ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Άνοιξε πολλαπλά μέτωπα σε Προεδρικό-ΔΗΣΥ η αναφορά του Προέδρου

Δύο τάσεις σε Κυβέρνηση-Πινδάρου τόσο για το κυπριακό όσο και για τον προεκλογικό

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

«Προκρίνω την εθνική ενότητα για τον εθνικό στόχο της επανένωση παρά τις κούρσες για το ποιος θα κάτσει στην καρέκλα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας σε μια μοιρασμένη πατρίδα» ανέφερε σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, δύο μέρες μετά την απόφαση του Προέδρου Αναστασιάδη να αναφέρει την πρόταση νόμου που ο πρώτος κατέθεσε ούτως ώστε να εκτονωθεί η κρίση στις συνομιλίες. Δεικτική τοποθέτηση που καταδεικνύει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο, όχι μόνο την δυσφορία του Αβέρωφ Νεοφύτου για το «άδειασμα» που εν πολλοίς έτυχε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά και τις δύο τάσεις που υπάρχουν σε Πινδάρου και Προεδρικό για τις προεδρικές εκλογές και το κυπριακό.

Ενημέρωση κατόπιν εορτής

Όπως επισημαίνουν στελέχη, ο Αβέρωφ Νεοφύτου ενημερώθηκε για την πρόθεση του Προέδρου Αναστασιάδη να αναφέρει τον νόμο, την Κυριακή, στο δημοσίευμα του «Πολίτη», χωρίς να έχει προηγουμένως οποιαδήποτε διαβούλευση μαζί του ή έστω προηγούμενη ενημέρωση για τις προθέσεις του. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως αυτό έφερε εν πολλοίς σε δύσκολη θέση τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ. Όχι μόνο επειδή όλο αυτό το διάστημα πραγματοποιούσε επαφές με διεθνείς παράγοντες επιβεβαιώνοντάς τους πως η πρόταση που κατέθεσε θα εγκριθεί από την πλειοψηφία της βουλής και συνεπώς θα εκτονωθεί η κρίση, αλλά και απέναντι στο ΑΚΕΛ το οποίο παρά τη διαφωνία του με την εν λόγω πρόταση και θεωρώντας ως δεδομένη την συνεννόηση για το όλο θέμα Προεδρικού-Πινδάρου συναίνεσε στην ψήφισή της.

Μπορούσε να το αποφύγει

Στην Πινδάρου επισημαίνουν πως είναι μεν αναφαίρετο δικαίωμα του Προέδρου να αναφέρει την πρόταση νόμου στο ανώτατο δικαστήριο, ωστόσο μπορούσε και να το αποφύγει, φέροντας παραδείγματα από μία σωρεία προτάσεων νόμων στη βουλή που ενέπιπταν στο ζήτημα διάκρισης εξουσιών και για τα οποία ο Νίκος Αναστασιάδης δεν αντέδρασε με τον ίδιο τρόπο. Στελέχη του κόμματος εξηγούν πως ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ πήρε νομική γνωμάτευση πριν να καταθέσει την πρόταση νόμου, ωστόσο δεν αποκλείεται να θεωρηθεί πλέον αντισυνταγματικός από το ανώτατο δικαστήριο.

Η μέτρηση του ΔΗΣΥ

Πάντως αποτελεί αίνιγμα για δυνατούς λύτες για ποιό λόγο ο Πρόεδρος προχώρησε στην εν λόγω κίνηση. Όπως αναφέρεται βάσει και δημοσκόπησης που διενήργησε το κόμμα και παρουσιάστηκε δύο βδομάδες προηγουμένως, ο Νίκος Αναστασιάδης φέρεται να κερδίζει σε όλα τα σενάρια τους ανθυποψηφίους του με διαφορά. Είναι γι αυτό που στελέχη του ΔΗΣΥ προσπαθούν να εξηγήσουν τη συμπεριφορά του. Σύμφωνα πάντως με πολιτικούς κύκλους, η στάση του δεν έχει να κάνει με τις προεδρικές, αλλά καθαρά με τον Μουσταφά Ακιντζί.

Όπως αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι, ο Νίκος Αναστασιάδης θέλει να αναγκάσει τον κ. Ακιντζί να αποχωρήσει πρώτος από τις συνομιλίες, για να μην αναγκαστεί να πάρει την πρωτοβουλία της αποχώρησης ο ίδιος τον Ιούλιο εξαιτίας του Μπαρμπαρός.

Πολιτικά λάθος

Το ζήτημα ωστόσο είναι πως η όλη υπόθεση, έφερε στο προσκήνιο δύο τάσεις που επικρατούν και εντός του ΔΗΣΥ αλλά κυρίως μεταξύ ΔΗΣΥ και Προεδρικού. Δεν είναι τυχαίο που ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης σε ανάρτησή του στο twitter τη μέρα που ανακοινώθηκε η πρόθεση αναφοράς του νόμου έγραψε πως «όποιος προσπαθήσει να παίξει με το κυπριακό ή να φορέσει φουστανέλα θα χάσει και μαζί θα χάσει και η Κύπρος». Σε συνέχεια αυτού, ο αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ Γιώργος Γεωργίου, μιλώντας σε τηλεοπτικό πάνελ χαρακτήρισε πολιτικό λάθος του Προέδρου την αναφορά του νόμου στο Ανώτατο και λάθος έναντι του ΑΚΕΛ που έκανε υπέρβαση και ψήφισε τον Νόμο. Μία τοποθέτηση που χαιρέτησε και ο εκπρόσωπος τύπου του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου. Μαζί με τα εν λόγω στελέχη υπάρχουν κι άλλα που θεωρούν πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης λαμβάνοντας υπόψη δημοσκοπήσεις άλλων κομμάτων αλλά και τις συνεχείς αντιδράσεις Συναγερμικών του λεγόμενου πατριωτικού ακροατηρίου, επέλεξε να σκληρύνει τη στάση του για να συσπειρώσει λίγο πριν τον προεκλογικό.

Μπαίνουμε σε προεκλογικό

Υπάρχουν βέβαια και τα στελέχη τα οποία στήριξαν αμέσως το Πρόεδρο Αναστασιάδη και την κίνησή του. Χαρακτηριστική η τοποθέτηση του βουλευτή του ΔΗΣΥ Αντρέα Κυπριανού, ο οποίος θεώρησε σε ανάρτησή του στο facebook διαφώνησε ανοικτά με τον Γιώργο Γεωργίου επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «ας επικεντρωθούμε όλοι στην συμπεριφορά του Μουσταφά Ακιντζί ακόμα και μετά την ψήφιση της πρότασης νόμου που εκθέτει ανεπανόρθωτα αυτούς που προσπάθησαν με τεράστιο πολιτικό κόστος να επαναρχίσουν οι συνομιλίες παρά να πυροβολούμε πολιτικά τον δικό μας πρόεδρο!». Θα πρέπει να σημειωθεί πως ο κ. Κυπριανού, μαζί με την Ελένη Σταύρου Σύρου ήταν οι μόνοι βουλευτές οι οποίοι καταψήφισαν την πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ. Τοποθέτηση είχε βέβαια και ο πρώην βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Θεμιστοκλέους ο οποίος μέσω facebook επέκρινε τα ΜΜΕ και όσους κατέκριναν τον Νίκο Αναστασιάδη για τη στάση του.

«Αυτά και παρόμοια παθαίνουν όσοι ασεβούν, ξεχνούν και θυσιάζουν τους συνειδητοποιημένους συναγωνιστές και συνοδοιπόρους τους για χάρη υποστηρικτών και ψηφοφόρων μιας χρήσης χάριν των οποίων παραχαράζουν, μεταλλάσσουν και ενίοτε καταδιώκουν και όσο μπορούν δολοφονούν ιδέες και ανθρώπινους χαρακτήρες κι ακυρώνουν κοινούς και σκληρούς αγώνες» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ Θεμιστοκλέους αναφέροντας χαρακτηριστικά: «εσείς κύριε Αβέρωφ Νεοφύτου ήντα λαλείτε τώρα;»

Πάντως υπάρχουν κομματικοί κύκλοι που θεωρούν ότι το κόμμα έχει εδώ και καιρό ξεφύγει από τις αρχές και τις ιδέες του, εξελισσόμενο όπως λένε σε ΑΚΕΛ. Οι ίδιοι κύκλοι θεωρούν σωστή τη στάση Αναστασιάδη, δεδομένου του ότι ο Τ/κ ηγέτης όπως λένε ευθύνεται για το αδιέξοδο. Το αν η διάσταση θέσεων θα έχει συνέχεια αναμένεται να ξεκαθαρίσει το επόμενο διάστημα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση