ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Παμπορίδης: Τα κόμματα να αναλάβουν το μερίδιο ευθύνης για το ΓεΣΥ

«Να σταματήσει η Κύπρος να αποτελεί τη μόνη παραφωνία σε όλη την ΕΕ»

ΚΥΠΕ

Έκκληση προς τα κόμματα όπως αντιληφθούν το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί σε σχέση με το ΓεΣΥ και να πράξουν αυτό που υποσχέθηκαν – “να βάλουν πλάτη για να λάβει χώρα στην πατρίδα μας μια τόσο σημαντική κοινωνική μεταρρύθμιση, ίσως η μεγαλύτερη που έχει επιτευχθεί, και να σταματήσει η Κύπρος να αποτελεί τη μόνη παραφωνία σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση και να σταματήσουμε να στερούμε από τους πολίτες μας το υπέρτατο αυτό αγαθό της υγείας”, έκανε σήμερα ο Υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης.

Μιλώντας κατά την υπογραφή της συμφωνίας για το λογισμικό του ΓεΣΥ, ο Υπουργός συνεχάρη τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) και τον επιτυχόντα ανάδοχο NCR, “γιατί έφεραν εις πέρας μια κοπιώδη προσπάθεια πολλών ετών, η οποία καταλήγει στην υπογραφή του συμβολαίου που θα επιτρέψει την εφαρμογή του ΓεΣΥ”.

“Χωρίς τα νεύρα αυτού του συστήματος, δηλαδή το λογισμικό, το οποίο θα αποτελέσει τη βάση λειτουργίας και εφαρμογής του ΓεΣΥ, δεν ήταν δυνατή ποτέ η υλοποίηση του”, διευκρίνισε.

Αναφερόμενος στην πολιτική σημασία που έχει η σημερινή υπογραφή, ο κ. Παμπορίδης είπε πως”κατόπιν των δύο συσκέψεων που συγκάλεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας το περασμένο Καλοκαίρι και τον Σεπτέμβριο και κατόπιν των ομόφωνων αποφάσεων των πολιτικών αρχηγών, η Κυβέρνηση έχει υλοποιήσει πλήρως όλες τις υποχρεώσεις που ανέλαβε έναντι των πολιτών, έναντι της κοινωνίας αλλά και έναντι των υπολοίπων πολιτικών κομμάτων”.

Συνταύτισε, είπε, τα δύο νομοσχέδια του ΓεΣΥ και της αυτονόμησης και τα συνυπέβαλε στην Βουλή ως ζήτησαν οι πολιτικοί αρχηγοί, ολοκλήρωσε τη διαδικασία της κατακύρωσης της συμφωνίας του συμβολαίου του λογισμικού σήμερα, ως ζήτησαν οι πολιτικοί αρχηγοί και έπραξε γενικά όλα όσα είχε αναλάβει να πράξει.

“Καλώ όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα να πράξουν κι αυτά, αυτό που ανέλαβαν τα ίδια να πράξουν και εμπράκτως πλέον να δείξουν ότι στηρίζουν τη μεταρρύθμιση της υγείας κι αυτό δεν μπορεί να γίνει με μεμψιμοιρίες, δεν μπορεί να γίνει με υπαναχωρήσεις και δεν μπορεί να γίνει με χάδια προς αυτιά ειδικών, συντεχνιακών ή άλλων συμφερόντων”, σημείωσε προσθέτοντας ότι “είναι η ώρα της κρίσης όλων μας”.

Η μη ύπαρξη του λογισμικού για την λειτουργία του ΓεΣΥ, συνέχισε, αποτέλεσε το άλλοθι πολλών πλευρών για να επικαλούνται την αδυναμία εισαγωγής του. “Αυτό το άλλοθι πλέον δεν υπάρχει. Αντιλαμβάνεστε δεν εξαρτάται,από την Κυβέρνηση η εφαρμογή του ΓεΣΥ. Στον βαθμό που εξαρτάται από την Κυβέρνηση, η Κυβέρνηση έπραξε ό,τι έπρεπε. Το καθήκον μας το έχουμε κάνει. Εξαρτάται από την Βουλή τώρα, να εγκρίνει τα σχετικά νομοσχέδια και γι αυτό απηύθυνα και την έκκληση προς τα κοινοβουλευτικά κόμματα να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων”, πρόσθεσε.

Ερωτηθείς, ο κ. Παμπορίδης ανέφερε ότι “ο διάλογος για τις συνεισφορές βρίσκεται σε τέλμα κατόπιν των θέσεων που εξέφρασαν η ΠΑΣΥΔΥ και της αντίδρασης του ΚΕΒΕ στις εν λόγω θέσεις. Εξ όσων πληροφορούμε θα αναληφθεί ακόμη μια πρωτοβουλία προκειμένου να επιστρέψουμε στη Βουλή, η οποία θα μπορέσει να αποφασίσει μετά, λαμβάνοντας όλα τα δεδομένα υπόψη της”.

Τα νομοσχέδια, είπε, είναι υπό διαμόρφωση από την ίδια τη Βουλή. “Η Κυβέρνηση κατέθεσε τα νομοσχέδια της, εναπόκειται στα κόμματα να υποβάλουν τις σχετικές τους τροπολογίες για να λάβουν σάρκα και οστά και να έχουμε το τελικό νομοσχέδιο σε ψηφισμένο νόμο. Αυτό απαιτείται και να θυμίσω στους πολιτικούς αρχηγούς, οι οποίοι οι ίδιοι έθεσαν το χρονοδιάγραμμα ότι μας μένουν μόλις δύο μήνες για να τηρήσουν το χρονοδιάγραμμα που οι ίδιοι έθεσαν. Είπαν ότι μέχρι 1η Ιουνίου 2017, θέλουν να έχει ψηφιστεί το νομοσχέδιο της αυτονόμησης του ΓεΣΥ”, σημείωσε.

Σε άλλη παρατήρηση, ο κ. Παμπορίδης τόνισε πως “αν αλλάξει ουσιωδώς η μορφή του ΓεΣΥ δεν θα διστάσει η Κυβέρνηση να αποσύρει τα νομοσχέδια. Αυτά τα νομοσχέδια έχουν συμφωνηθεί, είναι αποτέλεσμα μακράς διαβούλευσης με όλους τους ενδιαφερόμενους κι είναι το απαύγασμα κοινωνικής συμφωνίας μεταξύ των πολιτικών κομμάτων”.

Γι αυτό επαναλαμβάνω την έκκληση μου προς όλους, σημείωσε, να σταματήσουν να ασχολούνται με λεπτομέρειες να δουν την μεγάλη εικόνα και να σπεύσουν να εγκρίνουν τα νομοσχέδια ούτως ώστε να δρομολογηθεί επιτέλους η εισαγωγή του ΓεΣΥ στην χώρα μας.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΔΣ του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) Θωμάς Αντωνίου είπε ότι σήμερα είναι μια ιδιαίτερη και σημαντική μέρα για τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας και για τον πολύ σημαντικό στόχο υλοποίησης του Γενικού Συστήματος Υγείας.

Ανέφερε ότι η υπογραφή του συμβολαίου μεταξύ του Οργανισμού και του Αναδόχου, της εταιρείας NCR (Cyprus) Ltd, είναι καθοριστικό ορόσημο για τις περαιτέρω εξελίξεις, προνοεί την ανάπτυξη, υλοποίηση, λειτουργία και υποστήριξη του συστήματος πληροφορικής.

“Αποτελεί την κατάληξη μιας πολύχρονης προσπάθειας που στόχο έχει την ανάπτυξη και εφαρμογή ενός σύγχρονου συστήματος πληροφορικής που θα επιτρέψει την αποτελεσματική λειτουργία του Γενικού Συστήματος Υγείας στη χώρα μας”, πρόσθεσε.

Το Σύστημα, συνέχισε, θα είναι η ραχοκοκαλιά και το νευρικό σύστημα του ΓεΣΥ, αφού σε αυτό θα έχουν πρόσβαση τόσο οι δικαιούχοι όσο και οι παροχείς υπηρεσιών φροντίδας υγείας για τη λήψη πληροφοριών, την εγγραφή τους στο Σύστημα αλλά και τη διεκπεραίωση πολλών βασικών εργασιών τους που αφορούν στο ΓεΣΥ.

Το συμβόλαιο, σημείωσε, έχει συνολική διάρκεια 7 χρόνια και η συνολική δαπάνη για το έργο ανέρχεται στα €39,6 εκατομμύρια ευρώ. “Το ποσό αυτό αφορά €11,3 εκατομμύρια ευρώ για την ανάπτυξη του συστήματος και €28,3 εκατομμύρια ευρώ για την παροχή υπηρεσιών από τον Ανάδοχο (όπως Κέντρο Τηλεφωνικής Εξυπηρέτησης, διαχείριση απαιτήσεων αποζημίωσης, υποστήριξη των συστημάτων πληροφορικής και την ασφάλεια των πληροφοριών) για 5 ½ χρόνια. Σημειώνουμε επίσης ότι το κόστος ανάπτυξης του έργου θα συγχρηματοδοτηθεί από τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ε.Ε. με ποσοστό 85%”, πρόσθεσε.

Όσον αφορά στα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης του έργου, είπε ο κ. Αντωνίου, η πρώτη φάση που αφορά στη παροχή των υπηρεσιών εξωνοσοκομειακής φροντίδας υγείας (δηλαδή Προσωπικούς Ιατρούς, Ειδικούς Ιατρούς, εργαστήρια, και φάρμακα) θα παραδοθεί 14 μήνες από την υπογραφή του συμβολαίου, ενώ η δεύτερη φάση που αφορά στην παροχή των υπόλοιπων υπηρεσιών (ενδονοσοκομειακή περίθαλψη, Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών, Ασθενοφόρα, Άλλοι Επαγγελματίες Υγείας, Νοσηλευτές και Μαίες, Ανακουφιστική, Αποκατάσταση και Οδοντιατρική) θα παραδοθεί 18 μήνες μετά την υπογραφή του συμβολαίου.

Αυτά τα χρονοδιαγράμματα, σημείωσε, δύναται να παραταθούν μέχρι και 6 μήνες εάν και εφόσον χρειαστεί και είναι συγχρονισμένα με τον σχεδιασμό για σταδιακή εφαρμογή του ΓεΣΥ, στη βάση των ομόφωνων αποφάσεων των πολιτικών αρχηγών, και δίνουν την ευχέρεια ώστε αυτό να αναπτυχθεί να δοκιμαστεί και να παραδοθεί εγκαίρως πριν την 1η Ιουνίου του 2019 όπου θα ξεκινήσει η εφαρμογή της πρώτης φάσης του ΓεΣΥ.

Ο κ. Αντωνίου είπε πως το ΓεΣΥ είναι σχεδιασμένο από κορυφαίους συμβούλους στον κόσμο, είναι ισοζυγισμένο, περιλαμβάνει τις βέλτιστες πρακτικές των συστημάτων υγείας στην Ε.Ε. και ταυτόχρονα είναι προσαρμοσμένο στην κυπριακή πραγματικότητα. Έχει συζητηθεί εκτεταμένα με τα κοινωνικά σύνολα και τους εμπλεκόμενους φορείς και επιτυγχάνει τη μέγιστη δυνατή συναίνεση.

Το ΓεΣΥ, σημείωσε, εξασφαλίζει δικαιοσύνη στην πρόσβαση αλλά και αποδοτικότητα ανθρώπων και υποδομών.

“Η Κύπρος παραμένει η μόνη χώρα της Ε.Ε. που δεν διαθέτει καθολικό σύστημα υγείας, με αποτέλεσμα ο πολίτης να ταλαιπωρείται να εξευτελίζεται και να καταστρέφεται οικονομικά. Η απουσία καθολικού συστήματος υγείας είναι ντροπή για όλους μας. To ΓεΣΥ αποτελεί τη μόνη ορθολογική, ολοκληρωμένη και μελετημένη λύση στα αδιέξοδα του τομέα της υγείας”, πρόσθεσε.

Η εφαρμογή του ΓεΣΥ, συνέχισε ο κ. Αντωνίου, δεν αποτελεί πια επιλογή αλλά αδήριτη ανάγκη. Πυξίδα μας, ως ΟΑΥ, αποτελούν οι ιστορικής σημασίας ομόφωνες πολιτικές αποφάσεις για εφαρμογή του συγκεκριμένου ΓεΣΥ το συντομότερο. Βάσει των αποφάσεων αυτών πορευόμαστε και βάσει των αποφάσεων αυτών προχωρήσαμε σήμερα στο σημαντικό βήμα υπογραφής του συμβολαίου για το Σύστημα Πληροφορικής.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Η εμπλοκή του μητροπολίτη Ησαΐα, η αμηχανία των κομμάτων και ο περίεργος ρόλος του Χρίστου Χρίστου
Της Μαρίνας Οικονομίδου
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ