ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Θολό αν πρόκειται για εξαμερής η διάσκεψη της Πέμπτης

Συμβαλλόμενο μέρος με λόγο και ρόλο η Ευρωπαϊκή Ένωση την 12 Ιανουαρίου

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Στη Γενεύη θα βρίσκεται την Πέμπτη στη διάσκεψη ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ έχοντας λόγο και ρόλο και συμμετέχοντας ως συμβαλλόμενο μέρος με στόχο να επιβάλει το ευρωπαϊκό κεκτημένο ανέφεραν μέχρι το μεσημέρι έγκυρες πολιτικές πηγές, ωστόσο οι δηλώσεις του μέλους της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά φαίνεται να περιπλέκει τα πράγματα καθώς έκανε λόγο πως η Ε.Ε θα παρευρίσκεται ως παρατηρητής. 

Όπως ανέφερε η ανταποκρίτρια του ΡΙΚ Άννα Ανδρέου φέρεται να υπήρξε έντονο παρασκήνιο το βράδυ της Κυριακής με τον τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακκιντζί να αρνείται την ενεργό συμμετοχή της Ε.Ε, με αποτέλεσμα να υπαναχωρήσει τελικώς και να το αποδεχτεί. Θολό τοπίο εξακολουθεί να παραμένει ωστόσο το ποιοι θα εκπροσωπήσουν τελικώς, Ελλάδα Τουρκία και Μεγάλη Βρετανία. 

Τσίπρας μόνο με Ερντογάν

Εδώ και μέρες διαρρέεται πως την Τουρκία θα εκπροσωπήσει στη διάσκεψη ο Τούρκος Πρωθυπουργός κ. Γιλντιρίμ και όχι ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, με τον δεύτερο να αφήνει ανοικτό το κατά πόσο θα παρευρεθεί τελικώς. Ήδη στην Αθήνα, θεωρείται ότι η εκπροσώπηση της Ελλάδας στο υψηλότατο επίπεδο, δηλαδή από τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα θα γίνει νοουμένου ότι στη διάσκεψη θα παρευρεθεί και ο κ. Ερντογάν.

Ήδη, ο Έλληνας Πρωθυπουργός έχει προχωρήσει σε μία σαραντάλεπτη τηλεφωνική επικοινωνία με τον γ.γ του ΟΗΕ, η οποία σύμφωνα με πολιτικές πηγές έχει τη δική του σημασία. Στο ενδεχόμενο πάντως που δεν θα παρευρεθεί τελικώς ο κ. Τσίπρας, η Αθήνα θα εκπροσωπηθεί από τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά.

Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως, πως σήμερα ο κ. Τσίπρας πραγματοποιεί πυρετώδεις διαβουλεύσεις με την ελληνική πολιτική ηγεσία, ούτως ώστε να ενημερώσει αλλά και να συζητήσει μαζί τους τις τελευταίες εξελίξεις.

«Για το Κυπριακό υπάρχει εθνική γραμμή» υπογράμμισε μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης της με τον Ελληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα κατά την οποία συζήτησαν ακριβώς τις εξελίξεις στο Κυπριακό, η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και Επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά.

Η κ. Γεννηματά τόνισε ότι στόχος είναι «μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση σύμφωνη με τις αποφάσεις του ΟΗΕ και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, αποδεκτή από τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Χωρίς αναχρονιστικές εγγυήσεις τρίτων χωρών και με αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής».

Όπως σημείωσε, τόνισε προς τον Α. Τσίπρα ότι η Ελλάδα οφείλει αυτή την κρίσιμη ώρα να σταθεί στο πλάι του Κυπριακού λαού και της πολιτικής ηγεσίας του με ανάληψη πρωτοβουλιών ώστε όλοι οι διεθνείς παράγοντες και κυρίως η Ε.Ε - της οποίας η Κύπρος είναι μέλος - να συμβάλλουν ώστε να καμφθεί η τουρκική αδιαλλαξία. Και εξέφρασε την σταθερή στήριξη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στην θέση «η Κύπρος αποφασίζει, η Ελλάδα στηρίζει».

Μπόρις Τζόνσον και σερ Άλαν Ντακαν στέλνει η Βρετανία

Θολό παραμένει το πώς θα εκπροσωπηθεί η Βρετανία, καθώς όπως διαφαίνεται επί του παρόντος, θα παρευρεθούν οι Υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον και ο Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Σερ Άλαν Ντάνκαν. Διπλωματικές πηγές του ΚΥΠΕ ανέφεραν ότι η Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι είναι προετοιμασμένη για το ενδεχόμενο να χρειαστεί να ταξιδέψει και η ίδια ως την ελβετική πόλη, κάτι που θα γίνει όμως μόνο αν μια συμφωνία είναι κοντά ή αν κριθεί ότι η παρουσία της θα βοηθήσει στο να κλείσουν κάποιες εκκρεμότητες. Τις επόμενες ώρες θα ανακοινωθεί κατά πόσο στην διάσκεψη της Πέμπτης θα παρευρεθεί και ο γ.γ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση