ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΥΠΔΙΚ: Η Τουρκία δεν έδειξε τη θέληση που επιβάλλεται για λύση

Αναφορές του κ. Νικολάου στην κηδεία αγνοούμενου της τουρκικής εισβολής

ΚΥΠΕ

Δυστυχώς η Τουρκία δεν έδειξε ακόμα τη θέληση που επιβάλλεται, προκειμένου οι συνομιλίες να οδηγήσουν σε μια βιώσιμη και λειτουργική λύση του κυπριακού προβλήματός, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Ιωνάς Νικολάου, ο οποίος σημείωσε ότι η ειλικρινής και καλή θέληση της ε/κ πλευράς, όπως εκφράζεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, σε πλήρη συμφωνία και συντονισμό με την ελληνική Κυβέρνηση, είναι δεδομένη.

Σε ομιλία του, στην κηδεία του Ελευθέριου Ιωαννίδη, αγνοούμενου της τουρκικής εισβολής, τα λείψανα του οποίου βρέθηκαν σε ομαδικό τάφο στον Τράχωνα και ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο DNA, ο κ. Νικολάου είπε ότι “στόχος είναι και παραμένει μια ευρωπαϊκή λύση που να ανταποκρίνεται στην κοινή μας επιθυμία να απαλλάξουμε την πατρίδα μας από την κατοχή, να την επανενώσουμε και να δημιουργήσουμε συνθήκες ειρηνικής και αρμονικής συμβίωσης με τους συμπατριώτες μας Τουρκοκυπρίους, με την ελπίδα και την προσδοκία να περάσει η Κύπρος σε μια άλλη εποχή, η οποία να υπόσχεται περισσότερα ιδιαίτερα στις νέες γενιές”.

“Οφείλουμε, λοιπόν, ενωμένοι και με όλη την υπευθυνότητα και τη σύνεση που απαιτούν οι συνθήκες, να εξαντλήσουμε τις δυνατότητες που υπάρχουν και με διεκδικητικότητα να προβάλλουμε τις αξιώσεις μας για να οδηγήσουμε τη χώρα σε μια δίκαιη, ολοκληρωμένη και άμεσα λειτουργήσιμη συμφωνία, η οποία να τερματίζει την επαίσχυντη κατοχή και να επανενώνει την πατρίδα και τον λαό μας”, πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στο θέμα των αγνοουμένων, ο κ. Νικολάου είπε πως “οφείλει η κατοχική δύναμη να ανταποκριθεί στη δίκαιη απαίτηση της πλευράς μας, που είναι και απαίτηση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, να επιτρέψει χωρίς περιορισμούς τις εκταφές στις λεγόμενες στρατιωτικές περιοχές των κατεχομένων και να επιτρέψει, επίσης, την πρόσβαση των ερευνητών στα αρχεία του τουρκικού στρατού, όπου με βεβαιότητα υπάρχουν πληροφορίες για πολύ περισσότερες περιπτώσεις αγνοουμένων”.

Πρόσθεσε ότι “οφείλει ακόμα να δώσει στοιχεία για τη μετακίνηση λειψάνων από τους αρχικούς χώρους ταφής σε άλλους, που παραμένουν άγνωστοι, γεγονός που καταγράφεται ως διπλό και μεγαλύτερο ακόμη έγκλημα”.

Αναφερόμενος στον Ελευθέριο Ιωαννίδη είπε πως ήταν μπολιασμένος μέχρι το μεδούλι της ψυχής του με κάθε τι το ελληνικό. “Για αυτό και δεν δίστασες να επιλέξεις τον δρόμο του καθήκοντος και της εθνικής αξιοπρέπειας. Δεν λογάριασες το κίνδυνο, όχι από αφέλεια ή άγνοια, αλλά από μια εσωτερική ανάγκη προσφοράς και αίσθημα ευθύνης έναντι της πατρίδας. Προσέτρεξες χωρίς δεύτερη σκέψη στο κάλεσμά της για να υπερασπιστείς τα δίκαιά της και δεν δείλιασες ούτε επί στιγμή μπροστά στο θάνατο παραμένοντας ορθός μέχρι τέλους”, συμπλήρωσε.

Τα ίχνη του Ιωαννίδη είχαν χαθεί στις 22 Ιουλίου 1974, ενώ πολεμούσε ως έφεδρος κατά των Τούρκων εισβολέων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση