερικών, για θέματα ασφάλειας και καθώς δεν είναι ξεκάθαρο αν τελικά διευθετηθεί συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν, πριν τη 12η Ιανουαρίου, ίσως είναι και η μοναδική υψηλού επιπέδου ελληνοτουρκική διάσκεψη πριν τη διάσκεψη στη Γενεύη.

Ο κ. Κοτζιάς θα έχει επίσης αύριο συνάντηση με τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του εκλελεγμένου προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, με τον οποίο θα συζητήσουν, εκτός από το Κυπριακό, όλα τα ζητήματα της ατζέντας των ελληνοαμερικανικών σχέσεων.

Το πρόγραμμα του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών περιλαμβάνει επίσης συναντήσεις με τον πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, τον ειδικό διαμεσολαβητή για τη διαφορά Ελλάδας – Σκοπίων, Μάθιου Νίμιτς, ηγετικά στελέχη των μεγάλων αμερικανο-εβραϊκών οργανώσεων και παράγοντες της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας.

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση