ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πριν το καλοκαίρι η υποψηφιότητα του Ενδιάμεσου

Δεδομένη η συνεργασία με ΔΗΚΟ λέει η Θεοχάρους, κλειδώνοντας συμπόρευση τριών κομμάτων

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Τη σύσταση ομάδας εργασίας που θα προχωρήσει με την προσπάθεια σύνταξης κοινής πολιτικής διακήρυξης για συνεργασία στις Προεδρικές αποφάσισαν Δημοκρατικό Κόμμα και Κίνημα Αλληλεγγύη, ανέφεραν Νικόλας Παπαδόπουλος και Ελένη Θεοχάρους, μετά τη συνάντηση που είχαν στα γραφεία της Αλληλεγγύης.

Στόχος όπως αναφέρθηκε είναι να επιλεγεί κοινός υποψήφιος ο οποίος θα αποφασιστεί σε μεταγενέστερο στάδιο. Πάντως σύμφωνα με κομματικές πηγές, στόχος των δύο κομμάτων είναι να καταλήξουν σύντομα σε μία πολιτική συμφωνία και δη σε μία κοινή υποψηφιότητα.

Όπως αναφέρουν κομματικές πηγές, κατά τη διάρκεια της συνάντησης δεν τέθηκε οποιοδήποτε όνομα για τις προεδρικές. Όπως επεσήμανε η κα. Θεοχάρους κατά τη συνάντηση δεν θα σταθεί εμπόδιο στη συνεργασία, αφήνοντας να νοηθεί ότι παρά το ενδιαφέρον τις για τις προεδρικές εκλογές δεν θα τορπιλίσει τη διαδικασία. Και τα δύο μέρη αποφάσισαν να προχωρήσουν άμεσα σε συγγραφή πολιτικής διακήρυξης και στη συνέχεια σε πρόγραμμα.

Όπως επισημαίνεται στόχος είναι πριν από το καλοκαίρι, με κάποιες πηγές να μιλούν ακόμη και για το πρώτο δεκαήμερο του Απρίλη. Το μόνο κόμμα όπως λέγεται που ενδεχομένως να καθυστερήσει να προσχωρήσει είναι το Κίνημα Οικολόγων καθώς για το εν λόγω ζήτημα αναμένεται να προχωρήσει τον Οκτώβριο.

Μιλώντας με το πέρας της συνάντησης, τόσο ο κ. Παπαδόπουλος όπως και η Ελένη Θεοχάρους έκαναν λόγο για ανάγκη συνεργασίας και των πέντε κομμάτων του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου.

«Εξαιρετική συνάντηση»

«Είχαμε μια πραγματικά εξαιρετική συνάντηση μαζί με την Πρόεδρο και την υπόλοιπη ηγεσία της Αλληλεγγύης ανταλλάξαμε κάποιες απόψεις για τις επερχόμενες Προεδρικές εκλογές και εμείς είχαμε την ευκαιρία να τους ενημερώσουμε για την απόφαση του εκτελεστικού γραφείου του κόμματος, καθώς θεωρούμε πως πρέπει να μας ενώνει ένας κοινός στόχος: Η αλλαγή, η απαλλαγή από την παρούσα διακυβέρνηση, η οποία έχει αποτύχει τόσο σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, όσο και σε ότι αφορά τα ζητήματα εσωτερικής διακυβέρνησης» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδόπουλο.

Αναφερόμενος στην Αλληλεγγύη, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «παρά το ότι είναι ένα νέο σχετικά κόμμα, δικαιούται να ισχυρίζεται πως από την ίδρυση της μέχρι σήμερα έχει να δείξει μια αξιοσημείωτη πολιτική πορεία και παρουσία». «Δεν μπορούμε παρά να σημειώσουμε την ειλικρίνεια και το πάθος με την οποία η Πρόεδρος αλλά και τα υπόλοιπα στελέχη της Αλληλεγγύης υπερασπίζονται αρχές και αξίες και γι αυτόν ακριβώς το λόγο εμείς επιδιώκουμε και επιθυμούμε να συνεργαστούμε μαζί τους», ανέφερε.

«Ειλικρινά πιστεύουμε πως μαζί με πάθος, με ειλικρίνεια, με αποφασιστικότητα και αγωνιστικότητα μπορούμε ν` αλλάξουμε την Κύπρο προς το καλύτερο» κατέληξε.

Η Ελένη Θεοχάρους ανέφερε πως «θα συνεργαστούμε μόνοι ή και μετά πολλών. Σίγουρα θα συνεργαστούμε, η Αλληλεγγύη με το ΔΗΚΟ για την αλλαγή της διακυβέρνησης προς την κατεύθυνση της διάσωσης του κυπριακού ελληνισμού και της Κυπριακής Δημοκρατίας και προς την κατεύθυνση της αλλαγής πολιτικής όσον αφορά όλα τα άλλα ζητήματα που απασχολούν τον κυπριακό λαό».

«Και είμαστε σίγουροι ότι θα έχουμε την συμπαράταξη και την συμπαράσταση όλων των άλλων κομμάτων που αντιτίθεται σε αυτή την άθλια λύση που δρομολογείται και στο τέλος θα είμαστε εμείς οι νικητές και μέσω ημών, νικητές θα είναι οι Κύπριοι πολίτες, ο κάθε Έλληνας πολίτης αυτού του νησιού. Γιατί δεν μπορεί να πάψουμε να είμαστε Έλληνες σ` αυτό το νησί», πρόσθεσε. Ξεκαθάρισε ότι είναι δεδομένη η συνεργασία της Αλληλεγγύης με το ΔΗΚΟ. «Θεωρώ - χωρίς να είναι παρόντες αυτή τη στιγμή - ότι είναι δεδομένη η συνεργασία μαζί με τα υπόλοιπα κόμματα» κατέληξε.

Σε ερώτηση αν θα πρέπει να αναμένεται κοινή συνάντηση του ενδιάμεσου σύντομα η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης είπε «να αναμένετε». Ενημέρωσε επίσης ότι αύριο, Σάββατο, θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργο Λιλλήκα και τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ Μαρίνο Σιζόπουλο, προσθέτοντας ότι «θα ακολουθήσει συνάντηση όλων μας».

Η κ. Θεοχάρους εξέφρασε την άποψη ότι δεν θα υπάρξει διάσπαση του χώρου και ότι όλοι «αιρόμενοι στο ύψος των περιστάσεων θα στηρίξουν την προσπάθεια μας για τη διάσωση του τόπου». Και δεν υπάρχει άλλος τρόπος παρά μόνο από την επιλογή ενός κοινού υποψηφίου από τον πατριωτικό χώρο, που θα ηγηθεί της χώρας και θα μας απαλλάξει από όλες αυτές τις στρεβλώσεις που έχουν προκύψει μέσα από τις συνεχείς υποχωρήσεις όσον αφορά την επίλυση του κυπριακού προβλήματα.

Οι συναντήσεις

Θα πρέπει να σημειωθεί πως η Ελένη Θεοχάρους θα έχει συνάντηση αύριο με τον Πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργο Λιλλήκα και τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ Μαρίνο Σιζόπουλο. Όπως είπε, σύντομα αναμένεται να πραγματοποιηθεί και κοινή συνάντηση και των πέντε κομμάτων.

Από πλευράς του το ΔΗΚΟ απέστειλε επιστολή στη Συμμαχία Πολιτών σημειώνοντας πως πρώτιστος στόχος είναι να τελειώσει ο κύκλος διαβουλεύσεων με τα άλλα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου με τα οποία δεν έχει συναντηθεί ακόμα και στη συνέχεια θα κάνει δεύτερη συνάντηση με τον Γιώργο Λιλλήκα.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση