ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σε εξέλιξη η αποστολή «Κυπριακό-οικονομία» στις ΗΠΑ

Ο ΥΠΕΞ είχε συνάντηση με τον εκτελούντα χρέη βοηθού υπουργού Εξωτερικών, Τόμας Σάνον

Του Αποστόλη Ζουπανιώτη

Ενδελεχώς ενημέρωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας την ηγεσία της κυπριακής παροικίας στις Ηνωμένες Πολιτείες για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, το βράδυ της Δευτέρας.

Η ενημέρωση για την παρούσα κατάσταση στο Κυπριακό καθώς και για τα όσα προηγήθηκαν από τη συνάντηση των ηγετών των δυο κοινοτήτων από το Μοντ Πελεράν μέχρι σήμερα έγινε στο πλαίσιο δείπνου που παρέθεσε προς τιμή του η ηγεσία της Ομοσπονδίας Κυπρο-Αμερικανικών Οργανισμών, στη Νέα Υόρκη. Στο δείπνο παρακάθισαν επίσης ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Έθνη, Πρέσβης Κορνήλιος Κορνηλίου και ο Γενικός Πρόξενος της Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη Βασίλης Φιλίππου.

Τι θα πει στο ΓΓ

Ο πρόεδρος που πήγε στη Νέα Υόρκη, για να συμμετάσχει στο επενδυτικό συνέδριο για την Κύπρο της Capital Link και θα έχει αύριο συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ και την Πέμπτη με τον υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, δήλωσε ότι στις επαφές του αυτές θα επιδιώξει να προβληθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και από την πλευρά του θα επανατονίσει την αποφασιστικότητά του για συνέχιση του διαλόγου. Είπε ακόμα ότι στόχος του είναι να ενημερώσει τον ΓΓ του ΟΗΕ, με αντικειμενικό τρόπο και χωρίς να εμπλακεί σε παιγνίδι επίρριψης ευθυνών για την ανάγκη ουσιαστικού διαλόγου.

Αναφερόμενες στις επαφές που θα έχει στο περιθώριο του συνεδρίου της Capital Link, εξέφρασε ικανοποίηση για την πορεία της κυπριακής οικονομίας και της πρόσφατη αναβάθμισή της από την Standards & Poor’s , σε μία βαθμίδα πριν την επενδυτική, κάτι που είναι σημαντικό για την δανειοληπτική ικανότητα της Κύπρου. Είπε ακόμα ότι χάρη στην πολιτική της κυβέρνησης και τα μέτρα που λαμβάνει υπάρχει ανάπτυξη που θα συνεχιστεί, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να τηρήσει τη δημοσιονομική πειθαρχία και να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις.

Ο Κασουλίδης με Σάνον

Εξάλλου το Κυπριακό, τα ενεργειακά, και διμερείς σχέσεις Κύπρου-ΗΠΑ ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν το απόγευμα της Δευτέρας στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, με τον εκτελούντα χρέη βοηθού υπουργού Εξωτερικών, Τόμας Σάνον. Παρών επίσης στη συνάντηση από αμερικανικής πλευράς ήταν και ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών, Τζόναθαν Κόεν. Σε ότι αφορά στο Κυπριακό ο Ιωάννης Κασουλίδης επίσης εξήγησε στον συνομιλητή του τους λόγους της διακοπής των συνομιλιών, τις θέσεις της πλευράς μας στα ζητήματα της ασφάλειας και απαιτήσεις που σχετίζονται με την Ε.Ε και το πως θα μπορούσε να είναι η λύση.

Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, ο Αμερικανός επίσημος περισσότερο άκουγε την ανάλυση του κ. Κασουλίδη για όλα τα θέματα, ενώ σε σχέση με το κυπριακό, εξέφρασε την ετοιμότητα της αμερικανικής πλευράς να βοηθήσει στην επανέναρξη των συνομιλιών αλλά και στην επιτυχή ολοκλήρωσή τους.
Σε δηλώσεις του ο Υπουργός Εξωτερικών είπε πως "ο κ. Σάνον άκουσε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το τι προσφέρει η Κύπρος στις ΗΠΑ σήμερα σε σχέση με την τρομοκρατία και την αντιμετώπιση των περιφερειακών ασύμμετρων απειλών κατά της ασφάλειας στην περιοχή, υπογραμμίζοντας τον ρόλο που διαδραματίζει η Κύπρος στην Ανατολική Μεσόγειο".

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X