ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Χιόνι ανάλογα πυκνό των δημοσιογραφικών ερωτήσεων

Γενεύη ημέρα δεύτερη

Στην αρχή των συνομιλιών της Γενεύης, δίχως να είναι διάχυτη η αισιοδοξία ως προς το τελικό αποτέλεσμα, φάνηκε ήδη από τη Δευτέρα πως τα δεδομένα θα απείχαν παρασάγγας από το Μοντ Πελερέν. Εκεί, μια μικρή ομάδα δημοσιογράφων, κάλυψε τις συζητήσεις για το εδαφικό.

Ο καιρός και δη το πυκνό χιόνι, είναι το μόνο στοιχείο που συνδέουν ταυτόσημα τις δυο περιόδους για το κυπριακό. Η μετάβαση στο παλάτι των Εθνών, το υπερπολυτελές κτίσμα με τη βαριά ιστορία και τα λαμπερά καφέ μάρμαρα, που ακόμη και επιφανή στελέχη των ΗΕ μαρτυρούν ότι χάνονται πολλές φορές στους διαδρόμους του, άλλαξε τα δεδομένα. Τους προσέδωσε μια επισημότητα και μια βαρύτητα που δεν υπήρχε πριν.

Η δημοσιογραφική ομάδα αυξήθηκε με τη σειρά της κατακόρυφα. Από τα 13 άτομα του Μοντ Πελερέν, σε πάνω από 60. Ελληνόφωνοι από ξένα πρακτορεία και ελλαδίτες δημοσιογράφοι μεταξύ αυτών, με τους τελευταίους ίσως και λόγω απόστασης από τον πυρήνα του κυπριακού και τα πρόσωπα που το συνθέτουν, να είναι εξόχως απαιτητικοί ως προς το περιεχόμενο των απαντήσεων που δίνονται. Στο ίδιο μήκος κύματος και τα μέτρα ασφαλείας που στο χώρο παραμένουν αυστηρά, θυμίζοντας τους δημοσιογράφους από την Ελλάδα που θέτουν τα ερωτήματα στη μεγαλύτερη διάσταση.

Το.. πινκ πονκ

Οι ερωτήσεις διαδέχονται η μια την άλλη, κυρίως ως προς την ωφέλεια του να γίνουν οι συνομιλίες στη Γενεύη και γιατί όλο αυτό το… πινκ πονκ των δηλώσεων και των συζητήσεων μεταξύ των δυο πλευρών, δεν έγινε στην Κύπρο. Ωστόσο φαίνεται να υπάρχει ευταξία στο χάος, όπως είπε και αρμόδια πηγή παρά το ότι βγαίνει προς τα έξω ένα επικοινωνιακό συνονθύλευμα, του ποιος μιλάει με ποιον και για ποιο θέμα. Κι αυτό παρά τη φιλότιμη και ξεχωριστή για τα κυπριακά δεδομένα προσπάθεια για ενημέρωση, χωρίς διαρροές…

Από την άλλη πλευρά, η ελπίδα ότι θα υπάρξει πρόοδος τέτοια που να επιβεβαιώνει το ότι η Γενεύη δεν είναι το τέλος αλλά μια καλή ευκαιρία για να τεθούν οι πιο στέρεες βάσεις, κυκλοφορούν σε διπλωματικές πηγές. Επί της ουσίας, η πρώτη και η δεύτερη μέρα υπήρξαν για να οδηγηθεί η διαδικασία στο άνοιγμα χαρτών. Η επιμέρους πρόοδος που έχει καταγραφεί, ομολογείται και από τις πλέον αρμόδιες αρχές, θα διαφανεί στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση