ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Συσκέψεις για το Κυπριακό στην Αθήνα

Τόσο στην Αθήνα όσο και στη Λευκωσία υπάρχει αισιοδοξία παρά τις δηλώσεις Ερντογάν

Kathimerini.gr

Στους εκπροσώπους των τεχνικών κλιμακίων που θα μεταβούν την Τετάρτη στην Ελβετία, προκειμένου να καταλήξουν σε ένα πόρισμα το οποίο θα επιτρέψει την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό και σε πολιτικό επίπεδο, έχει πλέον στραφεί η προσοχή, έπειτα από τη διακοπή των συνομιλιών στη Γενεύη την περασμένη Πέμπτη. Χθες, μάλιστα, η ομάδα της ελληνικής αποστολής συσκέφθηκε στο υπ. Εξωτερικών, υπό τον συντονισμό του υπηρεσιακού γ.γ. Δ. Παρασκευόπουλου. Τόσο στην Αθήνα όσο και στη Λευκωσία υπάρχει αισιοδοξία, παρά τις σκληρές δηλώσεις του κ. Ερντογάν. Και επισημαίνεται η ουσιαστική σημασία του γεγονότος ότι για πρώτη φορά κατατέθηκαν χάρτες με παρούσα την Ε.Ε. στο τραπέζι των συζητήσεων. Εχουν ήδη πραγματοποιηθεί τηλεφωνικές επαφές μεταξύ του Ελληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδη, ενώ δεν αποκλείεται να συναντηθούν πριν από τις τεχνικές συνομιλίες. Ο κ. Τσίπρας, χθες, συνομίλησε τηλεφωνικώς για το Κυπριακό με τον γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς, στο περιθώριο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων χθες, συναντήθηκε με τον Βρετανό ομόλογό του Μπόρις Τζόνσον. «Εχω μείνει με την εντύπωση ότι ο Βρετανός συνάδελφός μου έχει κατανοήσει καλύτερα τις θέσεις μας όσον αφορά την ανάγκη να καταργηθεί το καθεστώς των εγγυήσεων, καθώς και τα παρεμβατικά –κατά τη γνώμη μας, παράνομα– δικαιώματα οποιασδήποτε χώρας να παρεμβαίνει στην Κύπρο και συζητήσαμε για τη διαδικασία και τον τρόπο αποχώρησης των ξένων στρατευμάτων», δήλωσε ο κ. Κοτζιάς. Η αποστροφή του Eλληνα ΥΠΕΞ υποδηλώνει και τις διαφορές που καταγράφηκαν την περασμένη Πέμπτη στην πολυμερή της Γενεύης και έδωσαν «τροφή» για σενάρια ακραίων συγκρούσεων κατά τις διαπραγματεύσεις, αλλά και σκληρή στάση εκ μέρους του κ. Κοτζιά.

Το βράδυ της Κυριακής, το Μέγαρο Μαξίμου κάλυψε τον υπουργό Εξωτερικών. Ο ίδιος σήμερα δήλωσε ότι «κάθε φορά που συναντώνται οι δύο πλευρές για να συζητήσουν το Κυπριακό, αντί κάποιοι να διαπιστώνουν την αδιαλλαξία της Τουρκίας και την έλλειψη θέλησης για πραγματική λύση του Κυπριακού –καθότι επιμένει να διατηρήσει τα εγγυητικά της δικαιώματα– επιρρίπτουν τις ευθύνες σε εμένα». Και προσέθεσε ότι «αυτά είναι σχεδιασμένα και μεθοδευμένα πράγματα, προκειμένου να δώσουν άλλοθι στην απαράδεκτη στάση που κρατούν ορισμένες πλευρές στη διαπραγμάτευση για το Κυπριακό». Υπέρ σταθερών αρχών στο Κυπριακό ετάχθη χθες και ο αρμόδιος τομεάρχης της Ν.Δ. Γ. Κουμουτσάκος, επισημαίνοντας στον λογαριασμό του στο Twitter ότι «Η Κύπρος αποφασίζει, η Ελλάδα συμπαρίσταται. Η ακλόνητη ομοψυχία Αθηνών - Λευκωσίας είναι εθνική επιταγή».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση