ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Προτεραιότητα οι συνεργασίες στο ΑΚΕΛ για τις προεδρικές

Συμμαχίες βασισμένες σε καθαρά πολιτική βάση λέει ο γ.γ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

«Οι προτεραιότητες που θα καθορίσουμε πρώτα είναι να επιδιώξουμε να βρούμε συνεργασίες οι οποίες θα βασίζονται πάνω σε καθαρά πολιτική βάση. Και αυτές θα πρέπει να αφορούν και τις θέσεις των κομμάτων στο κυπριακό και τις θέσεις του στα κοινωνικοοικονομικά ζητήματα» αναφέρει σε συνέντευξή του στην «Κ» ο γ.γ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριαού, μιλώντας για τις προεδρικές εκλογές του 2018. Ο ίδιος επισημαίνει ωστόσο, πως αν μία τέτοια συνεργασία δεν μπορεί να επιτευχθεί θα προβληματιστεί το κόμμα για το πώς θα προχωρήσει παρακάτω.

Το ζήτημα Λιλλήκα

Κληθείς να σχολιάσει τις επαφές με τον Γιώργο Λιλλήκα και κατά πόσο ο Πρόεδρος της Συμμαχίας αποτελεί μία από τις επιλογές του κόμματος, ο ίδιος αποφεύγει να τοποθετηθεί ευθέως, σημειώνοντας ωστόσο πως δεν έχουν γίνει επίσημες επαφές εδώ και καιρό με τον κ. Λιλλήκα. Δεν διαψεύδει πάντως το ενδεχόμενο επιλογής Λιλλήκα. Θα πρέπει να σημειωθεί πως από το καλοκαίρι η "Κ" είχε καταγράψει το ζήτημα προσωπικών επαφών των δύο μερών, ιδιαίτερα μετά και από τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών, με στελέχη και από τις δύο πλευρές να κάνουν λόγο για βολιδοσκοπήσεις ενόψει προεδρικών. Ο Γιώργος Λιλλήκας πάντως βλέπει ελπίζει σε μία ενδεχόμενη στήριξη υποψηφιότητάς του από το ΑΚΕΛ, ενώ στις δηλώσεις του αφήνει να νοηθεί πως βλέπει πέραν του δέοντος θετικά μία τέτοια εξέλιξη.

Το ζήτημα που προβληματίζει και τα δύο μέρη, είναι ότι ένας τέτοιος αρραβώνας δύσκολα μπορεί να γίνει αποδεκτός από τα ακροατήρια των δύο πολιτικών δυνάμεων. Και αυτό γιατί η Συμμαχία Πολιτών, αποτελείται στην πλειοψήφια από στελέχη που ανήκαν στο ΔΡΑΣΙΣ ΚΕΣ και στους Νέους Ορίζοντες και ΕΥΡΩΚΟ. Αυτό σε συνδυασμό με την αντιομοσπονδιακή ρητορική του κόμματος, θεωρείται κόκκινο πανί για το κόμμα της Αριστεράς.

Και από πλευράς Συμμαχίας παρατηρούνται αντιδράσεις από στελέχη που επιμένουν στη δυναμική του ενδιάμεσου χώρου, με πρωτεργάτη τον Παύλο Μυλωνά. Ήδη ο Γιώργος Λιλλήκας στα συλλογικά όργανα του κόμματος έχει ξεκαθαρίσει πως αν θέλουν να φυγει ο Νίκος Αναστασιάδης από την εξουσία, ο μόνος τρόπος είναι αν η υποψηφιότητα Λιλλήκα στηριχθεί από ένα μεγάλο κόμμα. 

Το ζήτημα της στρατηγικής

Πάντως, κύκλοι θεωρούν πως η μελέτη στρατηγικής στο κυπριακό την οποία έχει καταθέσει ο Γιώργος Λιλλήκας στο Εθνικό Συμβούλιο, βρίσκει σε πολλά πράγματα σύμφωνο τον κ. Κυπριανού, ενώ δεν αποκλείεται στην επικαιροποίησή της στρατηγικής από πλευράς Συμμαχίας, να βρεθούν οι κατάλληλες πρόνοιες που θα ικανοποιούν εν μέρει το ΑΚΕΛ.

Σκέφτονται τις προεδρικές
Στη συνέντευξή του στην Κ ο κ. Κυπριανού αναφέρει πως τόσο ο Νίκος Αναστασιάδης, όσο ο ΔΗΣΥ και ο Νικόλας Παπαδόπουλος σκέφτονται τις προεκλογικές εκλογές και εν πολλοίς ενεργούν βάσει αυτών. Όπως ξεκαθαρίζει το κόμμα της Αριστεράς, αναμένει το δημοψήφισμα της Τουρκίας και βάσει αυτού θα δει πώς θα προχωρήσει. «Διότι είναι προφανές ότι οι άλλοι προσπαθούν να παίξουν παιχνίδια. Δεν πρόκειται να μείνουμε απλοί θεατές όμως εμείς επιμένουμε να δώσουμε όλες τις ευκαιρίες και τα περιθώρια που υπάρχουν στο κυπριακό να πετύχει. Αυτό θα το εξαντλήσουμε μέχρι τέλους» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Κυπριανού.

Από το προεκλογικό κάδρο δεν αποκλείεται και η υποψηφιότητα μίας ανεξάρτητης προσωπικότητας που τυγχάνει κύρους για το έργο της στην κοινωνία. Το ζήτημα είναι πως αυτή η προσωπικότητα δεν έχει βρεθεί, επί του παρόντος. Υπάρχουν στελέχη πάντως που ανησυχούν σε ένα τέτοιο σενάριο, καθώς δεν θέλουν μία επιλογή Μαλά, που θα θέσει το κόμμα εξαρχής εκτός μάχης.

Υπάρχουν βέβαια και στελέχη που βλέπουν θετικά μία υποψηφιότητα του Άντρου Κυπριανού, ο οποίος το τελευταίο διάστημα με τις κινήσεις και τις επαφές του, φαίνεται να κερδίζει πολιτικούς πόντους στον χώρο των μετριοπαθών και των αριστερών. 

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση