ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Παμπορίδης: Πρόγραμμα καρκίνου παχέος εντέρου μειώνει τους θανάτους

Η Κύπρος αναμένεται να είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που θα αποκτήσει το πρόγραμμα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Το Υπουργείο Υγείας φιλοδοξεί να καταστήσει την Κύπρο την πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που θα αποκτήσει ένα οργανωμένο εθνικό πληθυσμιακό πρόγραμμα για τον καρκίνο του παχέος εντέρου και του ορθού.

Σε χαιρετισμό του στη συνέντευξη Τύπου για τον ευρωπαϊκό μήνα ενημέρωσης για τον καρκίνο του παχέος εντέρου και του ορθού, τον οποίο ανέγνωσε εκ μέρους του η Μυρτώ Αζίνα, Ιατρική Λειτουργός 1ης Τάξης, ο Υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης είπε ότι επιλέγη η Λάρνακα ως επαρχία εκκίνησης του προγράμματος.

Πρόσθεσε ότι το πληθυσμιακό πρόγραμμα για τον καρκίνου του παχέος εντέρου, με βάση τα επιστημονικά δεδομένα, αναμένεται να μειώσει τη θνητότητα κατά 40%.

Στην Κύπρο, είπε, σήμερα έχουμε περίπου 365 καρκίνους του παχέος εντέρου κάθε χρόνο.

“Επειδή ο συγκεκριμένος τύπος καρκίνου δημιουργείται από άλλες καλοήθεις καταστάσεις, τους πολύποδες, που παίρνουν αρκετό χρόνο να εξαλλαχθούν σε καρκίνο, αν ανιχνευθούν και αφαιρεθούν έγκαιρα μπορεί να επιτευχθεί πλήρης ίαση” είπε.

Εξήγησε ότι το πρόγραμμα είναι πολύ απλό, λέγοντας ότι “μια απλή εξέταση μη ορατού αίματος στα κόπρανα, μπορεί να σώσει τη ζωή σας”.

Σημείωσε ότι το πρόγραμμα αυτό αποτελεί και πρότυπο παράδειγμα Κρατικής-Ιδιωτικής Συνεργασίας, επειδή το κράτος αγοράζει υπηρεσίες από τους ιδιώτες γαστρεντερολόγους και η κολονοσκόπηση γίνεται στον ιδιωτικό τομέα, ώστε να ακολουθούνται αυστηρά οι οδηγίες της ΕΕ και να μην υπάρχει καθυστέρηση και λίστες αναμονής.

Ο Υπουργός ανέφερε ότι τα πρώτα αποτελέσματα από την αξιολόγησή του έχουν ήδη αποδείξει τόσο την επιστημονική, όσο και την πρακτική του αξία και είπε ότι μετά από την επιτυχή παρουσίασή του από λειτουργούς του Υπουργείου Υγείας στην ΕΕ, Ιταλοί επιστήμονες που το κατέταξαν στα πιο καλοσχεδιασμένα προγράμματα επισκέφτηκαν την Κύπρο για να παρακολουθήσουν τον τρόπο εφαρμογής του.

Μέχρι σήμερα, είπε ο Υπουργός, καλύφθηκαν 4 δήμοι και 11 κοινότητες και εξετάστηκαν 2639 δείγματα. Από αυτά ήταν θετικά, δηλαδή παρουσιάστηκε αίμα στα κόπρανα, σε 207.

Στην κολονοσκόπηση που ακολούθησε 133 είχαν μια προκαρκινική κατάσταση – έναν πολύποδα που αφαιρέθηκε επί τόπου. Επίσης, διαγνώστηκαν και τρεις καρκίνοι. “Σώθηκαν δηλαδή από τον καρκίνο 136 ζωές” είπε.

Ο Υπουργός ευχαρίστησε τέλος τον ΠΑΣΥΚΑΦ για τη στήριξη και το έργο του στην ενημέρωση για τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε

«Δ.Δ.Ο. ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΩΝ ΑΞΙΩΝ Οι Τουρκοκύπριοι αντιλαμβάνονται ότι η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, Β.Α, Μ.Α.  |  19:38

Ένας διεκπεραιωτής υπουργός

«Ακριβως οπως τα λες!»
Αγγελα  |  14:41

Ο Σίσι δεν θα παραλάβει το αιγυπτιακό αγγείο

«Ένα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ στον κον Αλ Σίσι. Μας έβγαλε από το αδιέξοδο των ανόητων συμπεριφορών των δικών μας ...»
Ai Em  |  12:20

Πρέσβειρα Αιγύπτου: Νέα ώθηση για διμερείς σχέσεις η επίσκεψη Σίσι

«Chair of the EP Subcommittee on Human Rights, Pier Antonio Panzeri (S&D, IT) during the EP plenary debate ...»
Doros Polykarpou  |  14:24

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση