ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Όλοι χαμήλωσαν τα νοίκια εκτός από τον Χάσικο

Τα συμπεράσματα της Ελεγκτικής για το κτίριο που στεγάζεται η πολιτική αεροπορία

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Νέο κύκλο αντιπαράθεσης Χασικου-Οδυσσέα Μιχαηλιδη άνοιξε το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε η ελεγκτική υπηρεσία  ότι ουδέποτε για το συγκεκριμένο κτίριο, Alpha Business Center που ανήκει σε εταιρεία συμφερόντων του ΥΠΕΣ και που νοικιάζει όροφο στο Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας, εφαρμόσθηκε η απόφαση της κυβέρνησης για μείωση του ετήσιου μισθώματος ενοικίασης.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται στα συμπεράσματα του Γενικού Ελεγκτή «για την περίοδο μέχρι την 31.12.2015 δεν εφαρμόστηκε η πολιτική μείωσης των ενοικίων όπως ορθά είχε αποφασίσει το Υπουργικό Συμβούλιο στις 14.12.2011, ενώ μάλιστα το Τμήμα Κτηματολογίου είχε επισημάνει ότι το ενοίκιο ήταν πολύ ψηλό».

Το δεύτερο σημείο έχει να κάνει με την εισήγηση του Γενικού Ελεγκτή για την ανανέωση της σύμβασης ενοικίασης. «Καταλήξαμε με την εισήγηση ότι η προταθείσα από το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας υπογραφή νέας σύμβασης δεν πρέπει να εγκριθεί από τον Κεντρικό Φορέα Στέγασης Κυβερνητικών Υπηρεσιών αλλά να προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός στη βάση των πιο πάνω παρατηρήσεων μας με στόχο να εξευρεθεί κτήριο με καλύτερο συνδυασμό ποιότητας/τιμής».

Στην ίδια έκθεση αναφέρεται επίσης ότι για την περίοδο μετά την 1.1.2016, όταν έγινε η πρώτη επέκταση, και ακολούθως όταν προκηρύχθηκε διαγωνισμός (για την περίοδο μετά την 1.1.2017), δεν τηρήθηκαν οι αρχές διαφάνειας και χρηστής διοίκησης και δεν διασφαλίστηκε το δημόσιο συμφέρον.

Η νέα δημόσια παρέμβαση του Σωκράτη Χάσικου ανέβασε στα ύψη την αντιπαράθεση του υπουργού με τον Γενικό Ελεγκτή τον οποίο και κατηγόρησε για προσπάθεια στοχοποίησεί του κατά ψυχωτικό τρόπο.

Αναφορά που προκάλεσε την αντίδραση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη ο οποίος με ανακοίνωσή του με εύσχημα τρόπο ζήτησε την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας κάνοντας σαφή αναφορά ότι η συμπεριφορά των υπουργών κρίνεται από τους πολίτες και ελέγχεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Είχαν προηγηθεί δηλώσεις του Σωκράτη Χάσικου με τις οποίες κατηγορούσε τον Γενικό Ελεγκτή ότι στο όνομα του ελέγχου τον στοχοποιεί και τον διασύρει δημοσίως. Στα περί ψυχωτικής στοχοποίησης ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης στην ανακοίνωσή του ανέτρεξε στο λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας του Γ. Μπαμπινιώτη ενώ με νόημα παρέπεμψε σε πρόσφατη εκδήλωση του Οργανισμού το Oxygono για το επίπεδο ηθικής δεοντολογίας.

Να υπενθυμίσουμε ότι η κόντρα υπουργού Εσωτερικών με τον Γενικό Ελεγκτή ξεκίνησε όταν ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης ζήτησε από τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας να διερευνήσει εάν παραβιάζετε ο νόμος περί ασυμβίβαστου.

Ο Σωκράτης Χάσικος φέρεται να υπέγραψε το σχετικό έντυπο ότι δεν έχει δραστηριότητες ασυμβίβαστες προς το αξίωμα που κατέχει την ώρα που φαίνεται να είναι μέτοχος σε εταιρεία που ενοικιάζει κτίριο στο κράτος. Ο Γενικός Εισαγγελέας αφού μελέτησε την επιστολή Χάσικου την παρέπεμψε στην Επιτροπή Διερεύνησης Ασυμβιβάστου.

Με βάση την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή το κτίριο ενοικιάσθηκε για την περίοδο 1.1.2007, με 31.12.2009. με δικαίωμα ανανέωσης της διάρκειας ενοικίασης για τρεις επιπλέον διετίες. Το ενοίκιο καθορίστηκε σε 10.291,70ΛΚ, δηλαδή 4,85ΛΚ/τ.μ. (€8,29/τ.μ.), το οποίο θα παρέμενε σταθερό τα πρώτα δύο χρόνια, δηλαδή μέχρι την 31.12.2008, ενώ στη συνέχεια θα παραχωρείτο αύξηση 5% ετησίως για τα επόμενα εφτά χρόνια.

Στις 18.12.2009 και στις 30.11.2011, συμφωνήθηκε μεταξύ των μερών η πρώτη και δεύτερη διετής ανανέωση της σύμβασης ενοικίασης, μέχρι την 31.12.2011 και 31.12.2013 αντίστοιχα. Το εμβαδό που παρέμεινε υπό ενοικίαση καθορίστηκε σε 1.745τ.μ. και το μηνιαίο ενοίκιο σε €17.954,30 (€10,29/τ.μ.), δηλ. 25% αύξηση από το αρχικό ενοίκιο του 2007.

Στις 17.1.2014, συμφωνήθηκε μεταξύ των μερών η τρίτη και τελευταία διετής ανανέωση της σύμβασης ενοικίασης μέχρι την 31.12.2015 η οποία ανανεώθηκε μέχρι 31/12/2016. Ωστόσο, λόγω και της μείωσης του εμβαδού από 2.122τ.μ. σε 1.745τ.μ., οι δωρεάν χώροι στάθμευσης θα έπρεπε κατ’ αναλογία να είναι 29.

Παραχωρήθηκαν επίσης 27 επιπλέον στεγασμένοι χώροι στάθμευσης, έναντι μηνιαίου ενοικίου €1.000. Δηλαδή οι συνολικοί χώροι στάθμευσης που θα ήταν στη διάθεση του ΤΠΑ ήταν 54 και το συνολικό ενοίκιο €18.954,30.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση