ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Συνεχίζονται οι παρενέργειες λόγω «Ένωσης»

Το θέμα θα θέσει στην συνάντηση των ηγετών την Πέμπτη, ο Μουσταφά Ακιντζί

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Μετά την απόφαση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, δεν θα πραγματοποιηθεί η πργραμματισμένη για σήμερα συνάντηση των διαπραγματευτών Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οζντίλ Ναμί. Η τουρκοκυπριακή πλευρά επιλέγει να αντιδράσει έτσι στην απόφαση της Βουλής για την ειδική αναφορά του ενωτικού δημοψηφίσματος στα σχολεία. Μάλιστα ο Μουσταφά Ακιντζί έχει ήδη θέσει το θέμα ενώπιον του Έσπεν Μπαρθ Έιντε, ενώ αναμένεται να είναι και το μόνο θέμα το οποίο θα θέσει στο τραπέζι των συνομιλιών την προσεχή Πέμπτη.

Ξεκάθαρη ήταν η τοποθέτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας ο οποίος υπογράμμισε ότι «δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να αμφισβητήσει τις ειλικρινείς προθέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς για την προσπάθεια εξεύρεσης μιας αποδεκτής και από τις δύο κοινότητες λύσης, όπως ξεκάθαρα αποτυπώνεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων». Την ίδια στιγμή διερωτήθηκε πως «αν η τουρκοκυπριακή κοινότητα επιδεικνύει τόση ευαισθησία σε μια απλή αναφορά ενός ιστορικού γεγονότος, πόσο προκλητικοί για την ελληνοκυπριακή κοινότητα είναι οι πανηγυρικοί εορτασμοί για την επέτειο της τουρκικής εισβολής που οδήγησε στην κατοχή και επέβαλε την απαράδεκτη παρούσα κατάσταση πραγμάτων; Μέσα στο ίδιο πλαίσιο, ποιά γνήσια πρόθεση για επίλυση του Κυπριακού αποτελούν τελετές και εορτασμοί για την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους, η οποία δεν αποτελεί παρά στην ουσία επιδίωξη απόσχισης ή διχοτόμησης της Κύπρου».

Γραμμή η οποία συνεχίζεται σήμερα από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπος Νίκο Χριστοδουλίδη ο οποίος μιλώντας το πρωί στο κρατικό ραδιόφωνο ανέφερε ότι η απόφαση Ακιντζί για ακύρωση της σημερινής συνάντησης των διαπραγματευτών δεν προσφέρει και δεν είναι ορθή, ενώ πρόσθεσε ότι έγινε προσπάθεια από την τ/κ πλευρά να παρουσιαστεί η απόφαση της Βουλής ως επιδιωκόμενο στόχο η επαναφορά της πολιτικής της Ένωσης, ενώ παρέπεμψε στους εορτασμούς στα κατεχόμενα για την επέτειο του ψευδοκράτους.

«Δεν πρέπει να παρερμηνεύουμε και να δίνουμε διαστάσεις σε κάτι που δεν έχει σημασία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, υπέδειξε ο κ. Χριστοδουλίδης προσθέτοντας ότι « Αν ο κ. Ακιντζί ερμήνευσε λανθασμένα το γεγονός, θα μπορούσε να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας παρά να προχωρήσει στις δημόσιες δηλώσεις». 

Μόνο μέσα από τον διάλογο μπορούμε να πετύχουμε τον στόχο της επανένωσης της πατρίδας μας.

Κάποιοι έδωσαν συνειδητά επιχειρήματα στην τουρκική πλευρά γιατί κάποιοι το στήριξαν από επιπολαιότητα και ανευθυνότητα και κάποιοι άλλοι από υστεροβουλίες και σκοπιμότητες για τις προεδρικές εκλογές, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, το κόμμα του οποίου ήταν το μοναδικό που καταψήφισε την πρόταση του ΕΛΑΜ τηνπερασμένη Παρασκευή στην Βουλή.

Μιλώντας επίσης στο κρατικό ραδιόφωνο ο κ. Κυπριανού χαρακτήρισε ωστόσο υπερβολική την αντίδραση του Μουσταφά Ακιντζί και της τ/κ κοινότητας,  κάτι που όπως ανέφερε, εξέφρασε και σε τουρκοκύπριους ηγέτες και μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας. Έδωσε παράδειγμα τις απειλές που εξαπέλυσε ο Οζγκιουργκιούν με αφορμή την απόφαση της Βουλής, ο οποίος ανέφερε ότι «οι Ε/κ δεν διδάχθησαν από τα παθήματα τους, φαίνεται ότι θέλουν να επαναλάβουμε μια 20η Ιουλίου», και διερωτήθηκε αν και η ε/κ πλευρά «έπρεπε να θυμώσει να τα βροντήξει και να μην συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις;»

Κάκισε δε τις αναφορές Ακιντζί προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αναφέροντας πως «Δεν γίνεται να λέει στον Πρόεδρο ότι δεν μπορεί να ελέγξει το κόμμα του. Κατ αρχήν ο πρόεδρος Αναστασιάδης δεν είναι ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, αλλά ο Αβέρωφ Νεοφύτου, αλλά και στον Αβέρωφ Νεοφύτου να το έλεγε, πάλι θα ήταν προσβλητικό».

Κάλεσε δε τους δύο ηγέτες να αναλάβουν πρωτοβουλίες και να συμπεριφερθούν με τρόπο ώστε να συνεχίσουν οι συνομιλίες.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος επισήμανε ότι δίνεται τεράστια σημασία σε ένα γεγονόο καθαρά ιστορικό και ταυτόχρονα στις ευαισθησίες της τουρκοκυπριακής πλευράς, σημειώνοντας τους εορτασμούς που γίνονται στα κατεχόμενα την επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους και της εισβολής, θέμα το οποίο δεν έχει αποτελέσει λόγο ώστε η ε/κ πλευρά να μην παρακαθίσει στο τραπέζι των συνομιλιών.

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση