ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αβέρωφ: Να κάνουμε κεκτημένο το άτυπο έγγραφο

Aποτελεί ύβρη προς τον κ. Κοτζιά η ερμηνεία ότι το έγγραφο είναι μια καμουφλαρισμένη συνέχιση των εγγυήσεων, ανέφερε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Το πλαίσιο Γκουτέρες και το άτυπο έγγραφο για τον μηχανισμό εποπτείας της εφαρμογής της λύσης πρέπει να τα κάνουμε κεκτημένο και πρέπει η συνέχιση του διαλόγου να πραγματοποιηθεί με βάση αυτό το κεκτημένο, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, εκφράζοντας την απόλυτη συμφωνία του επί του θέματος με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά. Παράλληλα, είπε πως αποτελεί ύβρη προς τον κ. Κοτζιά η ερμηνεία ότι το έγγραφο είναι μια καμουφλαρισμένη συνέχιση των εγγυήσεων.

Μιλώντας σε Διάσκεψη Τύπου, ο κ. Νεοφύτου αναφέρθηκε αρχικά στις χθεσινές δηλώσεις του κ. Κοτζιά, ότι η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη να συνεχίσει στο πλαίσιο των συζητήσεων που είχαν κάνει στο Κραν Μοντανά, δηλαδή το πλαίσιο Γκουτέρες και ιδιαίτερα επί των προτάσεων που είχε διατυπώσει στο τέλος ο ίδιος ΓΓ του ΟΗΕ, δηλαδή το άτυπο έγγραφο για τον μηχανισμό εφαρμογής και εποπτείας της λύσης που κατέθεσε στο δείπνο της 6η Ιουλίου. Με αυτές τις προτάσεις, όπως είπε ο κ. Νεοφύτου, ο κ. Κοτζιάς είχε δηλώσει πως συμφωνεί.

Ο κ. Κοτζιάς, σύμφωνα με τον κ. Νεοφύτου, είχε πει πως υπογράμμισε την ανάγκη να διατηρηθεί και το κεκτημένο του μοναδικού εγγράφου του ΟΗΕ που είχε κατατεθεί στις διαπραγματεύσεις. Ξεκάθαρα, πρόσθεσε, ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε και στο πλαίσιο Γκουτέρες και ιδιαίτερα στο άτυπο έγγραφο για την εφαρμογή και την εποπτεία της λύσης.

Στη συνέχεια, ο κ. Νεοφύτου αναφέρθηκε στο πλαίσιο Γκουτέρες όπως καταγράφηκε από τα ΗΕ, σημειώνοντας πως στο θέμα της ασφάλειας αναγνωρίζεται πως χρειάζεται ένα νέο καθεστώς, όχι συνέχεια του παλιού, τερματισμός του μονομερούς δικαιώματος της επέμβασης και της Συνθήκης Εγγυήσεως.

Επίσης, το πλαίσιο αναφέρει πως η παρούσα κατάσταση θα πρέπει να αντικατασταθεί από ένα στέρεο σύστημα διασφαλίσεων όπου όλη η Κύπρος και οι Κύπριοι θα αισθάνονται ασφαλείς και από μια ισχυρή εφαρμογή και μηχανισμούς επιτήρησης που θα συμπεριλαμβάνουν τουλάχιστον ένα εξωτερικό στοιχείο, ανέφερε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ. Όπως σημείωσε ο κ. Νεοφύτου, ο ΓΓ τονίζει ότι οι νυν εγγυήτριες δυνάμεις δεν μπορούν να εποπτεύουν τους εαυτούς τους.

Ο κ. Νεοφύτου είπε πως το μονοσέλιδο άτυπο έγγραφο που παρουσίασε ο ΓΓ του ΟΗΕ, περιέγραφε τον μηχανισμό εφαρμογής της πρότασης Γκουτέρες, που περιλάμβανε ένα διεθνή μηχανισμό που θα είχε την ευθύνη της παρακολούθησης και της εφαρμογής της λύσης, χωρίς να έχουν λόγο και ρόλο στην εποπτεία της εφαρμογής οι εγγυήτριες δυνάμεις.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε πως η δημόσια συζήτηση πρέπει να μπει σε μια τάξη καθώς γίνεται μια συνεχής παραπληροφόρηση, την στιγμή που ο ίδιος παραθέτει κείμενα. Όσον αφορά στο γιατί το άτυπο έγγραφο δεν συζητήθηκε, ανέφερε πως όπως είπε και ο κ. Κοτζιάς το έγγραφο αφορούσε τον μηχανισμό παρακολούθησης της εφαρμογής της λύσης, και από τη στιγμή που κατά τη διάρκεια του δείπνου η τουρκική πλευρά δεν συζητούσε την κατάργηση των εγγυήσεων, δεν υπήρχε λύση.

Σε σχέση με τις επικρίσεις ότι το συγκεκριμένο έγγραφο δεν τέθηκε υπόψη του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Νεοφύτου είπε πως δεν λέει ότι ο οποιοσδήποτε πολιτικός αρχηγός ψεύδεται, αλλά πως πιθανόν να μην αντιλήφθηκαν ότι σε τρεις συγκεκριμένες περιπτώσεις έγινε σαφέστατη αναφορά στο άτυπο έγγραφο, τόσο από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη που διάβασε αποσπάσματα αν όχι ολόκληρο το έγγραφο, όσο και από τον 'Ελληνα Υπουργό Εξωτερικών.

Πρόσθεσε πως ο ίδιος, κατά τη διάρκεια συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου είχε προβεί και σε πολιτική τοποθέτηση ότι το πλαίσιο Γκουτέρες και το άτυπο έγγραφο «έχουμε εθνική υποχρέωση να το καταστήσουμε κεκτημένο της διαδικασίας, κάτι που είπε σαφέστατα και ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας» στη Νέα Υόρκη.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Νεοφύτου ανέφερε πως δεν ισχυρίζεται ότι το συγκεκριμένο έγγραφο ή το οποιοδήποτε πλαίσιο είναι τέλειο και επεσήμανε πως ο ίδιος δεν επρόκειτο ποτέ, ακόμη και αν το είχε στην κατοχή του το έγγραφο, να το έδινε στη δημοσιότητα.

Παράλληλα, απαντώντας αν το έγγραφο περιλάμβανε μόνο το θέμα της εφαρμογής, είπε πως για αυτό έλεγε για τον μηχανισμό επιτήρησης μετά από τη λύση, και οι εγγυήτριες δυνάμεις να εποπτεύουν τους εαυτούς τους, αλλά έδινε κάποιο ρόλο συμμετοχής ως παρατηρητές και όχι ως τα μέλη που θα έπαιρναν αποφάσεις.

Καταλήγοντας, ο κ. Νεοφύτου είπε πως ερμηνείες στην Κύπρο ότι το συγκεκριμένο άτυπο έγγραφο αποτελεί μια καμουφλαρισμένη κατάσταση των συνθηκών εγγυήσεων, αποτελούν ύβρη, όχι για τον ίδιο αλλά για τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος το θεωρεί πολύ σημαντικό και πως πρέπει να το κάνουμε κεκτημένο.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση