ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ο χάρτης είχε τη δική του ιστορία

Το ιστορικό κατάθεσης χαρτών από το 1974 μέχρι σήμερα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Ως ιστορική στιγμή χαρακτήρισε ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών Έσπεν Μπαρθ Αϊντε τη σημερινή καθώς, όπως ανέφερε, πρώτη φορά αναμένεται να κατατεθούν χάρτες από τους ίδιους τους Κυπρίους. Πράγματι, είναι η πρώτη φορά που κατατίθεται χάρτης από την τ/κ πλευρά, καθώς το ζήτημα «επιστροφής εδάφους» αποτελούσε ανέκαθεν ζήτημα ταμπού για την τουρκική πλευρά. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός πως τόσο ο Τ/π «Πρωθυπουργός» Χ. Οζγκιουργκιούν, όσο και η πρόεδρος της «βουλής» κάλεσαν τον Μουσταφά Ακιντζί να μη δώσει χάρτη εάν δεν διασφαλίσει την εκ περιτροπής προεδρία.

Με τα σενάρια των ποσοστών να δίνουν και να παίρνουν αλλά και στοιχεία των χαρτών να διαρρέουν, εγείρεται το ερώτημα πότε και πώς κατατέθηκαν στο παρελθόν χάρτες.

Η πρώτη παρουσίαση πρότασης στο εδαφικό έγινε το 1974. Ο πρώτος χάρτης που παρουσιάσθηκε ήταν πρώτα από τον Ραούφ Ντενκτάς και ο δεύτερος με τη μορφή εναλλακτικής πρότασης από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Τουράν Γκιουνές, με τους δύο χάρτες να προβλέπουν ποσοστό 34% να παραμένει υπό τη διοίκηση των Τούρκων, οι οποίες απορρίφθηκαν από ελληνικής πλευράς.

Η ε/κ πλευρά πρότεινε χάρτες, στις 31 Μαρτίου 1977 με διαπραγματευτή τον Τάσσο Παπαδόπουλο και στις 8 Οκτωβρίου 1980 στην οποία προβλεπόταν ποσοστό 80,3% της ελληνικής πλευράς και 19,7% της τουρκικής πλευράς. Ο πρώτος χάρτης μάλιστα κατατέθηκε καθώς υπήρχε υπόσχεση περί κατάθεσης και από την τουρκική πλευρά. Μία υπόσχεση την οποία αθέτησαν οι Τούρκοι και δεν προχώρησαν στην κατάθεσή του.

Χάρτες επί Γκόμπι

ΤΟ 1981, παρουσιάστηκαν δύο εναλλακτικοί χάρτες από τον ειδικό απεσταλμένο των Ηνωμένων Εθνών για το κυπριακό Ούγκο Γκόμπι. Ο πρώτος προέβλεπε 27,4% για τους Τ/κ και 72,6% για τους Ε/κ. Ο δεύτερος χάρτης 27,2% ως τ/κ περιοχή και 72,7% ως ε/κ περιοχή. Οι Τ/κ τότε προχώρησαν στην υποβολή χάρτη με ποσοστό 33,4% για τους ιδίους και 66,6% για τους Ε/κ.

Η δέσμη ιδεών Γκάλι

Ζήτημα χαρτών τέθηκε και επί γραμματείας του Μπούτρος Γκάλι, όταν ο ίδιος παρουσίασε χάρτη μαζί με την περιβόητη Δέσμη Ιδεών. Σύμφωνα με τον χάρτη που παρουσίασε ο κ. Γκάλι, πρότεινε το 27,9% ως τ/κ περιοχή και το 72,1% ως ε/κ.

Ο χάρτης Ανάν

Το 2001, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, πρότεινε το 24% ως τ/κ περιοχή, ενώ ο Ραούφ Ντενκτάς αντιπρότεινε η τ/κ περιοχή να κατέχει πέραν του 30% του εδάφους. Μάλιστα, ο κ. Ντενκτάς επέμενε τότε πως για να συζητήσει το θέμα του εδαφικού θα πρέπει να αναγνωριστεί ξεχωριστή τ/κ κυριαρχία.

Ένα χρόνο αργότερα, ο Κόφι Ανάν παρουσίασε δύο χάρτες. Ο πρώτος εισηγείτο το 28,5% να αποτελεί την τ/κ πλευρά, 71,5% η ε/κ πλευρά. Ο δεύτερος χάρτης προνοούσε το 28,6% να ανήκει στην τ/κ πλευρά. Στους χάρτες Ανάν, δεν συμπεριλαμβάνονταν ο κόλπος της Μόρφου και περιοχές όπως η Κυθρέα, ωστόσο μαρωνίτικα χωριά επέστρεφαν υπό ε/κ διοίκηση.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση