ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Politico:Το Κυπριακό θέτει σε κίνδυνο τις εθνικιστικές ψήφους Ερντογάν

«Η στάση Ερντογάν προκαλεί ανησυχία για μη επανένωση της Κύπρου»

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Το Κυπριακό θέτει σε κίνδυνο τις εθνικιστικές ψήφους που ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χρειάζεται απεγνωσμένα κατά το δημοψήφισμα του Απριλίου στην Τουρκία, αναφέρεται σε δημοσίευμα του Politico.

`Οπως σημειώνεται, προκειμένου να κερδίσει στο δημοψήφισμα για τη συνταγματική αλλαγή, ο Ερντογάν χρειάζεται την υποστήριξη των εθνικιστών, που εναντιώνονται σφοδρά στην ιδέα η Τουρκία να χάσει τον έλεγχο του βόρειου τμήματος της Κύπρου.

Και καθώς τίποτε δεν έχει συμφωνηθεί μέχρι να συμφωνηθούν όλα για το Κυπριακό, υπάρχει κίνδυνος η στάση του Ερντογάν να τορπιλίσει τις διαπραγματεύσεις και να βυθίσει μια χρυσή ευκαιρία για επανένωση της τελευταίας μοιρασμένης ευρωπαϊκής χώρας, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Προστίθεται πως παρόλο που πολλοί εμπλεκόμενοι στις διαπραγματεύσεις πιστεύουν ότι η στάση του Ερντογάν θα μαλακώσει μετά το δημοψήφισμα, αυτό είναι πολύ αισιόδοξο, καθώς αυτός θα συνεχίσει να ενδιαφέρεται για τη δημοτικότητά του και μετά από αυτό.

Ακόμη σημειώνεται πως οι επιπλέον προεδρικές εξουσίες που θα κερδίσει με τη συνταγματική τροποποίηση θα εξασφαλιστούν μόνο μετά από ένα εκλογικό γύρο, κάτι που σημαίνει πως έχει ανάγκη διατήρησης της υποστήριξης των εθνικιστών.

Το δημοσίευμα του Politico αναφέρει επίσης πως η Τουρκία έχει κίνητρα για υποστήριξη της επανένωσης της Κύπρου, αφού το κόστος για διατήρηση των στρατευμάτων της στο νησί είναι μεγάλο, και μια συμφωνία θα της επέτρεπε να αφήσει το οικονομικό της αποτύπωμα σε μια επανενωμένη Κύπρο και θα την έφερνε ένα βήμα πιο κοντά στη φιλοδοξία της να καταστεί ένα περιφερειακό κέντρο φυσικού αερίου. Ωστόσο, όπως σημειώνεται, αυτά τα θέματα είναι δευτερεύοντα έναντι της πορείας του κ. Ερντογάν προς την εδραίωση της ισχύς του στη χώρα, και αυτός θα ήταν διστακτικός στο να κάνει κάτι που να μην προωθεί αυτό στο στόχο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Ερντογάν δεν έχει να κερδίσει κάτι άμεσα υποστηρίζοντας την επανένωση της Κύπρου, ούτε και η ΕΕ δεν αναμένεται να του δώσει κάτι, όπως την ελευθεροποίηση των θεωρήσεων εισόδου, δεδομένου ότι είναι απασχολημένη με τα αποτελέσματα των εκλογών στην Ολλανδία, τη Γαλλία και τη Γερμανία, και με την ισχυρή αντίθεση εντός των θεσμών της στο να γίνουν παραχωρήσεις στις σχέσεις της με την Τουρκία.

Επίσης αναφέρεται πως το γεγονός ότι η Τουρκία πρέπει να διαγράψει μέρος του χρέους των κατεχομένων προκειμένου μια συμφωνία να καταστεί οικονομικά βιώσιμη αποτελεί ακόμη ένα λόγο για να είναι κάποιος απαισιόδοξος και πως η διακυβέρνηση των ΗΠΑ δεν ασχολείται ιδιαίτερα με την προώθηση της επανένωσης ή στο να πάρει θέση για την Τουρκία.


Στο δημοσίευμα σημειώνεται πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Τ/Κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί έχουν γίνει “ευάλωτοι στις αρνητικές αλλαγές της κοινής γνώμης, καθώς και στην παρέμβαση από πολιτικά κόμματα που εναντιώνονται σε μια συμφωνία και από τις δυο πλευρές του νησιού” και παρατίθεται ως παράδειγμα η τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή σε σχέση με το ενωτικό δημοψήφισμα.

Επίσης γίνεται αναφορά σε “προεκλογική εκστρατεία” του Προέδρου Αναστασιάδη, κατά την οποία αυτός “θα δελεαστεί να αλλάξει τακτική και να ακολουθήσει μια πιο εθνικιστική γραμμή” και στην πιθανότητα η “κυβέρνηση” στα κατεχόμενα να αποφασίσει να δώσει “υπηκοότητα” σε Τούρκους υπηκόους.

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Το θεαματικό φινάλε της Χρυσταλλούς και ο δυναμισμός του Συλλούρη

«Κουτοπονηράδες. Εδώ βουλευτές με μη εξυπηρετούμενα δάνεια διαπραγματεύτηκαν και ψήφισαν νομοσχέδια που ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  12:38

Στα 3,1 δισ. ευρώ μειώθηκε το εμπορικό έλλειμμα στην Κύπρο

«" Οι συνολικές εξαγωγές ανήλθαν σε €3 δισ, αύξηση 53% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2017 (€1 δισ. ...»
Χρίστος  |  17:42

Στα 3,1 δισ. ευρώ μειώθηκε το εμπορικό έλλειμμα στην Κύπρο

«Έλεος.... "Οι εισαγωγές από τον υπόλοιπο κόσμο ανήλθαν σε €171,7 δισ, αύξηση 6,4% σε σύγκριση με ...»
Χρίστος  |  17:38

Επίθεση Αλβανών χάκερς στην ιστοσελίδα της, καταγγέλλει η Αλληλεγγύη

«Το σχόλιο του Ντόμπρος Κελαήδης για τους Αλβανούς στην Κύπρο έχει αφαιρεθεί, γιατί χαρακτηρίστηκε από ...»
Γιάννης Αδειλίνης, online editor «K»  |  13:40

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση