ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 14:15
 

Αβέρωφ: Ουδείς αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της ΚΔ

Με σωστές ενέργειες αντιμετωπίζονται οι προκλήσεις της Τουρκίας

Newsroom K

Με σωστές ενέργειες και όχι με πολλαπλές δημόσιες δηλώσεις, αντιμετωπίζονται οι προκλήσεις της Τουρκίας και ουδείς στη διεθνή κοινότητα αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, τονίζει ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αβέρωφ Νεοφύτου.

Σε δηλώσεις του στη Λεμεσό, κ. Νεοφύτου τόνισε την ανάγκη ύπαρξης «ενός αρραγούς εσωτερικού μετώπου για την αντιμετώπιση των οποιονδήποτε προκλήσεων». «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάνει τις απαραίτητες ενέργειες τόσο στον διεθνή παράγοντα όσο και στην Ε.Ε. Ουδείς στη διεθνή κοινότητα αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι ενέργειες της Τουρκίας είναι εκτός του πλαισίου του Διεθνές Δικαίου, παραβιάζουν κάθε αρχή που αφορά το δίκαιο της θαλάσσης και αυτά τα ζητούμενα αντιμετωπίζονται με τις σωστές ενέργειες και όχι με τις πολλαπλές δημόσιες δηλώσεις», ανέφερε.

Ερωτηθείς κατά πόσον είναι ικανοποιημένος από την ανταπόκριση της διεθνούς κοινότητας και της Ε.Ε στις προκλήσεις της Τουρκίας, ο κ. Νεοφύτου τόνισε ότι δεν πρέπει «να προτρέξουμε να εξάγουμε συμπεράσματα».

Πρόσθεσε ότι «ένα συμπέρασμα, όμως είναι ξεκάθαρο, πόσο δίκαιο είχε ο ΠτΔ που στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού έθεσε ξεκάθαρα το θέμα της ασφάλειας και ότι δεν μπορεί ένα φυσιολογικό και κανονικό κράτος να έχει ξένους εγγυητές, που να επικαλούνται δήθεν δικαιώματα κάποιων στην Κύπρο για να επεμβαίνουν απροκάλυπτα στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Σε ό,τι αφορά την επανέναρξη των συνομιλιών, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι ο ΠτΔ το ξεκαθάρισε. «Πρώτον, δεν μπορεί να επαναρχίσει ο διάλογος υπό το κράτος απειλών και το δεύτερον πρέπει να γίνει εκ μέρους του ΟΗΕ η απαραίτητη προετοιμασία για να μην απογοητεύσουμε για μια ακόμη φορά τον κυπριακό λαό. Στόχος και εθνική μας προτεραιότητα είναι η επίλυση του κυπριακού προβλήματος, είναι δεδομένη η θέληση της δικής μας πλευράς , αντιλαμβάνεστε ότι το κλειδί της αλυσίδας είναι η Τουρκία που προς το παρόν συνεχίζει να επιδεικνύει ένα αδιάλλακτο πρόσωπο και δημιουργεί νέες απαράδεκτες καταστάσεις».

Σε ερώτηση κατά πόσον ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει να ανακοινώσει κάτι σημαντικό στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων στη διάρκεια συναντήσεων που θα έχει μαζί τους την ερχόμενη Τετάρτη, ο κ. Νεοφύτου απάντησε καταφατικά. «Προφανώς κάτι σημαντικό έχει να ενημερώσει τον πολιτικό κόσμο της Κύπρου και σωστά πράττει ο Πρόεδρος με αυτόν το σωστό και διεκδικητικό τρόπο» είπε.

Ερωτηθείς τέλος για τυχόν επικείμενη συνάντηση του ΠτΔ με τον Μουσταφά Ακιντζί, ο Αβέρωφ Νεοφύτου αρκέστηκε να πει ότι αυτά τα έχει ξεκαθαρίσει ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος και ο ίδιος ο ΠτΔ.

Σε ομιλία του στο μνημόσυνο των ηρώων Μιχαλάκη και Ανδρέα Μακρίδη και του τέως Βουλευτή Νίκου Μακρίδη, που τελέστηκε το πρωί από τον ιερό ναό Αγίου Στυλιανού στη Λεμεσό στην παρουσία του ΠτΔ Νίκου Αναστασιάδη, ο κ. Νεοφύτου επεσήμανε ότι με την κατάλληλη προετοιμασία μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι θα οδηγηθούμε σε ένα θετικό αποτέλεσμα.

Το Κυπριακό αποτελεί μια από τις άμεσες προτεραιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας και εάν η τουρκική πλευρά είναι διατεθειμένη να αποδεχθεί το πλαίσιο Γκουτέρες, εμείς δηλώνουμε έτοιμοι για να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις από εκεί όπου έμειναν για επίτευξη λύσης που να βασίζεται στο ευρωπαϊκό κεκτημένο και στις αρχές και αξίες στις οποίες εδράζεται η Ε.Ε, ανέφερε.

«Μέσα από την ένταση των τελευταίων ημερών, η θέλησή μας για επίτευξη μια συνολικής, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης στο κυπριακό πρόβλημα, όχι μόνο παραμένει ακέραια, αλλά είναι ισχυρότερη από ποτέ», ανέφερε ενδεικτικά.

Ο κ. Νεοφύτου αναφέρθηκε επίσης στη «Διάσκεψη για την Κύπρο» στη Γενεύη, την οποία χαρακτήρισε ως ένα πολύ σημαντικό και ιστορικό βήμα προς το στόχο μας. Που ήταν και παραμένει, η επίτευξη μιας συνολικής, μόνιμης και βιώσιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, του διεθνές δικαίου και των Ευρωπαϊκών Αρχών.

Δυστυχώς, είπε, το αποτέλεσμα της Διάσκεψης δεν ήταν το επιθυμητό. «Οι ειλικρινείς προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας προσέκρουσαν στην άρνηση της Τουρκίας να αποδεχθεί το αυτονόητο. Ότι ένα βιώσιμο, λειτουργικό και σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος δεν έχει ανάγκη από εγγυήσεις από τρίτες χώρες», πρόσθεσε.

«Παρά την απογοήτευση όλων μας, το γεγονός ότι για πρώτη φορά ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών έθεσε στο δικό του πλαίσιο, ξεκάθαρα την αρχή ότι σε μια επανενωμένη Κύπρο δεν έχουν θέση εγγυήσεις, επεμβατικά δικαιώματα και κατοχικά στρατεύματα, έχει ιδιαίτερη σημασία», είπε ο κ. Νεοφύτου και πρόσθεσε ότι «αυτό είναι ένα κεκτημένο, το οποίο πρέπει να κεφαλαιοποιήσουμε. Και στο οποίο πρέπει να κτίσουμε. Πρώτα από όλα όμως πρέπει η Τουρκία να τερματίσει τέτοιου είδους ενέργειες που βιώνουμε τις τελευταίες μέρες».

Σε ό,τι αφορά τους ήρωες Μιχαλάκη και Ανδρέα Μακρίδη και του τέως Βουλευτή Νίκου Μακρίδη, ο Αβέρωφ Νεοφύτου έκανε λόγο για ξεχωριστούς ανθρώπους, ακούραστους αγωνιστές και γνήσιους πατριώτες.

Μετά το πέρας του μνημοσύνου, ακολούθησε τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και άλλους επίσημους, στον ανδριάντα των ηρώων στη Λινόπετρα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Καδής: Δεν έχουμε περιθώριο για διαμάχες στο χαλλούμι

«Ούτε περιθώριο για ανοχή της ανεπάρκειας έχουμε!!!»
Ai Em  |  11:39

Τέλος Ιανουαρίου τα νεότερα για την J&P Overseas

«Den ntreponte oi dio oikogenies (ioanou kai paraskevaide) na exoun ton kosmo tous tis TEN GROUP SERVICES ...»
APLIROTOS IPALLILOS KSA  |  22:15

Ολοκληρώθηκαν οι δημόσιες ακροάσεις της Ερευνητικής για το Συνεργατισμό

«Αγαπητοί Επίτροποι, ετοιμαστείτε για το Εύγε ή για το Γιουχάϊσμα!!! »
ΑΚΑ  |  12:26

Εγκρίθηκε ο Προϋπολογισμός του 2019

«ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ, Συμμαχία Πολιτών, Οικολόγοι, ΕΛΑΜ: οι ατυχήσαντες!»
ΑΚΑ  |  11:28

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση