ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αμανατίδης: Ιστορική καμπή στις διαπραγματεύσεις

Για επιτυχία στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, αναφέρθηκε ο Αμανατίδης

ΚΥΠΕ

Κρίσιμη και ιστορική καμπή διανύουμε σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις για λύση του Κυπριακού, δήλωσε ο Ελληνας Υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδη σε ομιλία του στο Κιλκίς το Σάββατο, επί ζητημάτων εξωτερικής πολιτικής.

Σύμφωνα με την ομιλία όπως δημοσιοποιήθηκε από το ελληνικό ΥΠΕΞ, ο κ. Αμανατίδης είπε συγκεκριμένα, αναφερόμενος στο Κυπριακό, ότι “θα πρέπει να τονισθεί ότι διανύουμε μια κρίσιμη, ιστορική καμπή όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού, αλλά και τις σχέσεις μας με τη γείτονα χώρα Τουρκία”.

Συνεχίζοντας, ο κ. Αμανατίδης επανέλαβε, “δεδομένων των εξελίξεων στην πενταμερή Διάσκεψη στη Γενεύη και τις συναντήσεις σε τεχνικό επίπεδο στο Μοντ Πελεράν, ότι είναι διπλωματική επιτυχία η ξεκάθαρη αναβάθμιση, στο πλαίσιο των εξελισσόμενων διαπραγματεύσεων, της σημασίας των ζητημάτων της κατάργησης του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων και της αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο”.

Ο Ελληνας ΥΦΥΠΕΞ αναφέρθηκε στην ομιλία του στο Προσφυγικό, τις διμερείς σχέσεις που οικοδομεί η Ελλάδα, τις επισκέψεις ξένων ηγετών, το θέμα με την ΠΓΔΜ, τις πρωτοβουλίες της, όπως για παράδειγμα για τη Διάσκεψη για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα, την οποία θεσμοθέτησαν και ήδη προετοιμάζουν – όπως είπε- τη δεύτερη Διάσκεψη τον Ιούνιο 2017, κ.λπ.

Παράλληλα, είπε, η Ελλάδα επιθυμεί την παγίωση της ειρήνης, η οποία θα επιτευχθεί μέσω της εδραίωσης και της εξάπλωσης δικτύων επικοινωνίας, μεταφορών και συναλλαγών που θα συμβάλουν στη διαμόρφωση σχέσεων αλληλεπίδρασης, αλληλοκατανόησης και αλληλεξάρτησης μεταξύ κρατών και λαών.

Σε αυτό το πλαίσιο, δήλωσε, συγκεκριμένα ότι η Ελλάδα “οικοδομεί και αναπτύσσει σχήματα τριμερούς συνεργασίας, με κύριους πυλώνες την Ελλάδα και την Κύπρο και την συμμετοχή κρατών εκτός ΕΕ (Αίγυπτος, Ιορδανία, Ισραήλ, Λίβανος και Παλαιστίνη).

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση