ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Από κοινού πώληση κοιτασμάτων «Αφροδίτης-Λεβιάθαν» στη Shell

Τα οικονομικά δεδομένα της υπό συζήτηση συμφωνίας, η τιμή πώλησης και η μεταφορά

Newsroom K

Έντονη είναι η κινητικότητα, πέραν των τεκταινομένων στην κυπριακή ΑΟΖ, από πλευράς εταιρειών και αγοροπωλησίας φυσικού αερίου, όπως γράφουν και διεθνή ΜΜΕ.

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του Bloomberg, η Shell είναι σε προχωρημένες συνομιλίες για την αγορά 10 BCM το χρόνο, τόσο από το κοίτασμα «Αφροδίτη» όσο και από το ισραηλινό «Λεβιάθαν». Το κόστος της εν λόγω συμφωνίας, αν κλείσει τελικά, θα φτάσει τα 25δις δολάρια για τα επόμενα δέκα χρόνια.

Αμφότερες οι πλευρές θέλουν το deal να έχει κλείσει μέχρι το τέλος της χρονιάς, με τη Shell να σχεδιάζει τη μεταφορά για υγροποίηση του αερίου στο αντίστοιχο εργοστάσιό που κατέχει στην Αίγυπτο, προχωρώντας μετέπειτα στην πώλησή του.

Τιμή πώλησης και μεταφορά

Το δημοσίευμα του Bloomberg και τα περί προχωρημένων διαπραγματεύσεων βρίσκουν πρόσφορο έδαφος και στην Κύπρο σε κύκλους τεχνοκρατών. Στο κομμάτι που εκφράζονται αμφιβολίες και ερωτηματικά είναι στο θέμα τιμής πώλησης αλλά και μεταφοράς του ΦΑ στο τερματικό της Shell στο IDKU της Αιγύπτου.

Στο κομμάτι μεταφοράς το επικρατέστερο σενάριο είναι οι υποδομές να κατασκευαστούν από τον αγοραστή του ΦΑ που είναι η Shell. Παρά το γεγονός ότι στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά για χρησιμοποίηση υφιστάμενων χερσαίων υποδομών τεχνοκρατικοί κύκλοι εκτιμούν ότι τα περιθώρια για μια τέτοια εξέλιξη είναι στενά. Όπως υποστηρίζεται οι χερσαίες υποδομές που υπάρχουν από την ευρύτερη περιοχή προς την Αίγυπτο είναι περιορισμένης χωρητικότητας για να μεταφέρουν και τα 10 BCM από το «Αφροδίτη» και Λεβιάθαν.

Υπό τις περιστάσεις το σενάριο νέου υποθαλάσσιου αγωγού από την περιοχή στο IDKU είναι το πιο πιθανό. Οι ποσότητες και από τα δυο κοιτάσματα θα διοχετευθούν προς το τερματικό LNG της Shell με κοινό αγωγό. Στο κομμάτι των τιμών εκφράζονται τα περισσότερα ερωτηματικά. Λαμβάνοντας υπόψη τις σημερινές τιμές ΦΑ στη διεθνή αγορά θεωρείται βέβαιο ότι τα περιθώρια κέρδους για τον παραγωγό ΦΑ θα είναι ελάχιστα.

Πουλάει η ΕΝΙ από το ΖΟΡ

Σύμφωνα με τους FT, η ΕΝΙ είναι έτοιμη να πουλήσει 10% μερίδιο από το ΖΟΡ, σε fund από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για 934εκατ., δολάρια. Το fund ονομάζεται Mubadala και το deal έρχεται μόνο λίγους μήνες μετά που ξεκίνησε η εκμετάλλευση του ΖΟΡ.

Η κίνηση αυτή εκ μέρους της ΕΝΙ δεν είναι η πρώτη, εφόσον από την ανακάλυψη του συγκεκριμένου κοιτάσματος και μετά, έχει πουλήσει 10% στη ΒΡ, και 30% στη ρωσική Rosneft.
Το ΖΟΡ σύμφωνα με την ΕΝΙ παράγει 400 κυβικά πόδια ΦΑ την ημέρα, ενώ και στελέχη της εταιρείας δεν έκρυψαν την ικανοποίησή τους για το προαναφερόμενο deal και για την ποιότητα της δικής τους επένδυσης ευθύς εξαρχής, που αν μη τι άλλο ήδη έχει αποδώσει πολλά.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Αναστασιάδης: Να καταθέσουν τις φορολογικές δηλώσεις οι γιατροί

«Το γεγονός ότι ήρθαν απο την Ελλάδα γιατροί, είναι εξαιρετικό. Έχει χαλάσει η πιάτσα των συνδικαλιστών ...»
Ανώνυμος  |  14:19

Αναστασιάδης: Να καταθέσουν τις φορολογικές δηλώσεις οι γιατροί

«ΕΙΝΑΙ ΣΤΟΥΣ ΠΑΝΤΕΣ ΓΝΩΣΤΟ ΟΤΙ ΟΙ ΙΔΙΩΤΕΣ ΓΙΑΤΡΟΙ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ ΣΤΗ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ!»
Χρίστος Α.  |  13:52

Εφεση στην απόφαση για συντάξεις από ΥΠΟΙΚ και Νομ.Υπηρεσία

«To καλύτερο που θα μπορούσε να γίνει είναι να ανακοινωθούν τα ονόματα όλων αυτών των συνταξιούχων που ...»
ΑΚΑ  |  10:04

Αναστασιάδης: Να καταθέσουν τις φορολογικές δηλώσεις οι γιατροί

«O πρόεδρος του μεγαλύτερου ιατρικού συνδέσμου, φημολογείται ότι διαθέτει τώρα 3 πόρσιε! Για φαντάσου ...»
ΑΚΑ  |  10:01

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση