ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Σε περιορισμό θητειών στον ΔΗΣΥ επιμένει ο Αβέρωφ

Εγκαταλείπεται το ενδεχόμενο ticket election στο επικείμενο καταστατικό συνέδριο

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Δεδομένο θεωρείται όπως όλα δείχνουν το ζήτημα περιορισμού θητειών στον ΔΗΣΥ καθώς ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, μιλώντας στη συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος, το απόγευμα της Τρίτης διαμήνυσε, πως στις πρόνοιες που αναμένεται να αλλάξουν είναι και αυτή του περιορισμού θητειών των κομματικών και πολιτικών αξιωματούχων. Κάλεσε μάλιστα τα στελέχη να δουν το γενικότερο καλό του κόμματος από τις αλλαγές που αναμένεται να προωθηθούν και όχι το πώς ενδεχομένως να επηρεάζονται οι ίδιοι αρνητικά.

Πάντως το συνέδριο είχε αρκετές ενστάσεις από στελέχη, με αποτέλεσμα να μην καταλήξει κάπου το Πολιτικό Γραφείο του κόμματος, αλλά να γίνει σε πρώτο στάδιο μία ανίχνευση εδάφους για το πώς αντιλαμβάνονται τα στελέχη τις αλλαγές που επιχειρούνται.

Ίσως και Μάη

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου μιλώντας στη συνεδρίαση επεσήμανε πως αν μπορούσε ο ίδιος θα ανέβαλλε το επικείμενο καταστατικό συνέδριο, σημειώνοντας ωστόσο την ίδια ώρα πως είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να γίνει τους προσεχείς μήνες, καθότι πλησιάζουν προεδρικές εκλογές. Όπως σημείωσε, ο μόνος λόγος που ενδεχομένως να αναβληθεί θα είναι οι κρίσιμες εξελίξεις στο κυπριακό. Αν και το καταστατικό αναμένεται να πραγματοποιηθεί πριν από το Πάσχα, δεν αποκλείεται να λάβει μέρος και τον Μάη, αναλόγως και των εξελίξεων στο κυπριακό.

Νέες θέσεις αξιωματούχων

Ήδη ήταν αρκετοί εκείνοι που τοποθετήθηκαν για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν, όπως για παράδειγμα η Ρένα Χόπλαρου η οποία υπογράμμισε την ανάγκη εμπλοκής και συμβολής κοινωνικών συνόλων και ακαδημαϊκών στην όλη επιχείρηση. Πέραν των ιδεολογικοπολιτικών αλλαγών στο κόμμα όπως άλλωστε ανέφερε και η «Κ», φαίνεται να συζητείται το θέμα νέων κομματικών αξιωμάτων όπως για παράδειγμα αυτό του γενικού γραμματέα.

Πάνω σε αυτό, ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η τοποθέτηση του Γενικού Διευθυντή και Οργανωτικού Δημήτρη Στυλιανού (άλλως Μάος) ο οποίος διαμήνυσε σε όσους έχουν ως στόχο να προτείνουν την εισαγωγή νέων αξιωμάτων να το ξεχάσουν καθώς δεν επιτρέπεται βάσει καταστατικού. Σημείωσε δε πως αν επιμένουν σε κάτι τέτοιο θα πρέπει να παραιτηθεί συλλογικά η ηγεσία και να προχωρήσουν σε εσωκομματικές εκλογές.

Στα νεοδημοκρατικά πρότυπα

Όπως επισημαίνεται από κομματικές πηγές και όπως έχει αναφέρει και στο παρελθόν η «Κ», η ομάδα που έχει αναλάβει τις προτάσεις για αλλαγή του καταστατικού, βασίζεται κυρίως στο πρότυπο της Νέας Δημοκρατίας και του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (CDU). Μελετάται μάλιστα και εισαγωγή πρόνοιας, όπου ο πρόεδρος του κόμματος που χάνει σε προεδρικές εκλογές, θα πρέπει να παραιτείται από τη θέση του.

Πάντως, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, αν και έβλεπε αρχικά θετικά την εισαγωγή του ticket election όπου ο υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος θα παρουσιάζει και την υπόλοιπη ηγετική ομάδα του στο ενδεχόμενο εκλογής του, φαίνεται να εγκαταλείπεται, καθότι προκαλεί πολλές αντιδράσεις ενώ παρουσιάζει τον κίνδυνο δημιουργίας στρατοπέδων.

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση