ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αβέρωφ: Επιβάλλεται η επανέναρξη του διαλόγου

Μονόδρομος ο διάλογος για την επίτευξη βιώσιμης λύσης, εξέφρασε ο Πρόεδρος ΔΗΣΥ

ΚΥΠΕ

Τη θέση ότι επιβάλλεται η επανέναρξη του διαλόγου για επίλυση του Κυπριακού αφού είναι μονόδρομος για την επίτευξη βιώσιμης λύσης, εξέφρασε εκ νέου ο Πρόεδρος ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.

«Είχαμε μια παραγωγική συνάντηση με το Γερμανό Πρέσβη. Συζητήσαμε τα του Κυπριακού αλλά και τα διαδραματιζόμενα στις σχέσεις Γερμανίας – Τουρκίας», ανέφερε ο κ. Νεοφύτου σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση που είχε με τον Πρέσβη της Γερμανίας στην Κύπρο Nikolai von Schoepff, την Τρίτη.

Επαναλάβαμε τη θέση μας, πρόσθεσε, «πως είμαστε πανέτοιμοι ως Ελληνοκυπριακή πλευρά να επανέλθουμε στις διαπραγματεύσεις». Εξάλλου, διευκρίνισε, «δεν είναι η Ελληνοκυπριακή πλευρά που αποχώρησε από τις διαπραγματεύσεις, αλλά η Τουρκοκυπριακή».

«Ν` αφεθούν τα άλλοθι και οι αφορμές και να δούμε την ουσία. Και η ουσία είναι ότι έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», σημείωσε.

Είναι εξίσου γεγονός, πρόσθεσε, «ότι παραμένουν σημαντικά ζητήματα που χρήζουν σοβαρότατης διαπραγμάτευσης και επιβάλλεται η επανέναρξη του διαλόγου».

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ «είναι μονόδρομος και για τις δύο κοινότητες, αλλά και για το σύνολο του κυπριακού λαού, ο διάλογος στην προσπάθειά μας εξεύρουμε μια βιώσιμη λύση του Κυπριακού, ν` απαλλαχτούμε από την κατοχή και από τα τουρκικά στρατεύματα».

Σε ερώτηση για τις προεκλογικές κινήσεις που γίνονται εν όψει των Προεδρικών του Φεβρουαρίου 2018 ο κ. Νεοφύτου απάντησε ότι «δεν μου πέφτει λόγος για τις διεργασίες οποιουδήποτε κόμματος, ούτε και μας πέφτει λόγος αν κάποιοι θέλουν ένα χρόνο πριν τις προεδρικές εκλογές να ξεκινήσουν την προετοιμασία».

Μεγάλη επιτυχία οι θετικές εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις για τα τεμάχια στην κυπριακή ΑΟΖ

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ χαιρέτισε επίσης «τις θετικές εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις για τα οικόπεδα στην ΑΟΖ».

«Να σημειώσουμε πως, όχι με λόγια, αλλά στην πράξη η κυβέρνηση και η Κυπριακή Δημοκρατία εξασκεί τα απόλυτα κυριαρχικά της δικαιώματα εντός της ΑΟΖ της», είπε.

Την ίδια ώρα εξέφρασε την άποψη ότι «είναι – θα έλεγα – ένα γεγονός παγκόσμιο το ότι σε μια συγκεκριμένη ΑΟΖ έχουν τρέξει και έχουν διαγωνιστεί και είναι οι επιτυχόντες προσφοροδότες, οι μεγαλύτερες εταιρείες ενέργειας στον κόσμο. Exxon Mobil, Qatar Petroleum, ENI, Total, είναι τα μεγαθήρια της στον τομέα της ενέργειας».

Αυτό, πρόσθεσε ο κ. Νεοφύτου, «είναι μια μεγάλη επιτυχία της Κυπριακής Δημοκρατίας, που πέραν από τα έσοδα ως μπόνους και την σημαντικότητα των νέων γεωτρήσεων στέλνουν και ένα ξεκάθαρο μήνυμα: Πόσο σημαντικά είναι τα κοιτάσματα στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και την γεωστρατηγική τους σημασία».

Θα συζητηθεί η πρόταση ΔΗΣΥ για αύξηση ορίου συνταξιοδότησης Βουλευτών

Εξάλλου, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ τοποθετήθηκε και αναφορικά «με μια πρωτοβουλία προσωπική δική μου και εκ μέρους του ΔΗΣΥ για να αυξηθεί το όριο συνταξιοδότησης των Βουλευτών με ό,τι ισχύει για τους υπόλοιπους εργαζόμενους, είτε του δημόσιου, είτε του ιδιωτικού τομέα».

«Θέλω να επαναλάβω την ξεκάθαρη πολιτική μας θέση ότι δεν πρέπει να υπάρχει οποιαδήποτε διάκριση στο όριο συνταξιοδότησης, είτε αυτός είναι πολιτειακός αξιωματούχος, είτε εργαζόμενος στον ιδιωτικό ή το δημόσιο τομέα».

Είναι, πρόσθεσε, θέση αρχής, στο πλαίσιο της οποίας «είχαμε την πολιτική πρωτοβουλία να καταθέσουμε πρόταση νόμου στη Βουλή των Αντιπροσώπων».

Διαβεβαίωσε παράλληλα ότι «δεν υπήρξε καμιά ολιγωρία». Απλά, πρόσθεσε, «παρακολουθείτε την ατζέντα της Επιτροπής Οικονομικών, με ολοήμερες συνεδριάσεις και πολλές φορές με δεύτερη ημέρα συνεδριάσεων».

Ξεκαθάρισε ακόμη ότι «με βάση την κείμενη νομοθεσία, έστω και αν ένας συνάδελφος είναι συνταξιούχος, έχει συμπληρώσει δηλαδή το 60ο έτος της ηλικίας του, δεν παίρνει σύνταξη ενόσω είναι Βουλευτής».

Άρα, πρόσθεσε, «είτε η πρόταση περνούσε πριν από τρεις μήνες ή θα περάσει σε τρεις μήνες ή έξι μήνες, φτάνει η πρόταση του ΔΗΣΥ να τύχει πλειοψηφικής υποστήριξης πριν τη λήξη της θητείας αυτής της Βουλής».

Ανέφερε ακόμη ότι «θα προγραμματιστεί στους επόμενους μήνες να μπει στη συζήτηση στην κοινοβουλευτική επιτροπή οικονομικών» και ευχήθηκε ότι και τα «άλλα κόμματα θα στηρίξουν την πρόταση μας την ξεκάθαρη. Δεν πρέπει να υπάρχει καμία διάκριση μεταξύ πολιτειακών αξιωματούχων και των υπόλοιπων πολιτών».

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση