ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 00:16
 

Απέτυχαν οι πρώτες τουρκικές έρευνες για φυσικό αέριο

Μεγάλη αποτυχία βλέπει η τουρκική αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία ζητά εξηγήσεις

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Την πληροφορία ότι οι αρχικές έρευνες και η πρώτη γεώτρηση της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο δεν σημείωσαν επιτυχία, μοιράστηκε με την τουρκική κοινή γνώμη το κόμμα της τουρκικής αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Αλί Μαχίρ Μπασαρίρ μετέφερε το όλο ζήτημα στο προσκήνιο της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας, ζητώντας εξηγήσεις από την τουρκική κυβέρνηση για τις μεγάλες δαπάνες στο πεδίο των ερευνών για φυσικό αέριο εν μέσω της βαριάς οικονομικής κρίσης που ταλανίζει την χώρα.

Αποτυχημένες οι πρώτες γεωτρήσεις

Στην ερώτηση που θέτει προς την τουρκική κυβέρνηση ο κ. Μπασαρίρ αναφέρεται στην πρώτη τουρκική γεώτρηση, στα ανοιχτά του δήμου Ερντέμλι της Μερσίνης. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Τούρκος βουλευτής, σε αυτήν την γεώτρηση η Τουρκία δεν κατάφερε να εντοπίσει «έστω και έναν κουβά πετρελαίου».

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι έρευνες για την εξόρυξη φυσικού αερίου και πετρελαίου εδώ και 100 ημέρες στα ανοιχτά της Αλάνιας χωρίς ωστόσο να έχει σημειωθεί μέχρι σήμερα καμία επιτυχία. Το ενδεχόμενο να μην εντοπιστούν κοιτάσματα πετρελαίου ή φυσικού αερίου και σε αυτή την περιοχή διαφαίνεται ως πολύ πιθανό.

Το μεγάλο κόστος

Ο κ. Μπασαρίρ υπενθυμίζει ότι ημερησίως το κόστος ενός σκάφους που χρησιμοποιείται από την Τουρκία για έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο ανέρχεται στα 50.000 Δολάρια ΗΠΑ. Επίσης, σύμφωνα με τον ίδιο, η Τουρκία πληρώνει ημερησίως 40.000 Δολάρια ΗΠΑ για ενοικίαση ελικοπτέρου, το οποίο χρησιμοποιείται στις σχετικές εργασίες.

Ο κίνδυνος που αντιμετωπίζει η Τουρκία

Εάν οι Τουρκικές έρευνες στον τομέα της ενέργειας δεν αποδώσουν σύντομα καρπούς ο τουρκικός λαός κινδυνεύει να χάσει περίπου 2 δισ. δολάρια ΗΠΑ. Και όλα αυτά συμβαίνουν την στιγμή, που σύμφωνα πάντα με τον κ. Μπασαρίρ, η Τουρκία ετοιμάζεται να πωλήσει τις δυο μεγαλύτερες τουρκικές εταιρίες δημοσίου συμφέροντος, TPAO και BOTAŞ, στο Κατάρ. Σύμφωνα με τον κ. Μπασαρίρ οι σχετικές φήμες περί πώλησης των εν λόγω εταιρειών σχετίζονται με το πολυτελές προεδρικό αεροπλάνο που δώρισε πρόσφατα το Κατάρ στον Τούρκο Πρόεδρο.

Τα επόμενα βήματα της Τουρκίας

Στο υπόμνημα-γραπτή ερώτηση που κατέθεσε ο κ. Μπασαρίρ προς την κυβέρνηση αναφέρει ότι το επόμενο διάστημα η Τουρκία ετοιμάζεται να προχωρήσει σε έξι ξεχωριστές γεωτρήσεις ως απάντηση στις κινήσεις του Ισραήλ και της «Νότιας Κύπρου».

Ο Τούρκος βουλευτής ζητά να πληροφορηθεί το ποσό που κατέβαλλε η Τουρκία στην Νορβηγία για την αγορά τριών σκαφών που χρησιμοποιούνται στις εργασίες στην Ανατολική Μεσόγειο. Επίσης, ζητά πληροφορίες για το κόστος της συντήρησης και αναβάθμισης τους στο ναυπηγείο της Τούζλα, στον Μαρμαρά.

Ακόμη, ο κ. Μπασαρίρ ζητά εξηγήσεις για τις επόμενες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και θέτει το εξής ερώτημα: «Ξεκίνησαν έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην Μεσόγειο για επίδειξη ισχύος εναντίον του Ισραήλ και της ε/κ διοίκησης;»

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Σχόλια αναγνωστών

Η εργοδότηση πρώην κρατικών αξιωματούχων στον ιδιωτικό τομέα στην Επ. Θεσμών

«Οι βουλευτές που υποβάλλουν προτάσεις νόμου, προβαίνουν σε δημόσια διαβούλευση;»
YiannakisKosti  |  16:38

Έξυπνο τουριστικό κράτος η Κύπρος σε επτά βήματα

«Ωραία! Να προσθέσουμε ακόμα ένα πανεπιστήμιο πέραν του ΤΕΠΑΚ που θα βγάζει διευθυντές ξενοδοχείων και ...»
YiannakisKosti  |  15:26

Συνελήφθησαν τρείς φρουροί ασφαλείας ιδιωτικής εταιρείας στο αεροδρόμιο Λάρνακας

«Καλησπέρα σας, Θα ήθελα να συγχαρω για την έγκαιρη ΦΤΩΧΗ πληροφόρησή και ενημέρωση των γεγονότων. Η ...»
Christos  |  21:55

Συνελήφθησαν τρείς φρουροί ασφαλείας ιδιωτικής εταιρείας στο αεροδρόμιο Λάρνακας

«Συνελήφθηκαν τρία άτομα φρουροί ασφαλείας ιδιωτικής εταιρείας στο αεροδρόμιο Λάρνακας ΚΥΠΕ - Φανίτσα ...»
C.IOANNIDIS  |  21:52

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X