ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Την παρέμβαση του ΠτΔ ζητά ο Ακιντζί για το ενωτικό δημοψήφισμα

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει στην τ/κ κοινότητα η απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει στα κατεχόμενα η απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων σχετικά με τον Εορτασμό της επετείου του δημοψηφίσματος για την Ένωση του 1950.

Οι Τουρκοκύπριοι εκφράζουν σε υψηλούς τόνους την αντίθεσή τους με την νέα εξέλιξη και ζητούν από τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και την κυβέρνησή του να προχωρήσουν άμεσα στην ακύρωση της απόφασης της βουλής.

Σύμφωνα με την οπτική γωνία των τ/κ, σε μια περίοδο που η λύση του Κυπριακού Προβλήματος διαφαίνεται στον ορίζοντα, η κάθε είδους αναφορά στο αίτημα της Ένωσης λειτουργεί διχαστικά και διχοτομικά στην Κύπρο.
Το Σάββατο, πρώτος ο ηγέτης της τ/κ κοινότητας, Μουσταφά Ακιντζί ξεκαθάρισε την αντίθεσή του με την νέα απόφαση της ε/κ πλευράς.

Ο κ. Ακιντζί κάνει λόγο για μια απαράδεκτη απόφαση και ζητά από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να μπλοκάρει την υλοποίησή της.

Παρόμοια στάση τηρούν όλες οι δυνάμεις του τ/κ πολιτικού κόσμου που υποστηρίζουν την ομοσπονδιακή λύση. Το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (ΡΤΚ) εκφράζει έντονο προβληματισμό για την χρονική συγκυρία κατά την οποία λαμβάνεται η εν λόγω νέα πρωτοβουλία. Την ίδια άποψη έχει και το Κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας (ΚΚΔ). Μικρότερα κόμματα και κινήματα της τ/κ Αριστεράς, δίχως να δίνουν μεγάλες διαστάσεις στην νέα εξέλιξη, επισημαίνουν ότι στην νέα περίοδο, η κάθε πλευρά θα πρέπει να αποφεύγει κάθε είδους αναφορά σε όρους όπως «Ένωση» και «Taksim».

Η τ/κ Δεξιά επιχειρεί να επωφεληθεί στο έπακρον από την νέα εξέλιξη, ισχυριζόμενη ότι στην ε/κ πλευρά, τα δεδομένα και οι στόχοι δεν έχουν αλλάξει από την Δεκαετία του 1950 μέχρι σήμερα. Ο «Πρωθυπουργός» Χιουσεγίν Όζγκιουργκιουν, σε σχετική δήλωσή του, τονίζει ότι η ε/κ πλευρά, με την νέα της κίνηση, επιτίθεται στις συνομιλίες και στην προοπτικής λύσης.

Η νέα εξέλιξη έχει ισχυρό αντίκτυπο στα τ/κ μέσα ενημέρωσης και στο διαδίκτυο, ενώ την ίδια στιγμή τουρκικά μέσα ενημέρωσης έχουν ήδη αρχίσει τις αναφορές στην εν λόγω εξέλιξη.

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση