ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για την Ημέρα της Γυναίκας

Ο ΠτΔ παρευρέθηκε χθες στην εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ευχήθηκε μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter σε όλες τις γυναίκες.

Σε ομιλία του στην χθεσινή εκδήλωση στο Προεδρικό Μέγαρο για την σημερινή γιορτή, ο Πρόεδρος έκφρασε την ελπίδα ότι θα έρθει η στιγμή που Ελληνοκύπριες και Τουρκοκύπριες, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι θα γιορτάζουν από κοινού την 8η του Μάρτη.


Εξέφρασε την ευχή όπως «κάθε μέρα να κάνουμε βήματα προόδου, κάθε μέρα να γίνεται μικρότερο το χάσμα και κάθε μέρα να γίνεται πιο δίκαιος ο κόσμος μας, είτε μεταξύ ανδρών και γυναικών είτε μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων».

Αναφερόμενος σε μία μελέτη των Ηνωμένων Εθνών, είπε ότι καταδεικνύει πως ειρηνευτικές αποστολές ή συμφωνίες στις οποίες συμμετέχουν γυναίκες είναι πιο επιτυχείς.

«Με αυτό θέλω να πω πιο συγκεκριμένα πως πρέπει πια να συνειδητοποιήσουμε πως καμία πολιτική παρέμβαση αν θέλει να είναι αποτελεσματική δεν πρέπει να αγνοεί τη θέση της Γυναίκας», είπε, προσθέτοντας ότι η ενδυνάμωση του ρόλου των γυναικών οφείλει να αποτελεί σημείο αναφοράς.

Σημειώνοντας ότι υπάρχει διαρκής πρόοδος στις περισσότερες χώρες του κόσμου όπως και στην Κύπρο, είπε ότι το πρόβλημα είναι πως ο ρυθμός προόδου δεν είναι ικανοποιητικός πρέπει να εντατικοποιήσουμε «και προσπαθούμε στο βαθμό του επιτρεπτού να εντατικοποιήσουμε τις προσπάθειες μας».

Ακόμη και στην ίδια την ΕΕ, είπε, που θεωρείται και είναι εκ των πραγμάτων ένας οργανισμός με ιδιαίτερα προοδευτικές και εκσυγχρονιστικές δομές και μεγαλύτερες ευαισθησίες, οι διαφορές παραμένουν.

«Κυρίως σε τομείς που άπτονται της διαμόρφωσης πολιτικής και αυτό είναι ένα κεφάλαιο που δεν σας κρύβω πως με απασχολεί και εμένα τον ίδιο προσωπικά καθώς βλέπω πως η πρόοδος που έχουμε επιτελέσει στη χώρα μας δεν είναι αυτή που και εμείς θα θέλαμε» ανέφερε.

Αναφορά έκανε και στην αύξηση που παρατηρήθηκε στη συμμετοχή των γυναικών στα ΔΣ των ημικρατικών οργανισμών, και επισήμανε ότι στα ψηφοδέλτια των κομμάτων όλο και περισσότερο αυξάνει ο αριθμός των υποψηφίων αλλά δυστυχώς, δεν αυξάνει ανάλογα και ο αριθμός των εκλελεγμένων γυναικών στα διάφορα Σώματα όπου εναπόκειται στην επιλογή των πολιτών.

Απευθυνόμενος στις γυναίκες είπε ότι «και αν υπολογίσετε ότι είστε η πλειοψηφία σε σχέση με την πληθυσμιακή σύνθεση τότε ευθύνη φέρεται και οι ίδιες διότι δεν έχει επιτευχθεί ο στόχος».

Σε ό,τι αφορά στο χάσμα μισθών, είπε ότι παρόλη την οικονομική κρίση που πέρασε η χώρα μας καταφέραμε να μειώσουμε ακόμη περισσότερο το χάσμα μισθών μεταξύ ανδρών και γυναικών, από 16.2% που ήταν το 2012 σε 14.2% που είναι σήμερα.

«Ωστόσο, θέλω να επισημάνω πως, όχι μόνο δεν παραμείναμε αδρανείς, αλλά μέσα στα χρόνια που πέρασαν καταφέραμε να προωθήσουμε συγκεκριμένα μέτρα και πολιτικές προς την ορθή κατεύθυνση. Δεν επαναπαυθήκαμε δηλαδή στο γεγονός ότι παρουσιάζεται ένας καλύτερος δείκτης σχετικά με τον μέσο όρο της ΕΕ» ανέφερε.

Είπε συγκεκριμένα ότι η Κυβέρνηση συνέχισε εντός του 2016 την προώθηση υλοποίησης δράσεων/προγραμμάτων που περιλαμβάνονται στο Στρατηγικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα μεταξύ Ανδρών και Γυναικών 2014-2017, ενώ τον Ιούνιο του 2015 η Κυπριακή Δημοκρατία προχώρησε στην υπογραφή της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας, γνωστής και ως Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση