ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:20
 

Ακιντζί: Λάθος τα μηνύματα Ε/κ για πολιτική ισότητα

Η «‘τδβκ’ θα συνεχίσει το δικό της δρόμο αν οι Ε/κ συνεχίσουν να θεωρούν ότι μόνο εκείνοι έχουν λόγο

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Παράτυπα και λάθος είναι τα μηνύματα από την ε/κ πλευρά στο θέμα της πολιτικής ισότητας, δήλωσε ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί λέγοντας ότι το τελευταίο διάστημα αναγκάστηκε να τα σχολιάσει και αυτό του προκάλεσε μεγάλη θλίψη. Τα εδάφη της Κύπρου, ο θαλάσσιος πλούτος της, πρόσθεσε, αρκούν για όλους.

Στη συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολού με αφορμή την αυριανή 35η επέτειο της ανακήρυξης του ψευδοκράτους, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι πάντοτε αισθάνονται το στενό ενδιαφέρον και τη στήριξη της Τουρκίας. Για να καταλάβει κανείς την ίδρυση της ‘τδβκ’ πρέπει να καταλάβει τη σημασία του Δεκεμβρίου του 1963, ανέφερε και υποστήριξε ότι «αυτή η ημερομηνία είναι η ημερομηνία που γκρεμίστηκε το κοινό κράτος που δημιουργήθηκε το 1960 και οι Τ/κ εκδιώχθηκαν από την κοινή κρατική δομή».

Oι Τ/κ από το 1963 είχαν την ανάγκη οργάνωσης ενός «κράτους»

Σύμφωνα με τον Μουσταφά Ακιντζί οι Τ/κ από τον Δεκέμβριο του 1963 είχαν την ανάγκη οργάνωσης ενός ‘κράτους’ στο νησί, προσθέτοντας ότι μέχρι την ίδρυση της ‘τδβκ’ προσπάθησαν να οργανώσουν την τ/κ διοίκηση με διάφορα ονόματα. Ισχυρίστηκε ότι «η προσπάθεια των Ε/κ να ενώσουν το νησί με την Ελλάδα ανάγκασε τον τουρκικό στρατό να παρέμβει», προσθέτοντας ότι από εκείνη την ημερομηνία και μετά οι Τ/κ είχαν τη δυνατότητα να ζούνε όλοι μαζί. «Στις 13 Φεβρουαρίου ιδρύσαμε το ‘τ/κ ομόσπονδο κράτος’ στη βόρεια Κύπρο και εγώ ήμουν το νεαρότερο μέλος του. Στις 15 Νοεμβρίου του 1983 ιδρύθηκε η ‘τδβκ’», ανέφερε.

Ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι πάντοτε αισθάνονται το στενό ενδιαφέρον και τη στήριξη της Τουρκίας και ευχαρίστησε όλες τις κυβερνήσεις της Τουρκίας, και τις προηγούμενες και τη σημερινή.

«Η προσπάθεια δεν μπορεί να είναι μονόπλευρη»

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι «η προσπάθεια δεν μπορεί να είναι μονόπλευρη, υποστηρίζοντας ότι γι αυτό η ε/κ πλευρά δυσκολεύεται να χωνέψει την ‘πολιτική ισότητα’ η οποία θα υπάρχει σε μια πιθανή ομόσπονδη λύση». Το τελευταίο διάστημα, ανέφερε, αναγκάστηκε να σχολιάσει τα «παράτυπα και λάθος μηνύματα’ στο θέμα της πολιτικής ισότητας που έγιναν στη ‘νότια Κύπρο’», προσθέτοντας ότι αισθάνεται μεγάλη θλίψη γι αυτό.

Θα επωφεληθούν όλοι από το ΦΑ

Για την ανατολική Μεσόγειο, ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι στην περίπτωση που υπάρξει συνεργασία δεν θα επωφεληθούν μόνο οι Τ/κ και οι Ε/κ αλλά και η Τουρκία και η Ελλάδα. «Τα εδάφη αυτού του νησιού και ο θαλάσσιος πλούτος του αρκούν για όλους. Από μια συνεργασία, συμφωνία, ειρήνη όλες οι πλευρές θα επωφεληθούν. Και οι σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία με τον καιρό θα καλυτερεύσουν. Και η περιοχή θα πετύχει σταθερότητα. Η ανατολική Μεσόγειο μπορεί να απαλλαγεί από την ένταση και θα μετατραπεί σε θάλασσα ειρήνης και σταθερότητας. Σε αυτό το θέμα δεν φτάνουν μόνο οι προσπάθειες καλής προθέσεως της ‘τδβκ’. Η ίδια επιθυμία και ευχή πρέπει να έρθει και από τη νότια Κύπρο. Αν έρθει εκτιμώ ότι θα είναι για όλους πολύ καλύτερα», ανέφερε.

Στο μεταξύ, σε δηλώσεις του στο πρακτορείο DHA, ο κ. Ακιντζί είπε ότι η «‘τδβκ’ θα συνεχίσει το δικό της δρόμο αν οι Ε/κ συνεχίσουν να θεωρούν ότι μόνο εκείνοι έχουν λόγο και ότι οι Τ/κ είναι μια κοινότητα που είναι υποχρεωμένη να προσαρμόζεται στις δικές τους αποφάσεις».

Αυτό το νησί δεν ανήκει μόνο στην ε/κ κοινότητα

Στη συνέντευξή του με αφορμή την αυριανή 35η επέτειο της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι «είμαστε έτοιμοι στην 35η επέτειό μας να τους απλώσουμε χέρι ειρήνης, όπως κάναμε σήμερα ως 'τδβκ', αν χωνέψουν ότι αυτό το νησί δεν ανήκει μόνο στην ε/κ κοινότητα και ότι δεν ανήκει στην Ελλάδα και ότι όσα δικαιώματα έχουν εκείνοι σε αυτό το νησί άλλα τόσα έχει και ο τ/κ 'λαός' και αν επιθυμούν να ζουν σε αυτό το νησί μέσα σε ασφάλεια και ελευθερία».

Πρόσθεσε πως αν γίνει μια υγιής αξιολόγηση θα δει κανείς ότι εκτός από τις πτυχές οι οποίες πάνε καλά υπάρχουν και ζητήματα στα οποία χρειάζεται να υπάρξει ακόμη επιτυχία (πρόοδος).

«Στο πλαίσιο των οικονομικών συμφωνιών που υπέγραψε η ‘τδβκ’ με την Τουρκία προσπαθούμε να πετύχουμε το στόχο της ευημερίας. Παράλληλα όπως αναφέρεται και στην ιδρυτική δήλωση της ‘τδβκ’ αφήνουμε ανοιχτό το ενδεχόμενο της συνύπαρξη μαζί με την ε/κ κοινότητα που ζει στο νότο κάτω από μια ισότιμη ομοσπονδιακή δομή, κάτω από δύο πολιτείες. Επειδή πιστεύουμε ότι αυτό θα είναι το πιο υγιές και σωστό αποτέλεσμα και για τις δύο χώρες, την Ελλάδα και την Τουρκία», δήλωσε.

Ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι οι Τ/κ είναι ίσοι σε αυτό το νησί όσο και οι Ε/κ. «Πρέπει να χωνέψουν ότι σε αυτά τα εδάφη υπάρχει και μια δεύτερη κοινότητα που έχει ίσα δικαιώματα και λόγο όσο εκείνοι. Πρέπει να χωνέψουν μέσα τους ότι δεν ανήκουν μόνο σε αυτούς τα εδάφη αυτά και ο θαλάσσιος πλούτος, ότι και ο τ/κ 'λαός’ έχει δικαίωμα και λόγο στα αποθέματα υδρογονανθράκων όπως και εκείνοι», υποστήριξε.

«Εάν συνεχίσουν να θεωρούν ότι έχουν μόνο εκείνοι λόγο και ότι οι Τ/κ είναι μια κοινότητα που είναι υποχρεωμένη να προσαρμόζεται στις δικές τους αποφάσεις τότε η ‘τδβκ’ θα συνεχίσει τον δικό της δρόμο και θα συνεχίσει να προσπαθεί με όλη της τη δύναμη να πετύχει μια πιο ισχυρή δομή για την ανάπτυξη, την οικονομία και τη δημοκρατία της», κατέληξε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

2002 αγιάτρευτες ιστορίες

«Τόσο σε σας όσο και στην Sevgul αξίζει η ευγνωμοσύνη όλου του Κυπριακού Λαού.»
Άσχετος  |  20:54

Άδειες οδηγών ηλικιωμένων και ο φαύλος κύκλος των δυστυχημάτων

«Τον γιατρό ποιός τον ελέγχει;»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  17:01

Βροχές προβλέπει η Μετεωρολογική Υπηρεσία

«Μήπως θα πρέπει, εκεί στην Σύνταξη, να αποφασίσετε : Η "Ελευθερίας" είναι Πλατεία ή...............γέφυρα ...»
Γιαννούλης Σολομωνίδης  |  10:35

Τσαβούσογλου: Θα προστατεύσω τα πλοία μου αν χρειαστεί

«Τί `έξυπνο` παλλικαρούι!!! »
ΑΚΑ  |  10:13

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X