ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ξεσήκωσε αντιδράσεις στο εσωτερικό μέτωπο η τουρκική NAVTEX

Η άσκηση επηρεάζει τα τεμάχια 3,4 και 5 της κυπριακής ΑΟΖ

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Νέα NAVTEX εξέδωσε η Άγκυρα εντός της κυπριακής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης, σύμφωνα με την οποία διενεργεί σήμερα ασκήσεις σε απόσταση 60 ναυτικών μιλίων από τη Βάση Ανδρέας Παπανδρέου, εκτός των δώδεκα ναυτικών μιλίων όπου εκτείνονται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η άσκηση επηρεάζει τα τεμάχια 3,4 και 5 της κυπριακής ΑΟΖ.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης σημείωσε ότι η ΑΟΖ δεν αφορά τα χωρικά ύδατα της χώρας, ωστόσο αυτοί που την χρησιμοποιούν δεν έχουν το δικαίωμα να πειράξουν την αιγιαλίτιδα ζώνη, ούτε να διεξάγουν ενέργειες στο βυθό.

Οι νέες προκλήσεις της Άγκυρας πυροδότησαν έντονες αντιδράσεις από πλευράς των κομμάτων του Ενδιάμεσου χώρου, που καταδικάζουν με ανακοινώσεις τους τις ενέργειες.

ΔΗΚΟ: Παταγωδώς αποτυχημένη η πολιτική της Κυβέρνησης

Το ΔΗΚΟ κάνει λόγο για πολιτική των υποχωρήσεων από πλευράς Κυβέρνησης και Προέδρου Αναστασιάδη καθώς και του καλοπιάσματος της Τουρκίας που οδηγεί καθημερινά σε σκλήρυνση της στάσης της τουρκικής πλευράς.

Διά του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος ΆΘου Αντωνιάδη, αναφέρει ότι

«Την ώρα που οι βουλευτές του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ, συμμορφώνονται πλήρως με τις τουρκικές απαιτήσεις, εξευτελίζοντας τη Βουλή και ταπεινώνοντας το λαό, η Τουρκία κορυφώνει τις προκλήσεις της, αποκαλύπτοντας ολοένα και εμφανέστερα τις πραγματικές της προθέσεις».
Κάνει λόγο για παταγωδώς αποτυχημένη πολιτική, η οποία «επιβάλλεται να αντικατασταθεί από τη νέα στρατηγική που προτείνουμε».

ΕΔΕΚ: Ανάγκης αναβάθμισης γεωστρατηγικού ρόλου Κύπρου- Ελλάδας

Από την πλευρά της η ΕΔΕΚ, υπογραμμίζει ότι οι Τουρκικές προκλητικές ενέργειες «επιβάλλουν περαιτέρω αναβάθμιση του γεωστρατηγικού ρόλου Ελλάδας και Κύπρου».
Με ανακοίνωση του το κόμμα αναφέρεται και στο δείπνο της 1ης Δεκεμβρίου, επαναλαμβάνοντας ότι ο κατοχικός ηγέτης επιχειρεί να επαναλάβει όσα συμφώνησαν στο δείπνο της 1ης Δεκέμβριου, ενώ από την άλλη, σύμφωνα με την ανακοίνωση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να υποκύψει για ακόμα μια φορά στις τουρκικές απαιτήσεις.

«Την ίδια στιγμή η Τουρκία επιχειρεί να προωθήσει και την πολιτική θαλάσσιου ελέγχου στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου».

Η περαιτέρω αναβάθμιση του γεωστρατηγικού ρόλου Ελλάδα και Κύπρου θα επιτευχθεί μέσω οριοθέτησης της ΑΟΖ Ελλάδας-Αιγύπτου- Κύπρου και με την περαιτέρω ενίσχυση της αεροναυτικής συνεργασίας Ελλάδας και Κύπρου, καταλήγει η ανακοίνωση.

Για στρουθοκαμηλισμό κάνει λόγο η Συμμαχία Πολιτών

Από την ώρα που η Κυβέρνηση και όσοι ασπάζονται την πολιτική της στέλνουν το μήνυμα ότι υποχωρούμε σε εκβιασμούς δεν πρέπει να έχουμε καμία αμφιβολία ότι η Τουρκία θα αναβαθμίσει τις απαιτήσεις της και θα θέσει νέους όρους για συνέχιση συνομιλίων, αναφέρει από την πλευρά της η Συμμαχία Πολιτών.

Με ανακοίνωση της αναφέρει ότι «πολύ σύντομα ο κ. Αναστασιάδης θα κληθεί να αποφασίσει αν θα αναστείλει τις προγραμματισμένες γεωτρήσεις της ΕΝΙ ή αν θα διακοπούν οι συνομιλίες»

Ο κ. Αναστασιάδης και οποίοι άλλοι ευελπιστούν σε καλή θέληση από την Τουρκία μετά το δημοψήφισμα απλά στρουθοκαμηλίζουν και σχοινοβατούν επικίνδυνα για την εθνική μας υπόθεση, προστίθεται. Από την ώρα που η Κυβέρνηση και όσοι ασπάζονται την πολιτική της στέλνουν το μήνυμα ότι υποχωρούμε σε εκβιασμούς δεν πρέπει να έχουμε καμία αμφιβολία ότι η Τουρκία θα αναβαθμίσει τις απαιτήσεις της και θα θέσει νέους όρους για συνέχιση συνομιλίων.

«Πολύ σύντομα ο κ. Αναστασιάδης θα κληθεί να αποφασίσει αν θα αναστείλει τις προγραμματισμένες γεωτρήσεις της ΕΝΙ ή αν θα διακοπούν οι συνομιλίες και παλι. Αυτή τη φορά όμως οι πιέσεις από τη διεθνή κοινότητα θα στραφούν προς ελληνοκυπριακή πλευρά και έτσι ενώ η τουρκική πλευρά έμεινε εκτεθειμένη με την απόσυρση από τις συνομιλίες λόγω της γελοίας αφορμής που επικαλέστηκε, στην περίπτωση υδρογονανθράκων θα βρει υποστηρικτές.

Τι θα πράξει τότε ο κ. Αναστασιάδης; Θα υποχωρήσει και σε αυτή την τουρκική απαίτηση;», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση