ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Γιλντιρίμ: Μετά την λύση θα ξεπεραστεί η οικονομική ανισότητα

Νέα σημαντικά μηνυμάτα από τον Τούρκο Πρωθυπουργό για Κυπριακό

Σύμφωνα με πληροφορίες από τον τουρκικό και τ/κ Τύπο, ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπιν Αλί Γιλντιρίμ, πριν από λίγο μετέβη σε σημαντικές δηλώσεις για το Κυπριακό.

Σε ότι αφορά την οικονομική πτυχή του Κυπριακού, ο κ. Γιλντιρίμ τονίζει: «Σε περίπτωση επανένωσης του νησιού πως θα ξεπεραστεί η οικονομική ανισότητα ανάμεσα στις δυο πλευρές. Θα συζητηθούν οι λεπτομέρειες αυτού του ζητήματος. Μέχρι στιγμής, (οι εμπλεκόμενες πλευρές) επιχειρούν να διαπιστώσουν τις προθέσεις της κάθε πλευράς. Ποιος θα δείξει ευελιξία; Τι είδους ευελιξία θα είναι αυτή, τι θα τελειώσει… Αν ωριμάσουν οι συνθήκες, οι συνομιλίες θα συνεχιστούν σε υψηλότερο επίπεδο».

Στην συνέχεια, ο κ. Γιλντιρίμ τονίζει: «Δεν υπάρχει πρόβλημα από την δικής μας πλευράς (για την πορεία των συνομιλιών). Η στάση μας είναι ξεκάθαρη. Για να μην επιστρέψουμε στην κατάσταση που επικρατούσε στις δεκαετίες 60΄ και 70΄, οι τουρκικές εγγυήσεις και το ζήτημα της ασφάλειας δεν τίθενται προς συζήτηση. Η εκ περιτροπής προεδρία θα πρέπει να είναι δίκαιη, θα πρέπει εκεί να εξασφαλιστούν τα δικαιώματα και των δυο κοινοτήτων και να εξασφαλιστούν οι τέσσερις ελευθερίες…»

Ο κ. Γιλντιρίμ, συνεχίζοντας τα λόγια του αναφέρει τα εξής: «Δημιουργείται ενωμένη Κύπρος και ένα ομόσπονδο κράτος. Αυτό το κράτος θα είναι μέλος της Ε.Ε. (Οι πολίτες των 27 χωρών) θα έχουν το δικαίωμα να μεταβαίνουν, να εργάζονται σε αυτό το κράτος όπως το επιθυμούν αλλά η Τουρκία δεν θα έχει τέτοιο δικαίωμα. Θα πηγαίνει η Ελλάδα αλλά όχι εμείς. Εμείς λέμε το εξής: Την στιγμή που θα εξασφαλιστεί η λύση, η Τουρκία, από άποψη Κυπριακού, θα πρέπει να έχει μια μεταχείριση όπως θα συνέβαινε στην περίπτωση της ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε. Ελεύθερη διακίνηση προϊόντων, ανθρώπων, κεφαλαίου και υπηρεσιών. Σε αυτά τα ζητήματα δεν συνομιλούμε μονάχα με την τ/κ πλευρά αλλά και την Ε.Ε.»

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση