ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πρόταση ΑΚΕΛ για μείωση τελών σε μονοκάμπινα και διπλοκάμπινα

Να μειωθεί ζητά ο Αντρέας Φακοντής από τα €0,10 στα €0,07 ανά κυβικό εκατοστό της μηχανής

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Πρόταση νόμου κατέθεσε ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Αντρέας Φακοντής για μείωση των τελών κυκλοφορίας σε μονοκάμπινα και διπλοκάμπινα οχήματα.

Συγκεκριμένα, η πρόταση αναφέρεται για οχήματα που φέρουν μηχανή με κυβισμό ο οποίος υπερβαίνει τα 2250 κυβικά εκατοστά (cc) και δεν υπερβαίνει τα 2850 κυβικά εκατοστά (cc) και γίνεται εισήγηση όπως το ετήσιο τέλος κυκλοφορίας για την κατηγορία αυτή να μειωθεί από τα €0,10 στα €0,07 ανά κυβικό εκατοστό της μηχανής.

Στην ανακοίνωηση, ο κ. Φακοντής αναφέρει τους λόγους τους οποίους γίνεται η εισήγηση:

1. Κατά βάση οι ιδιοκτήτες των εν λόγω οχημάτων ανήκουν στα μεσαία και χαμηλά εισοδηματικά στρώματα του πληθυσμού.

2. Με την τροποποίηση της βασικής νομοθεσίας το ετήσιο τέλος κυκλοφορίας των μονοκάμπινων και διπλοκάμπινων οχημάτων με κυβισμό μηχανής 2250cc μέχρι 2850cc αυξήθηκε σημαντικά επηρεάζοντας δυσανάλογα τους ιδιοκτήτες τους.

3. Παλαιότερα οι ιδιοκτήτες των οχημάτων αυτών κατέβαλλαν υψηλότερο τέλος κυκλοφορίας λόγω του ότι η τιμή του πετρελαίου κίνησης ήταν πολύ χαμηλότερη από την τιμή της βενζίνης, κάτι που δεν ισχύει σήμερα.

4. Πολλοί ιδιοκτήτες μονοκάμπινων και διπλοκάμπινων οχημάτων αδυνατούν να ανανεώσουν την άδεια κυκλοφορίας και επιλέγουν να ακινητοποιούν τα οχήματα τους. Σύμφωνα με στοιχεία του προηγούμενου μήνα 1,200 από τις 10,500 νέες ακινητοποιήσεις οχημάτων αφορούν μονοκάμπινα και διπλοκάμπινα οχήματα.

5. Η απώλεια εσόδων για το κράτος ένεκα της ψήφισης και εφαρμογής της πρότασης νόμου που εισηγούμαστε θα αναπληρωθεί σε μεγάλο βαθμό από την αύξηση των νέων εγγραφών οχημάτων όλων των κατηγοριών και την επανεγγραφή αρκετών ακινητοποιημένων μονοκάμπινων και διπλοκάμπινων οχημάτων.

6. Διορθώνεται η στρέβλωση που υπάρχει σε βάρος των μονοκάμπινων και διπλοκάμπινων οχημάτων αφού ένα φορτηγό 7,5 τόνων καταβάλλει άδεια κυκλοφορίας €200, ένα φορτηγό μέχρι 12 τόνων άδεια κυκλοφορίας €250, ένα μικρό λεωφορείο (mini bus) άδεια κυκλοφορίας €100, ένα λεωφορείο 42 θέσεων άδεια κυκλοφορίας €200 και ένα ταξί άδεια κυκλοφορίας €100.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση