ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Οι διαφωνίες μέσα από το έγγραφο της διαρροής

Δέκα αφορούν την διακυβέρνηση και δεκατέσσερις το περιουσιακό

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Εν μέσω κρίσιμων συνομιλιών στην Γενεύη που θα οδηγήσουν στην διάσκεψη της Πέμπτης η διαρροή ενός εγγράφου στο οποίο αποτυπώνονται οι διαφορές των δυο πλευρών αποτέλεσε σημείο τριβής στην Ελληνοκυπριακή πλευρά τόσο στο Παλάτι των Εθνών που φιλοξενεί τις συνομιλίες όσο και στον χώρο των κομμάτων που βρίσκονται στην ελβετική πόλη δια των αρχηγό τους οι περισσότεροι εκ των οποίων επιδοκίμασαν την διαρροή.

Σύμφωνα με το έγγραφο που παρουσίασε το Sigma φαίνεται να καταγράφονται διαφωνίες μεταξύ των δυο πλευρών σε 24 σημεία που αφορούν την διακυβέρνηση και το περιουσιακό. Έγγραφο το οποίο όπως υποστηρίχθηκε είχε δοθεί στους πολιτικούς αρχηγούς.

Εκ περιτροπής
Η βασική διαφωνία που καταγράφεται στο έγγραφο αφορά την εκ περιτροπής Προεδρία την οποία η ε/κ πλευρά απορρίπτει ενώ η τ/κ θέτει ως προϋπόθεση για τις υπόλοιπες συγκλίσεις στο εν λόγω κεφάλαιο. Με βάση το συγκεκριμένο έγγραφο που παρουσίασε το Sigma στο κεφάλαιο διακυβέρνηση υπάρχουν 10 διαφωνίες.

Στο κεφάλαιο Ομοσπονδιακές Αρμοδιότητες συμφωνήθηκαν 22 και η ε/κ προτείνει άλλες 6 που δεν έχουν γίνει δεκτές από την άλλη πλευρά. Η Τ/κ πλετρά εμμένει σε δυο κέντρα ελέγχουν του FIR Λευκωσίας. Στην Δημόσια Υπηρεσία υποστηρίζει όπως το 1/3 του συνόλου της Δημόσιας Υπηρεσίας να είναι Τ/κ ενώ η άλλη πλευρά ζητά η συγκεκριμένη αναλογία να ισχύσει σε κάθε επίπεδο διοίκησης.

Ζητείται επίσης όπως παραχωρηθεί δικαίωμα εργοδότησης σε Τούρκους πολίτες ανάλογο με αυτό των Ευρωπαίων πολιτών. Αναλογία 2:1 εκπροσώπησης στους Ομοσπονδιακούς Θεσμούς και Γραφεία προτείνει η ε/κ πλευρά ίση εκπροσώπηση η τ/κ. Διαφωνία στην διαχείριση των υφιστάμενων αδειών εργασίας.

Στο Περιουσιακό
Στο κεφάλαιο Περιουσιακό στο έγγραφο που διέρρευσε καταγράφονται 14 διαφορές. Μεταξύ άλλων παρουσιάζονται διαφωνίες για το κεφάλαιο αυτοδίκαιης επιστροφής προσφύγων. Η Επιτροπή Περιουσιών θα αποφασίζει λαμβάνοντας υπόψη αποφάσεις του ΕΔΑΔ με την τ/κ πλευρά να μειώνει τον αριθμό των προσφύγων που θα επιστρέψουν στο ελάχιστο.

Διαφωνίες καταγράφονται για την ορολογία περιουσιών που χρησιμοποιήθηκαν για σκοπούς δημόσιας ωφέλειας. Πλήρη διαφωνία στα μεγέθη περιουσιών που εμπίπτουν στους περιορισμούς επανεγκατάστασης.
Για περιουσίες που πωλήθηκαν σε τρίτους η ε/κ πλευρά υποστηρίζει ότι δεν μπορούν να αναγνωρισθούν. Για τα θρησκευτικά μνημεία η ε/κ πλευρά θέλει της επιστροφή τους άμεσα εν αντιθέσει με την τ/κ που υποστηρίζει επιστροφή μόνο όσων χρησιμοποιούνταν από την Εκκλησία ή το ΕΒΚΑΦ.

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση