ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Βουλή εναντίον Γενικού Εισαγγελέα για Λαϊκή

Θεσμικό ζήτημα εγείρεται από γνωμάτευση για τα περιουσιακά στοιχεία της

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Μείζον θεσμικό ζήτημα εγείρεται από την βουλή για το εύρος των αρμοδιοτήτων της Νομικής Υπηρεσίας σε σχέση με την Νομοθετική εξουσία.

Αφορμή για το βαρύ κλίμα που έχει δημιουργηθεί αποτέλεσε μια γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας Κώστα Κληρίδη προς την Επιτροπή Θεσμών της Βουλής με την οποία ουσιαστικά «απαγορεύει στη βουλή να ψηφίσει νόμο που να επιτρέπει το διορισμό διαχειριστή ή τη μεταφορά περιουσιακών στοιχείων υπό εξυγίανση ιδρύματος, κατά άλλον τρόπο από αυτόν που προβλέπει» συγκεκριμένη ευρωπαϊκή οδηγία και ο αντίστοιχος εναρμονιστικός νόμος του 2016.

Η γνωμάτευση αφορά την πρώην Λαϊκή και τη δυνατότητα επιστροφής των περιουσιακών στοιχείων της στους πιστωτές. Η αντίδραση των μελών της Επιτροπής Θεσμών ήταν εντονότατη εγείροντας σοβαρά ζητήματα που όπως φαίνεται θα προσλάβουν ευρύτερες διαστάσεις.

Ο πρόεδρος της επιτροπής θεσμών Ζαχαρίας Ζαχαρίου σκληρούς χαρακτηρισμούς όπως απαράδεκτη γνωμάτευση απαιτώντας να γίνει σεβαστή η διάκριση των εξουσιών. Ο κ. Ζαχαρίου ο οποίος επέκρινε την νοοτροπία της Νομικής Υπηρεσίας είπε ότι δεν μπορεί να απαγορεύσει στην βουλή να ψηφίσει νόμο. Έκανε δε λόγο για εξευτελιστικές αναφορές για τις οποίες όπως είπε θα ενημερωθεί ο πρόεδρος της Βουλής.

Η αντίδραση του ΑΚΕΛ ήταν ιδιαίτερα σκληρή με τον Άριστο Δαμιανού να θέτει θέμα διάκρισης εξουσιών. Χαρακτήρισε την γνωμάτευση πρόκληση το δε περιεχόμενο προσβλητικό, υβριστικό και απαράδεκτο και ότι θα πρέπει η επιστολή να επιστραφεί στη νομική υπηρεσία για ανάκληση συγκεκριμένων αναφορών.

Διευκρινιζει ο Γεν. Εισαγγελέας

Ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Κώστας Κληρίδης εξέδωσε διευκρινιστική ανακοίνωση σε σχέση με σημερινά σχόλια του Προέδρου και μελών της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών και Αξιών αναφορικά με γνωμάτευση νομικού λειτουργού της Νομικής Υπηρεσίας ημερομηνίας 2.12.2016 η οποία είχε δοθεί προς το Υπουργείο Οικονομικών το οποίο την είχε ζητήσει.

Ο κ. Κληρίδης αναφέρει στην ανακοίνωσή του ότι η φράση που χρησιμοποιήθηκε στη γνωμάτευση σύμφωνα με την οποία ’’απαγορεύεται’’ στη Βουλή να ψηφίσει νόμο, ο οποίος αντίκειται προς συγκεκριμένη Ευρωπαϊκή Οδηγία, ούτε αδόκιμος είναι ούτε πρέπει να ξενίζει ή να ενοχλεί.

Ασφαλώς και δεν επιτρέπεται στη Βουλή οποιουδήποτε κράτους μέλους να νομοθετεί κατά τρόπο ο οποίος αντίκειται προς διατάξεις του Ενωσιακού Δικαίου, το οποίο σύμφωνα με το Σύνταγμα της Δημοκρατίας, υπερισχύει και του Κυπριακού Συντάγματος, επισημαίνει ο Γενικός Εισαγγελέας.

Σημειώνει επίσης ότι η άλλη λέξη που χρησιμοποιήθηκε στη γνωμάτευση με την οποία χαρακτηρίζεται τυχόν ενέργεια της Βουλής να προβεί στην ψήφιση νομοθετικής ρύθμισης σε αντίθεση με επιταγές Ευρωπαικής Οδηγίας ως «απονενοημένη» ενέργεια, είναι όντως ατυχής. Ενώ μια τέτοια ενέργεια πράγματι θα εξέθετε τη Δημοκρατία σε καταδίκη από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εν τούτοις η χρήση αυτού του χαρακτηρισμού θα έπρεπε να είχε αποφευχθεί και για τούτο αποσύρεται, προσθέτει.

Ως προς το σχόλιο ότι δεν νοείται η Βουλή να μην μπορεί να ψηφίσει νόμο επειδή το λέει η Νομική Υπηρεσία, ο κ. Κληρίδης διευκρινίζει ότι ο λόγος για τον οποίο η Βουλή δεν μπορεί να ψηφίσει τέτοιο νόμο, δεν είναι επειδή το λέει η Νομική Υπηρεσία, αλλά επειδή αυτό το απαγορεύει το Ενωσιακό Δίκαιο, ενώ η Νομική Υπηρεσία απλά επισημαίνει το γεγονός τούτο, καταλήγει.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση