ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αν. Κυπριανού: Ο Πρόεδρος να πείσει τον Γκουτέρες ότι θα πάει μέχρι τέλους

Εκεί θα έπρεπε να εστιάζεται η προσπάθεια του Προέδρου της Δημοκρατίας, δήλωσε ο γ.γ του ΑΚΕΛ

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Η κινητικότητα που θα υπάρξει στο Κυπριακό, λόγω της κατάθεσης έκθεσης της απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ αλλά και των συναντήσεων που θα έχει ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, με τους δυο ηγέτες στη Νέα Υόρκη, θα πρέπει να καταλήξει στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, και εκεί θα έπρεπε να εστιάζεται η προσπάθεια του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, δήλωσε σήμερα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ‘Αντρος Κυπριανού.

Πρόσθεσε πως η παράκληση του ΑΚΕΛ προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι στη συνάντηση που θα έχει με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του διεθνούς οργανισμού, να πείσει τον κ. Γκουτέρες πραγματικά ότι αυτή τη φορά, αν ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις, ο ίδιος θα έχει τη βούληση να πάει μέχρι τέλους. «Να τον πείσει, όχι να του το πει λεκτικά, αλλά να τον πείσει ότι αυτή είναι η πρόθεσή του», είπε ο κ. Κυπριανού .

Ανέφερε εξάλλου πως το κόμμα του ανησυχεί γιατί υπάρχουν δημοσιεύματα τα οποία λένε ότι ο κ. Αναστασιάδης απομακρύνεται με γοργά βήματα από τη λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, και γιατί αυτά τα δημοσιεύματα παραμένουν αναπάντητα από την κυβερνητική πλευρά.

Ερωτηθείς, στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης, αν θα έπρεπε να συνέλθει το Εθνικό Συμβούλιο, ενόψει της μετάβασης του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη, ο κ. Κυπριανού είπε πως «είναι προφανές ότι ο κ. Αναστασιάδης έχει αποφασίσει να χειρίζεται το Κυπριακό από μόνος του, αυτό είναι ξεκάθαρο».

Ανέφερε πως θα υπάρξει κινητικότητα στο Κυπριακό, λόγω της κατάθεσης έκθεσης της κ. Λουτ, αλλά και των συναντήσεων που θα έχει ο ΓΓ του ΟΗΕ με τους δυο ηγέτες στη Νέα Υόρκη.

Σημείωσε πως «αυτά θα πρέπει να καταλήξουν κατά την άποψή μας στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και εκεί θα έπρεπε να εστιάζεται η προσπάθεια του κ. Αναστασιάδη: πώς διαμορφώνονται δεδομένα τέτοια έτσι ώστε αμέσως μετά να ξεκινήσει ουσιαστικός διάλογος με στόχο να φτάσουμε σε συμφωνημένη λύση, η οποία θα βασίζεται στις αποφάσεις του ΟΗΕ, στις συμφωνίες υψηλού επιπέδου, στο διεθνές και στο ευρωπαϊκό δίκαιο».

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ υπογράμμισε πως πρέπει να φθάσουμε εκεί το συντομότερο δυνατό, για να προσθέσει πως το κόμμα του ανησυχεί γιατί υπάρχουν δημοσιεύματα τα οποία λένε ότι ο κ. Αναστασιάδης απομακρύνεται με γοργά βήματα από τη λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, και γιατί αυτά τα δημοσιεύματα παραμένουν αναπάντητα από την κυβερνητική πλευρά.

«Αναμέναμε ότι ο Πρόεδρος και η Κυβέρνηση τουλάχιστον θα έλεγαν ότι αυτά δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Δυστυχώς δεν δείχνουν να ευαισθητοποιούνται από αυτά τα δημοσιεύματα», είπε ο κ. Κυπριανού.

Σε παρατήρηση πως η Κυβέρνηση έχει δηλώσει πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει αναφέρει στην κ. Λουτ πως η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη για επανέναρξη των συνομιλιών εκεί όπου έμειναν στο Κραν Μοντάνα, ο κ. Κυπριανού είπε πως δεν φθάνει να λέει η Κυβέρνηση δημόσια «μετά από αρκετές παλινωδίες και αντιφάσεις ότι είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε από εκεί που μείναμε».

«Πρέπει να πείσει τον ΓΓ ότι αυτή τη φορά έχει τη βούληση να φθάσει μέχρι τέλους. Και η δική μας η παράκληση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι στη συνάντηση που θα έχει μαζί του, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, να τον πείσει πραγματικά ότι αυτή τη φορά αν ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις ο ίδιος θα έχει τη βούληση να πάει μέχρι τέλους. Να τον πείσει, όχι να του το πει λεκτικά, αλλά να τον πείσει ότι αυτή είναι η πρόθεσή του», κατέληξε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Αντίδραση Γ. Εισαγγελέα για υπόθεση τεμαχίου γης στον Πωμό

«Εμετό προκαλεί το γεγονός ότι, χάρις τους χειρισμούς του κ. Γενικού, κανένας απ` αυτούς που μας κατέστρεψαν ...»
Απελπισμένος  |  10:46

Άδειασε τον Κυπριανού ο Αβέρωφ για την πράσινη γραμμή

«Μια εισήγηση. Είναι πιο σωστό στο τ΄τλο να διευκρινίζετε ποιόν Κυπριανού άδειασε για να μην μένουν ...»
CGA  |  08:15

Φυλακτού: Ο στόχος ήταν να πληγεί το δημόσιο σχολείο

«Εξ ορθολογισμός είναι να αποκόπτεις 300 και πλέον θέσεις καθηγητών και να δίνεις 1688 προαγωγές ? Εξ ...»
Σκεπτόμενος  |  10:09

Φυλακτού: Ο στόχος ήταν να πληγεί το δημόσιο σχολείο

«O μέγας Φίλιος θα εννοούσε βέβαια το πλήγμα από τους εκπαιδευτικούς! »
knak  |  09:33

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση