ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αγώνα δρόμου κάνει ο Έιντε για το μομέντουμ

Εκτιμά ότι δεν θα πάρει πολύ χρόνο να επιστρέψουν οι ηγέτες στο τραπέζι του διαλόγου

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Ένα μήνας απουσίας διαπραγματεύσεων για το Κυπριακο συμπληρώνεται την Πέμπτη, μετά την αποχώρηση του τουρκοκύπριου ηγέτη από τις συνομιλίες της 16ης Φεβρουαρίου, με τον Ακιντζί να προβάλλει όρους για επιστροφή στις συνομιλίες, την Τουρκία να απαιτεί τις τέσσερις ελευθερίες και από την άλλη τον πρόεδρο Αναστασιάδη να επαναλαμβάνει την ετοιμότητα του για επιστροφή στο διάλογο ανά πάσα στιγμή.

Το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών επιχείρησε να γεφυρώσει εκ νέου ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε, με συναντήσεις που είχε την Τετάρτη, πρώτα με τον Ακιντζί και στη συνέχεια με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Μάλιστα σε δηλώσεις που ακολούθησαν ο κ. Έιντε εξέφρασε την εκτίμηση ότι ενδεχομένως οι συνομιλίες να επαναρχίσουν ακόμα και εντός Μαρτίου, αναφέροντας ότι προς το παρόν δεν υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία για την ενδεχόμενη συνάντηση. Πάντως σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει βαρυφορτωμένο πρόγραμμα μέχρι το τέλος του μήνα. Συγκεκριμένα την Δευτέρα 20 Μαρτίου αναχωρεί για το οικονομικό φόρουμ στην Αμερική, απ όπου θα αναχωρήσει την επόμενη μέρα και στη συνέχεια θα μεταβεί στη Ρώμη. Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε σήμερα ότι δεν αποκλείεται αν το πρόγραμμα του κύριου Γκουτιέρες το επιτρέψει, να συναντηθεί με τον ΓΓ του ΟΗΕ κατά τη διήμερη παραμονή του στη Νέα Υόρκη.

Είναι σαφές πάντως ότι μετά από την τελευταία απόπειρα του Έιντε να πετύχει το ναι από τον Ακιντζί τουλάχιστον για ένα άτυπο δείπνο των δύο ηγετών, σημειώνεται πάλι κάποια κινητικότητα. Οι πληροφορίες που φτάνουν για τις κινήσεις της τ/κ πλευράς, μέσω του Έιντε, κάνουν λόγο για ιδέες στη μεθοδολογία και από πλευράς του Μουσταφά Ακιντζί. Είναι γνωστό το τρίπτυχο το οποίο προτείνει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σύμφωνα με το οποίο θα συμφωνούνται οι συγκλίσεις, οι μεγάλες αποκλίσεις και επί των μικρότερων δυσκολιών και αποκλίσεων.

Τις δηλώσεις Έιντε για προσπάθειες οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη και που θα οδηγήσουν σύντομα στην επανέναρξη του διαλόγου σχολιάσε ο αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλου, ο οποίος ανέφερε ότι ο κ. Έιντε αναφερόταν «στις ενέργειες που καταβάλλει ο ίδιος σε μια προσπάθεια να μην χαθεί το μομέντουμ». Έιντε και Σπέχαρ θα ενημερώσουν μέσω τηλεδιάσκεψης τον ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό. Την ερχόμενη εβδομάδα μάλιστα ο Έιντε θα έχει επαφες στις Βρυξέλλες με Γιουνκερ και άλλους αξιωματούχους

Δεν υπάρχει στο τραπέζι Τριμερής 

Στο μεταξύ, σημερινά τ/κ δημοσιεύματα έκαναν λόγο για σύγκλιση τριμερούς διάσκεψης στη Νέα Υόρκη με τον πρόεδρο Αναστασιάδη αρχικά και τον Έσπεν Μπαρθ Έιντε να διαψεύδουν. Ο κ. Έιντε ανέφερε δεν ότι ο Νίκος Αναστασιάδης έχει ζητήσει συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ, ωστόσο «Δεν προγραμματίζουμε μια κοινή συνάντηση. Εάν υπάρξει οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη θα ανακοινωθεί κατά πάσα πιθανότητα από τη Νέα Υόρκη».

Επαφές Κασουλίδη για Κυπριακό στο Λονδίνο

Το Κυπριακό θα είναι στην ατζέντα της συνάντησης Ιωάννη Κασουλίδη και σερ Άλαν Ντάνκαν το απόγευμα της Πέμπτης, στο Λονδίνο. Θέση του Λονδίνου είναι όπως όλες οι πλευρές που εμπλέκονται στο Κυπριακό, επειδείξουν ευελιξία στα περίπλοκα ζητήματα προκειμένου να εξασφαλιστεί βιώσιμη λύση.

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση