ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Χωρίς άσπρο καπνό για τη συνέχεια των συνομιλιών το δείπνο

Οι διαφορετικές προσεγγίσεις, ένα μπέρδεμα, μια υποδοχή και ένα αίτημα

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Μακράς διαρκείας το δείπνο μεταξύ Αναστασιάδη και Ακιντζί, εφόσον ξεκίνησε στις 19:30 το βράδυ της Κυριακής και ολοκληρώθηκε μετά τις 23:30. Οι πληροφορίες έλεγαν από την αρχή πως δεν επρόκειτο να γίνουν δηλώσεις από τα ΗΕ, ωστόσο από την πρώτη στιγμή εφόσον έγινε γνωστό πως θα υπάρξει κοινό ανακοινωθέν, υπήρχαν ενδείξεις πως πάρθηκε μια από κοινού απόφαση των ηγετών. 

Ακολούθησε το κοινό ανακοινωθέν από τα ΗΕ, οχτώ γραμμών σύνολο, το οποίο τελικά έδινε και το κλίμα του παρακάτω με φειδωλό όμως ύφος, γύρω από τα όσα είχαν προηγηθεί τις προηγούμενες ώρες, και με το τι έπεται, ρίχοντας βασικά το βάρος στις προσπάθειες Έιντε από εδώ και πέρα.  

"Απόψε ο τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί και ο ο ε/κ ηγέτης Νίκος Αναστασιάδης είχαν ένα ανοιχτό και επικοδητικό διάλογο σε σχέσει με τις προκλήσεις που παρουσιάστηκαν τους τελευταίους μήνες. Επιπρόσθετα ανταλλάχτηκαν ιδέες για τη συνέχεια. Καθώς οι δυο ηγέτες θα βρίσκονται στο εξωτερικό τις επόμενες μέρες, ο ειδικός απεσταλμένος για το κυπριακό Έσπεν Έιντε θα συνεχίσει τις επαφές με τους δυο ηγέτες με σκοπό να υπάρξει το υπόβαθρο για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων το συντομότερο", τονιζόταν στο ανακοινωθέν.

Με την επιστροφή του στο Προεδρικό, και παρά το ότι κατά το παρελθόν και σε ανάλογες περιπτώσεις ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης απαντούσε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, αυτή τη φορά δεν το έκανε παραπέμποντας μονολεκτικά σχεδόν στο ανακοινωθέν, δίνοντας και τον τόνο της συζήτησης. 

Το οποίο ανακοινωθέν με τη σειρά του, επιβεβαίωσε πως το δείπνο που έλαβε χώρα ήταν ουσιαστικά το πρώτο βήμα μετά τον Φεβρουάριο και όχι για να παρθεί κάποια πιο συγκεκριμένη απόφαση. Δεδομένη ήταν πάντως από την πρώτη στιγμή η διάσταση απόψεων αναφορικά με το τι είχε προηγηθεί για το Ενωτικό και πως θα συνεχιστούν από εδώ και πέρα οι συνομιλίες, με τ/κ πηγές να κάνουν λόγο πως ο Μουσταφά Ακιντζί έθεσε επίμονα το θέμα των ΜΟΕ.

Από την άλλη πλευρά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέμενε στη μεγάλη εικόνα και στη μεθοδολογία που προτείνει για τη συνέχεια, να υπάρξει δηλαδή ένα κείμενο με καταγεγγραμένες συμφωνίες, διαφωνίες και σημεία στα οποία υπάρχει μεγάλη απόσταση μεταξύ των μερών. Η ε/κ πλευρά σύμφωνα με τις πληροφορίες της "Κ" κρατούσε από την αρχή όμως μικρό καλάθι, μην μπαίνοντας στο παιχνίδι της επίρρηψης ευθυνών αλλά και αποφεύγοντας να συναινέσει σε χρονοδιαγράμματα που ακούγονταν δημόσια από την πλευρά Ακιντζί.

Το μπέρδεμα

Δεδομένη επίσης ήταν η απόσταση που θέλησαν να κρατήσουν αμφότεροι από τον Τύπο, εφόσον ούτε κατά την άφιξή τους στο Λήδρα Πάλας προέβησαν σε δηλώσεις. Την ίδια ώρα και με την έναρξη σχεδόν του δείπνου, προέκυψε μπέρδεμα με τους συμμετέχοντες σε αυτό, εφόσον οι πληροφορίες έλεγαν πως παραβρίσκονται και οι διαπραγματευτές. Εντούτοις μετά από σχετική ενημέρωση έγινε γνωστό πως οι διαπραγματευτές δεν παραβρέθηκαν στο δείπνο και ότι εκτός από τους δύο ηγέτες, και τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ Εσπεν Μπαρθ Έιντε, στο δείπνο παρακάθεται και η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ. Οι πληροφορίες νωρίτερα έκαναν λόγο για αίτημα του Μουσταφά Ακιντζί να μην παρακαθίσουν οι διαπραγματευτές. 

Ένα από τα σημεία που συζητήθηκαν πάντως στα πηγαδάκια ήταν αφενός πως δεν υπήρξαν δηλώσεις και αφετέρου πως ο τίτλος του ανακοινωθέντος έκανε λόγο για ε/κ ηγέτη. Ωστόσο η μεγάλη εικόνα "λέει" πως υπάρχουν σαφείς δυσκολίες στο να προχωρήσει ο διάλογος τη δεδομένη στιγμή, σημείο στο οποίο στάθηκαν κυρίως οι δημοσιογραφικές πληροφορίες.  

Από την ανάλυση δεν έλειψε και το γεγονός ότι ο τουρκοκύπριος ηγέτης συνομίλησε τηλεφωνικώς το απόγευμα με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σχετικά με το δείπνο.

Με διαφορετικές προσεγγίσεις από την αρχή

Σύμφωνα με πληροφορίες από την αρχή του δείπνου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης αναφέρθηκε περισσότερο στην προοπτική μιας βιώσιμης και μόνιμης λύσης του Κυπριακού ενώ ο Μουσταφά Ακιντζί εστίασε την επιχειρηματολογία του στο ενωτικό δημοψήφισμα και στα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Η τουρκοκυπριακή πλευρά χαιρέτιζε τον συσχετισμό των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης με στόχο τη βελτίωση του συνολικού κλίματος στις συνομιλίες και στο Κυπριακό και άφηνε να εννοηθεί ότι με την στάση της σε διαφορά μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, η ελληνοκυπριακή πλευρά διατηρεί σοβαρές επιφυλάξεις σε ότι αφορά την εφαρμογή της αρχής της πολιτικής ισότητας σε διαφορά πεδία. 

Από τους τ/κ κύκλους δεν έλειψαν, πριν το δείπνο, και οι αναφορές στα όσα είπε ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος την Κυριακή το απόγευμα  εξέφρασε την ελπίδα ότι θα πρυτανεύσει η λογική και η σοβαρότητα που θα οδηγήσει στην επιστροφή της τουρκοκυπριακής πλευράς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και την άμεση επανέναρξη των συνομιλιών, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, ειδικότερα τέτοιων που ξεφεύγουν από το πλαίσιο που κατά καιρούς έχει συμφωνηθεί. «Χωρίς όρους και προϋποθέσεις που δοκιμάστηκαν και στο παρελθόν και είχαν καθοριστική σημασία στο να οδηγηθούμε σε αποτυχημένες προσπάθειες» όπως τόνισε.

Η... υποδοχή στο Λήδρα Πάλας 

Μέλη της πρωτοβουλίας "Αμμόχωστος η Πόλη μας" βρέθηκαν στο χώρο της εκδήλωσης με πανό στα ελληνικά και τα τουρκικά υπέρ της λύσης. Ο κ. Έιντε πριν την έναρξη του δείπνου ευχαρίστησε τους παρευρισκομένους και είπε ότι θα διαβιβάσει το αίτημά τους στους δύο ηγέτες, κάτι το οποίο έγινε μέσω της Ελίζαμπεθ Σπέχαρ

 

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση