ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας η μελέτη του ΠΙΣ για το ΓεΣΥ

Παμπορίδης: Δεν εξαρτάται από την κυβέρνηση το ΓεΣΥ αλλά από τη Βουλή

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Τελευταία ενημέρωση 15.30

Την κατάσταση στα χέρια του παίρνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για το ΓεΣΥ, ο οποίος πραγματοποίησε σήμερα σειρά συναντήσεων στο Προεδρικό Μέγαρο, με στόχο να τερματιστεί το αδιέξοδο στην εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας. Ήδη ολοκληρώθηκε η συνάντηση του με εκπροσώπους των ασθενών, ενώ μετά το μεσημέρι θα δει αντιπροσωπεία του Παγκύπριου ιατρικού συλλόγου. Παρών στις συναντήσεις ήταν και ο Υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης καθώς και ο Υφυπουργός παρά των προέδρω Κωνσταντίνος Πετρίδης.

Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων ο Υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης ανέφερε τα επόμενα βήματα για το ΓεΣΥ εξαρτώνται από τη Βουλή και όχι από την Κυβέρνηση. Δήλωσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει αρχίσει σειρά επαφών με τους σημαντικότερους εταίρους για θέματα υγείας με στόχο την προώθηση θεμάτων υγείας. Στα πλαίσια αυτά, ανέφερε ο κ. Παμπορίδης, ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος παρέδωσε μελέτη την οποία έχει ολοκληρώσει και με την οποία εγείρει ερωτήματα που απασχολούν ιατρική κοινότητα για τις αλλαγές που επίκεινται.

«Υπήρξε μια ποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων για διασαφήνιση ζητημάτων για προώθηση αυτονόμησης των νοσηλευτηρίων και του ΓεΣΥ», κατέληξε.

Από την πλευρά του ο Πέτρος Αγαθαγγέλου, πρόεδρος του ΠΙΣ, έκανε λόγο επίσης για εποικοδομητική συνάντηση και συζήτηση σε κλίμα καλής θέλησης. « Άκουσαν τους προβληματισμούς μας που έχουν στόχο να προχωρήσουμε με τέτοιες πρακτικές για να οδηγήσουμε στην μεταρρύθμιση της υγείας».

Σήμερα δεν λύθηκε το ΓεΣΥ, ανέφερε, όμως με παρέμβαση προέδρου και υπουργών έχουν γίνει εποικοδομητικές εισηγήσεις. Στόχος να συμβάλουμε εποικοδομητικά, θα παραμείνουμε προσηλωμένοι στην εφαρμογή. Οι εισηγήσεις δεν θα αποτελέσουν τροχοπέδη στην υλοποίηση του ΓεΣΥ, επισήμανε ο κ. Αγαθαγγέλου.

Μετά το τέλος της συνάντησης του Προέδρου με την κοινωνική συμμαχία για εφαρμογή του ΓεΣΥ, ο πρόεδρος της Παγκύπριας Ομοσπονδία Συνδέσμων Πασχόντων και Φίλων (ΠΟΣΠΦ) Μάριος Κουλούμας, κάλεσε τον Πρόεδρο να ασκήσει επιρροή ώστε να ολοκληρωθεί η  εξεταση νομοσχεδίων που αφορούν αυτονόμηση νοσηλευτηρίων, ενώ υπογράμμισε ότι θα πρέπει να καθοριστεί το ύψος των συνεισφορών και των δύο πλευρών στο θέμα της ασφάλισης των ασθενών.

Στο μεταξύ, σε δημόσιο διάλογο αναμένεται να τεθεί στις 15 Μαρτίου μελέτη του ΠΙΣ για το Γενικό Σχέδιο Υγείας, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι παρουσιάζεται απόκλιση σε σχέση με το κόστος του ΓεΣΥ, από την μελέτη του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας.

 Μεταφορά πρωτοβάθμιας περίθαλψης στον ιδιωτικό τομέα ζητά ο Σιζόπουλος

Το ΓεΣΥ αποτέλεσε αντικείμενο συνάντησης του Προέδρου Αναστασιάδη, με τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ Μαρίνο Σιζόπουλο, με την ολοκλήρωση της οποία ο κ. Σιζόπουλος δήλωσε ότι έχει ζητήσει από τον Πρόεδρο, όπως μεταφερθεί μέρος της πρωτοβάθμιας περίθαλψης στον ιδιωτικό τομέα ώστε να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία.

«Κατέθεσα κάποιες συγκεκριμένες προτάσεις που ως ΕΔΕΚ θεωρούμε ρεαλιστικές, είναι άμεσα εφαρμόσιμες και θα οδηγήσουν κυρίως, σε πρώτο στάδιο, στην αποσυμφόρηση των νοσοκομείων από τον κατακλυσμό που σήμερα δέχονται από ασθενείς. Σε δεύτερο στάδιο και όχι σε μεγάλο χρονικό διάστημα, να γίνει μια επιστημονική αναδιοργάνωση έτσι ώστε ο δημόσιος τομέας υγείας να μπορεί να καλύψει με επάρκεια τις ιατρικές ανάγκες του πληθυσμού, κατά τρόπο ομοιόμορφο σε ολόκληρη την επικράτεια, για να μπορέσει στη συνέχεια να προχωρήσει η εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας» εξήγησε σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ.

Επεσήμανε πως «είμαστε σε μια περίοδο αρκετά κρίσιμη, οι πολίτες βιώνουν πια την αδυναμία του δημόσιου τομέα να ικανοποιήσει τις άμεσες ανάγκες και προτεραιότητες στα θέματα της υγείας και η πολιτεία οφείλει να συνδράμει προς την κατεύθυνση της επίλυσης αυτών των προβλημάτων».

Ο κ. Σιζόπουλος σημείωσε πως ανεξάρτητα αν η ΕΔΕΚ βρίσκεται στην αντιπολίτευση, έχει κάθε λόγο να συνδράμει τις προσπάθειες που κινούνται προς την κατεύθυνση της όσον το δυνατό γρηγορότερης βελτίωσης των παρεχομένων υπηρεσιών στο δημόσιο τομέα της υγείας, αλλά και της εφαρμογής του Γενικού Σχεδίου Υγείας.

Σημειώνεται ότι την Παρασκευή ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχει συνάντηση και με τους νοσηλευτές

Ψήφιση των δύο νομοσχεδίων για το ΓΕΣΥ ζητά από τη Βουλή η ΣΕΚ

Την άμεση ψήφιση των δύο νομοσχεδίων που εκκρεμούν στη Βουλή για το Γενικό Σχέδιο Υγείας (ΓεΣΥ) ζητά η ΣΕΚ.

«Μετά την ξεκάθαρη και ομόφωνη απόφαση της κυβέρνησης για μονοασφαλιστικό Γε.Σ.Υ το νυστέρι για προώθηση του Γενικού Συστήματος Υγείας βρίσκεται στα χέρια των κοινοβουλευτικών κομμάτων», αναφέρει σε ανακοίνωση η ΣΕΚ.

Η συντεχνία αναφέρει ότι το όλο σκηνικό ξεκαθάρισε κατά τη χθεσινή συνάντηση του προέδρου της Δημοκρατίας με την Κοινωνική Συμμαχία για το ΓεΣΥ, εκφράζοντας παράλληλα ικανοποίηση “για την τροπή που προσέλαβε το όλο ζήτημα”.

Σύμφωνα με την ΣΕΚ, «σε υπόμνημα που επέδωσε η Κοινωνική Συμμαχία στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας απευθύνει ύστατη έκκληση για να εντείνει στο μέγιστο δυνατό βαθμό την προσπάθεια του για να ψηφιστούν τα δύο νομοσχέδια που βρίσκονται στη Βουλή και να απομονώσει όσους επιθυμούν να κρατούν σε ομηρεία την υγεία του λαού».

«Αυτή την κρίσιμη ώρα, το πολιτικό μας σύστημα, τονίζεται στο υπόμνημα επιβάλλεται να επιδείξει τη μέγιστη υπευθυνότητα και κοινωνική ευαισθησία για να δώσουμε επιτέλους ένα καθολικό, μονοασφαλιστικό και αξιοπρεπές σχέδιο υγείας στο λαό που να συνάδει με τις ανάγκες της κοινωνίας και τον πολιτισμό μας, όπως πρέπει να λειτουργεί ένα σύγχρονο κράτος κοινωνικής πρόνοιας, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης», καταλήγει.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση