ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αναστασιάδης: Μένουμε προσηλωμένοι για λύση σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο

Νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας στις δυνάμεις του Λιβάνου θα παραδώσει η Κύπρος, ανακοίνωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

Newsroom K

Κύπρος και Λίβανος επιθυμούν να ενισχύσουν και να εμβαθύνουν τις διμερείς τους σχέσεις, όπως δήλωσαν το Σάββατο τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Ανασατασιάδης όσο και ο Πρωθυπουργός του Λιβάνου Σαάντ Χαρίρι, μετά τη συνάντηση που είχαν στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανακοίνωσε ότι η Κύπρος θα παραδώσει νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας στις ένοπλες δυνάμεις του Λιβάνου.

Από την πλευρά του, ο Πρωθυπουργός Χαρίρι τόνισε ότι η Κυβέρνησή του είναι πλήρως προσηλωμένη στην εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας, ο κ. Χαρίρι, κατά την άφιξη του στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου πραγματοποιήθηκαν οι συνομιλίες στη διάρκεια της επίσκεψης εργασίας του Λιβάνιου ηγέτη, κατέθεσε στεφάνι στον ανδριάντα του Εθνάρχη Μακαρίου Γ'.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Πρωθυπουργός Χαρίρι είχαν κατ' ιδίαν συνάντηση, την οποίαν ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

Στις δηλώσεις του μετά τις συνομιλίες, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε, μεταξύ άλλων, απευθυνόμενος στον κ. Χαρίρι ότι «η επίσκεψη μου πέρσι τον Ιούνιο στον Λίβανο και η επίσκεψη σας εδώ σήμερα αποτελούν απόδειξη της στενής σχέσης μεταξύ Λιβάνου και Κύπρου και της κοινής μας δέσμευσης για περαιτέρω ενίσχυση και αναβάθμιση των δεσμών μας στο πολιτικο-οικονομικό πεδίο, αλλά και στις επαφές ανάμεσα στους λαούς μας».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «οι συζητήσεις μας σήμερα ήταν πολύ παραγωγικές. Συζητήσαμε μεταξύ άλλων τρόπους προώθησης των διμερών μας σχέσεων, τις σχέσεις ΕΕ-Λιβάνου και το πώς η Κύπρος μπορεί να στηρίξει ενεργά την ενίσχυση τους. Επίσης συζητήσαμε τις τελευταίες εξελίξεις στις προσπάθειες μας για συνολική λύση στο Κυπριακό».

Ανασκοπήσαμε, είπε, «την πρόοδο στις διμερείς μας σχέσεις από την τελευταία μας συνάντηση, σε τομείς όπως το εμπόριο, η ενέργεια, η εκπαίδευση και ο τουρισμός. Προχωρούμε με την ολοκλήρωση διμερών συμφωνιών που εκκρεμούν. Συζητήσαμε επίσης τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε ότι «η Κύπρος αναγνωρίζει τις συνεχείς προσπάθειες της χώρας στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Στο πλαίσιο αυτό επαναλαμβάνω τη δέσμευση της χώρας μου για τη στήριξη των ενόπλων δυνάμεων του Λιβάνου και είμαι ευτυχής να ανακοινώσω ότι η Κύπρος θα παραδώσει νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας στις ένοπλες δυνάμεις του Λιβάνου».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επαίνεσε την Κυβέρνηση και τον λαό του Λιβάνου για τη φιλοξενία πέραν του 1.5 εκ. Σύρων προσφύγων, σημειώνοντας τη γενναιοδωρία τους.

Ο Πρόεδρος επεσήμανε ακόμη ότι προσβλέπει στο να φιλοξενήσει τριμερή σύνοδο Κύπρου – Λιβάνου – Ελλάδας τις επόμενες βδομάδες ή μήνες.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι ενημέρωσε τον κ. Χαρίρι για τις εξελίξεις στο Κυπριακό μετά και τη Διάσκεψη για την Κύπρο στο Κραν Μοντανά και ευχαρίστησε τον Λίβανο για τη στάση αρχών που τηρεί σε ό,τι αφορά την επίλυση του προβλήματος.

«Παρά τις εντατικές προσπάθειες και την προσήλωση της πλευράς μας στο Κραν Μοντανά, η εμμονή της Τουρκίας στα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, στη διατήρηση των επεμβατικών δικαιωμάτων, στην παρουσία ξένων στρατευμάτων, σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο και τις παραμέτρους που έθεσε ο ΓΓ του ΟΗΕ, δεν επέτρεψαν να υπάρξουν αποτελέσματα.»

Παρά το αποτέλεσμα του Κραν Μοντανά, σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «η πλευρά μας παραμένει προσηλωμένη στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για μια συνολκή λύση σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο, τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ όπως και του ευρωπαϊκού δικαίου. Η επανενωμένη Κύπρος πρέπει να είναι ένα λειτουργικό, βιώσιμο, ανεξάρτητο κυρίαρχο κράτος που θα μπορεί να διαδραματίζει τον περιφερειακό γεφυρωτικό του ρόλο», επεσήμανε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Αναφέροντας ότι «οι λαοί των δύο χωρών στάθηκαν διαχρονικά στο πλευρό ο ένας του άλλου με αλληλεγγύη», ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «είμαστε αποφασισμένοι να ενισχύσουμε τους δεσμούς και τη συνεργασία μας, και να εργαστούμε μαζί για το αμοιβαίο όφελος των δύο χωρών μας αλλά και για την περιοχή μας».

Από την πλευρά του ο κ. Χαρίρι τόνισε ότι η Κύπρος αποτελεί δεύτερο σπίτι για τους συμπατριώτες του.

Χαρακτήρισε τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη εξαιρετική και πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση του εκτιμά τα μέγιστα τις σχέσεις της χώρας του με την Κύπρο, η οποία είναι ο στενότερος Ευρωπαίος εταίρος του Λιβάνου.

«Ευχαριστώ τον Πρόεδρο για τη στήριξη του προς τις ένοπλες μας δυνάμεις, τον τομέα της ασφάλειας ευρύτερα», είπε προσθέτοντας ότι κατά τις συνομιλίες τόνισε την ανάγκη για περαιτέρω ενίσχυση της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες.

Αναφέρθηκε επίσης στην παγκόσμια ανθρωπιστική υποχρέωση που έχει η διεθνής κοινότητα απέναντι στους πρόσφυγες καθώς και στην παροχή βοήθειας και καταφυγίου από τον Λίβανο σε πρόσφυγες από τη Συρία, κάτι που όμως έχει επιβαρύνει τα μέγιστα τον Λίβανο, και πρόσθεσε ότι «χρειαζόμαστε τη στήριξη των φίλων μας στη διεθνή κοινότητα».

Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι προς τον σκοπό αυτό η Κύπρος θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο ως φίλη χώρα και ως μέλος της ΕΕ.
Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Χαρίρι είπε ότι «η Κυβέρνησή μου είναι πλήρως προσηλωμένη στην εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας.»

«Έχουμε επαλειμμένα καλέσει για την πλήρη εφαρμογή των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΗΕ και η κυβέρνησή μου στηρίζει τις καλές υπηρεσίες του ΟΗΕ και ενθαρρύνει την εντατικοποίηση των προσπαθειών με στόχο την επίτευξη ειρηνικής λύσης που θα διασφαλίζει τα δικαιώματα όλων,» τόνισε.

Ο Πρόεδρος μου εξέφρασε την προσήλωσή του στην επανέναρξη των συνομιλιών με στόχο την επίλυση, κατέληξε στις δηλώσεις του σύμφωνα με την ανακοίνωση της Προεδρίας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Εξαγγελία και άλλων μέτρων για την ασφάλεια των μαθητών στα σχολεία από το ΥΠΠ

«Την τσαπατσουλιά στην τσαπατσουλιά οι άριστοι των αρίστων ονομάζουν …πρόσθετα μέτρα!!! »
Ai Em  |  11:53

Το απίστευτο θρίλερ με τον Τζαμάλ Κασόγκι

«Δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο πιο βάρβαρο, απάνθρωπο καθεστώς από αυτό της Σαουδικής Αραβίας. Κάθε ...»
CGA  |  10:23

Ανεβαίνει η ένταση με αντεγκλήσεις, εν μέσω αναμονής, για κυπριακό

«Οσο και να θελει ο Ερντογαν και η τουρκικη ηγεσια να ξεφορτωθει το κυπριακο, μορει να το κανει μονο ...»
Γιωτας  |  03:57

Ξέμεινε από αξιωματικούς το τουρκικό πολεμικό ναυτικό

«Ενώ το δικό μας ναυτικό είναι πλήρες από αξιωματικούς που εισάγει 10 δοκίμους κάθε χρόνο και οι παραιτήσεις ...»
ΠολεμιστήςΤηςΚαρέκλας  |  16:49

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση