ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Μετά το δείπνο, βλέπουν σύντομα επανέναρξη συνομιλιών στον ΔΗΣΥ

Στοίχημα για ΔΗΣΥ να επαναρχίσουν οι συνομιλίες πριν τη ψήφιση της πρότασης νόμου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Μπορεί η αποκάλυψη του δείπνου Αβέρωφ Νεοφύτου και Μουσταφά Ακκιντζί να προκάλεσε αρχικά αμηχανία στην Πινδάρου, καθώς η πλειοψηφία των ανωτάτων στελεχών δεν ήταν ενήμερη και πιάστηκε εν πολλοίς στον ύπνο, ωστόσο λίγες μέρες μετά θεωρούν πως το εν λόγω δείπνο ωφέλησε και τον ΔΗΣΥ αλλά και γενικότερα τη διαδικασία για επανέναρξη των συνομιλιών.

Όπως εκτιμούν στελέχη είναι θέμα ημερών για να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, ωστόσο στοίχημα για τον ΔΗΣΥ είναι αυτές να ξεκινήσουν πριν από τη ψήφιση της πρότασης νόμου που κατέθεσε ο ΔΗΣΥ, έτσι ώστε να μην ενισχυθούν οι φωνές που κάνουν λόγο για υποχώρηση στους εκβιασμούς της τ/κ πλευράς.

Θέμα ημερών;

Σύμφωνα με κομματικά στελέχη η ανακοίνωση της επανέναρξης των συνομιλιών είναι πλέον θέμα ημερών. Αν και δεν ξεκαθαρίζουν το τι ακριβώς ειπώθηκε στο εν λόγω δείπνο, πέραν της τοποθέτησης του Προέδρου ότι δεν είχε ιδέα επί του θέματος που θα έμπαινε στη βουλή, θεωρούν πως η συνάντηση ωφέλησε στην εκτόνωση της κρίσης. Όπως εκτιμάται στον ΔΗΣΥ, αυτό δεν συμφέρει ούτε τον ίδιο Τ/κ ηγέτη, καθώς στις προσπάθειες για επανέναρξη του διαλόγου πιέζει ιδιαίτερα πλέον και ο Τ/κ διαπραγματευτής Οζντίλ Ναμί.

Το στοίχημα ωστόσο για την Πινδάρου είναι να επαναρχίσει ο διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών πριν από την έγκριση της πρότασης νόμου του ΔΗΣΥ από την ολομέλεια. Και αυτό γιατί εάν η επιστροφή του Μουσταφά Ακκιντζί ακολουθήσει της έγκρισης της πρότασης νόμου που μεταθέτει στον υπουργό την αρμοδιότητα για τις εγκυκλίους, θα ενεργοποιήσει εκείνες τις φωνές που κάνουν λόγο για υπαναχώρηση του ΔΗΣΥ στους εκβιασμούς του Τ/κ ηγέτη. 

Παρασκήνιο

Το δείπνο Μουσταφά Ακκιντζί και Αβέρωφ Νεοφύτου ήταν το αποτέλεσμα ενός έντονου παρασκηνίου που πραγματοποιείτο το τελευταίο διάστημα στην Πινδάρου με στόχο την επανέναρξη των συνομιλιών. Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Κ» εδώ και μέρες προσωπικότητες που έχουν ρόλο στις συνομιλίες και στις σχέσεις των δύο κοινοτήτων πηγαινοέρχονταν στην Πινδάρου προτείνοντας στον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ τρόπους εκτόνωσης της κρίσης. Ανάμεσα στις εισηγήσεις ήταν η διαμεσολάβησή τους ώστε τα επιμελητήρια να αναλάβουν την πρωτοβουλία συνάντησης των δύο μερών. Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, με τη σύμφωνη γνώμη του Προέδρου Αναστασιάδη συναίνεσε και παρευρέθηκε στο δείπνο. Υπήρξαν βέβαια και άλλοι φορείς οι οποίοι πίεζαν για μία τέτοια συνάντηση που θα συμβάλει στην ανατροπή του κακού κλίματος. Ανάμεσα σε αυτούς ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών Έσπεν Μπαρθ Έιντε αλλά και ο Τ/κ διαπραγματευτής Οζντίλ Ναμί ο οποίος σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Κ» ήθελε με κάθε τρόπο την επιστροφή Ακιντζί στο τραπέζι των συνομιλιών.

Επιστροφή

Στην Πινδάρου στελέχη εκτιμούν πως με την έναρξη της συζήτησης στην Επιτροπή Παιδείας την ερχόμενη Τετάρτη, αναμένεται να ξεκινήσει και ο διάλογος για επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ των δύο ηγετών. Το ζήτημα που είναι ανοικτό ωστόσο, είναι κατά πόσο θεωρείται δεδομένη η πλειοψηφία, καθώς το ΑΚΕΛ δια του Άντρου Κυπριανού, έχει εκφράσει τις διαφωνίες του για τη φιλοσοφία της πρότασης νόμου. Πέραν τούτου ανοικτό παραμένει το κατά πόσο η έναρξη της συζήτησης θα ικανοποιήσει τον Μουσταφά Ακκιντζί ούτως ώστε να προσέλθει στο τραπέζι των συνομιλιών. Σύμφωνα με πηγές της «Κ», τόσο το Προεδρικό όσο και το ΑΚΕΛ έκαναν προσφάτως κάποιες προσπάθειες εκτόνωσης της κρίσης και κάλεσαν τον Μουσταφά Ακιντζί να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων καθώς η πρόταση του ΔΗΣΥ έχει ήδη κατατεθεί στη βουλή. Ο ίδιος ωστόσο παρέμεινε ανένδοτος σύμφωνα με τις ίδιες πηγές,  ζητώντας πρώτα να ψηφιστεί η πρόταση του ΔΗΣΥ και στη συνέχεια να επιστρέψει στις συνομιλίες. Ερώτημα παραμένει αν η επαφή με τον Αβέρωφ Νεοφύτου ήταν αρκετή για να τον μεταπείσει να επιστρέψει νωρίτερα. Σύμφωνα με πολιτικές πηγές, ούτε και στον Μουσταφά Ακιντζί συμφέρει το αδιέξοδο, καθώς όπως επισημαίνουν στο ενδεχόμενο που δεν υπάρχει κατάληξη θα μπορέσει είτε μέσω Ε.Ε, είτε από τον ίδιο τον Νίκο Αναστασιάδη να εξασφαλίσει κάποια ανταλλάγματα υπέρ της τ/κ πλευράς.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση